home > portret > GUSTAFI

kontakt | search |

GUSTAFI

Grupa Gustafi nastala je 1980. pod imenom Gustaph y njegovi dobri duhovi u Vodnjanu, mjestu kraj Pule u postavi Edi Maružin, Čedomir Mošnja, Vlado Maružin, Livio Morosin i Igor Arih. 27.12.1980. održavaju u Vodnjanu prvi javni nastup na dan koji od tada slave kao svoj rođendan. Grupa počinje ubrzo sa nastupima van Istre, pa već 1981. sviraju po Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu itd., da bi istaknutim nastupom u finalu YURM-a iste godine stekla status kultne alternativne grupe i kao takva nastupila i 1983. na Zagrebačkom bienalu sa Laibacom. Činjenica da je samo dvije godine prije na istom bienalu nastupio Gang Of Four, Električni orgazam, Haustor, Šarlo Akrobata, Classix Nouveaux i Laboratorija zvuka dovoljno govori o snazi i "rejtingu" Gustafa na samim počecima. Grupu potom napušta Igor Arih koji seli u Ljubljanu na studije gdje živi i danas, baveći se tržišnim komunikacijama u kojima stiče zavidan image i priznanja. Grupa se u međuvremenu širi i mijenja postavu, da bi 1985. snimila u Ljubljani prvi LP pod nazivom "V" u izdanju ondašnje Dokumentarne.

Kako se tada profesionalno nije moglo živjeti od takve glazbe, članovi grupe odlučuju paralelno svirati i gaže po hotelima, restaurantima, brodovima, svadbama i sličnim mjestima, sve s ciljem preživljavanja. Naravno cijelo vrijeme evoluiraju u glazbenom smislu, pa se djelomično počinje gubiti onaj njihov eksperimentalni štih kojeg posebno zamjenjuju etno utjecajem istarske narodne kante. 1990., umorni od tezgarenja napuštaju definitivno komercijalnu glazbu i vračaju se autorskom radu i nastupima po istarskim oštarijama, da bi krenuli 1992. u tzv. Oštarijadu koja nikad nije završila (napomenimo da su od onda odsvirali preko 800 nastupa samo po Istri). Pritom dolazi do konstantnih izmjena u bandu, odlazi 1992. godine i Livio Morosin, koji nastavlja briljantnu karijeru kao tekstopisac i autor većine glazbe Alena Vitasovića, ali srž banda Čedo, Vlado i Edi ostaju u grupi do današnjeg dana. 1994. objavljuju za pulski Adam records prvi CD "Tutofato", za koje objavljuju još 1995. CD "Zarad tebe" sniman u Studiju Radio Pule, da bi 1997. objavili CD "Sentimento muto" sniman u Novom Mestu, Studio rec Luca. Potom prelaze u zagrebačku izdavačku kuću Dancing bear i 1999. u istom studiju u Novom Mestu snimaju CD "Vračamo se odmah" koji mnogi glazbeni kritičari proglašavaju albumom godine, a zajedno sa "Sentimento muto" stavljaju u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj. Album "Na minimumu" objavljuju u proljeće 2002. sa nesmanjenim uspjehom kod kritičara kao i kod publike. Na tom albumu još proširuju i osuvremenjuju spektar svog glazbenog interesa, tvoreći tako osebujan glazbeni izričaj koji je konglomerat svega onoga što su slušali i svirali tokom bogate karijere. Neki kritičari vole isticati tex-mex, istarsku narodnu kantu, blues, cajun...

"F.F." im je prvi studijski nakon albuma "Na minimumu" iz 2002. godine, dok su u međuvremenu objavljeni tzv. "The Gust of" koji je obilovao pjesmama koje pokraj onih njihovih "velikih" hitova nisu uspjele doći do izražaja, a na neki način trebalo im je dati značaja i "Tampon vol. 1" s tri nove pjesme i svim dotada snimljenim spotovima.

Sadašnju postavu koja nikad nije fiksna čine Edi Maružin (vokal i gitara) koji je ujedno i autor tekstova i glazbe, Vlado Maružin (gitara), Čedomir Mošnja (bubanj), Boris Mohoric (truba i vokal), Vedran Ruzic (bas), Edin Pecman (harmonika i klavijature) Ana Ljutic (vokal), Barbara Munjas (vokal), Dominik Tuna (truba i vokal), Tomislav Koprivcevic (trombon), Nenad Jurcan (gitara) i Vlado Ikac (injzener zvuka) koji sa užitkom i veseljem kreću u svaki nastup popularno nazvan Štala. Do sada su odsvirali velik broj koncerata po cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Osijeka, te Sloveniji.

diskografija:
V (1985., Dokumentarna)
Tutofato (1994., Adam records)
Zarad tebe (1995., Adam records)
Sentimento muto (1997., Adam records)
Vračamo se odmah (1999., Dancing bear)
Na minimumu (2002., Dancing bear)
The gust of (2004., Dancing bear)
Tampon vol. 1 (2005., Dancing bear)
F.F. (2006., Dancing bear)

horvi // 26/02/2007

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*