home > njuz > I Letu štuke i Gustafi na Vip INmusic festivalu!

kontakt | search |

I Letu štuke i Gustafi na Vip INmusic festivalu!

Uz The Beat Fleet najavljujemo jos dva atraktivna lokalna izvodaca koji ce nastupiti na Vip INmusic festivalu; jedan od trenutno najboljih bosansko-hercegovackih sastava Letu stuke i najposebniji sastav na domacem terenu, istarski Gustafi! Letu Stuke nastupit ce na Nokia stageu, a Gustafi na Night Stageu.

Letu Štuke

Sarajevska grupa Letu stuke nastala je jos davne 1986. godine kad su je oformila cetiri sarajevska srednjoskolca. Pod utjecajem punka i novog vala clanovi grupe prikljucuju se post-novovalnom pokretu stvarajuci distancu prema tadasnjoj cuvenoj sarajevskoj pop skoli. Prva postava grupe Admir Ahmetovic (bubnjevi), Damir Terzic (gitara), te autorski dvojac Nedim Sinanovic (bas) i Dino Saran (vokal), pocinje intenzivno raditi, svirajuci na mnogobrojnim koncertima tadasnje sarajevske demo scene, te je s nekoliko jakih pjesama bio prihvacen kao lokalna sarajevska koncertna atrakcija potkraj 80-ih. Letu stuke, koje su u neobicnom imenu sacuvale repliku iz davno zaboravljenog partizanskog filma, zbog raznih su previranja, odlaska u vojsku te pocetka ratnih zbivanja svoj rad stavili na cekanje. Clanovi benda raselili su se na sve strane svijeta, dok se Dino Saran nakon kratkog boravka u Zagrebu vraca u Sarajevo gdje uz pisanje pjesama za hrvatske glazbenike ponovno pocinje ozbiljno razmisljati o reaktiviranju benda.

U veljaci 2005. grupa Letu Stuke, u nesto izmijenjenom sastavu, ponovno ulazi u studio i napokon, nakon 17 godina iscekivanja pocinju sa snimanjem svog prvog studijskog albuma. Uz neizostavni dvojac Dinu Sarana (autor tekstova i glazbe) i Djani Pervana pri snimanju albuma su sudjelovali Samir Ceremida (bas), Dejan Pejakovic (gitara) i Duco Vranic (klavijature, clan Cargo orkestra). Album donosi 14 pjesama razlicitih glazbenih ugodaja medu kojima u prvi plan dolaze "Minimalizam", "Sunce" (u kojem gostuje Darko Rundek), "Ulice" i "Tuga".

Gustafi

Gustafi su prvi domaci bend kojem je poslo za rukom uspjesno spajanje rocka s istarskim folklorom, odmetnickom poetikom i prasnjavim zvukom tex-mexa. Okupili su se 1980. pod imenom Gustaph Y njegovi dobri duhovi. U to su vrijeme svirali kombinaciju new wavea i avangardne glazbe, sto im je priskrbilo i nastup na Zagrebackom biennaleu, na kojem su dvije godine prije nastupili i Elektricni orgazam, Haustor, Sarlo Akrobata i Laboratorij zvuka. Prva faza rada benda okrunjena je snimanjem debi albuma pod producentskom palicom lidera Ekatarine Velike, Milana Mladenovica. "V" je objavljen 1985., kao jedan od prvih nezavisnih albuma u bivsoj Jugoslaviji, u nakladi tadasnje slovenske Dokumentarne.

Sljedeci album "Tutofato" je objavljen 1994., a bend stjece glas neumorne koncertne atrakcije, sposobne stvoriti festu, popularno nazvanu "stala", gdje god se pojavi. "Sentimento muto" je album koji je kritika izrazito hvalila, a usao je i u red najboljih ostvarenja hrvatske scene devedesetih. Godine 1999. objavljuju "Vracamo se odmah", album koji ih ustolicuje na sam vrh domace scene i kojeg su mnogi kriticari proglasili albumom godine. Zajedno sa "Sentimento muto", taj je album uvrsten u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj. Njegov nasljednik "Na minimumu" nastavlja niz odlicnih studijskih ostvarenja. U ljeto 2006. objavljuju prema mnogim misljenjima najbolji album godine, ?F.F?. Za isti su album u travnju 2007. nagradeni diskografskom nagradom Porin u kategoriji ?najbolji rock album?. Iako uvijek nagradivani vjernoscu publike, konstantno prepunjenim koncertnim prostorima te uzastopnim pohvalnim osvrtima, Gustafima, koji hrvatsko pucanstvo uveseljavaju gotovo dvadeset i sedam godina, uruceni je Porin prva sluzbena nagrada za kvalitetu, trud, rad i upornost.

Gustafe svakako mozemo nazvati najposebnijom grupom na domacem terenu, a nastupiti ce na Vip INmusic festivalu gdje ce na Night stageu napraviti pravu "stalu".

Da se podsjetimo za kraj, ukupno to (za sada) izgelda ovako:
IGGY POP & THE STOOGES
SONIC YOUTH
THE NEW YORK DOLLS
!!!
THE BEAT FLEET
LETU ŠTUKE
GUSTAFI

promo guy // 06/06/2007

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: novosadski MRT ponovno aktivni!

novosadski MRT ponovno aktivni!

| 15/04/2024 | mr x. |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*