home > portret > MISFITS - Astro Zombies

kontakt | search |

MISFITS - Astro Zombies

Misfits, legendarni punk bend inspiriran B-hororima i niskobudžetnim sci-fi filmovima iz sredine 20. stoljeća, su nastali 1977. godine u gradiću Lodi (New Jersey). Bend su osnovali pjevač Glen Anzalone (aka Glen Danzig) i basist Jerry Caiafa (aka Jerry Only). Kao štovatelji lika i djela Marilyn Monroe, ime su uzeli po nazivu njezinog zadnjeg filma, The Misfits. S Mannyjem Martinezom za bubnjevima, nakon samo tri mjeseca uvježbavanja, Misfits su snimili svoj prvi single ''Cough/Cool'' i sami ga izdali na svom labelu Blank Records. Glazbeni stil Misfitsa na tom singlu se znatno razlikovao od onoga što će Misfits kasnije raditi. Klavijature koje je Danzig svirao, i manjak gitare dali su pomalo art rock prizvuk. Misfits su krenuli s koncertima, od kojih su prva dva odsvirali u legendarnom klubu CBGB u New Yorku.
[  ]

Krajem 1977. g. bendovi poput The Damned i Ramones su sve više imali utjecaj na Misfits koji su polako krenuli u smjeru punk rocka. Manny odlazi iz benda i na njegovo mjesto sjeda ''Mr. Jim'' Catania. U bend dolazi i gitarist Frank ''Franché Coma'' LiCata, a Danzig vješa klavijature o klin i postaje tipični punk frontmen. 1978. g. Mercury Records su željeli jednu od svoji podjedinica nazvati Blank Records. Danzing je to ime zaštitio pa su Misfits u zamjenu za pravo korištenja imena Blank Records dobili 30 besplatnih sati snimanja u studiju. Tako je nastao njihov prvi album ''Static Age''. Kako nisu uspjeli naći izdavača, album je u cijelosti izdan tek 1995. g. na CD-u. Misfits su ipak odlučili izdati EP ''Bullet'' na svom labelu Plan 9 (Danzig ga je nazvao po filmu Eda Wooda ''Plan 9 From Outer Space''). Na EP-u su bile četiri pjesme sa ''Static Age'', a na coveru je bio prikaz ubojstva Johna F. Kennedyja.

U to vrijeme Misfits počinju crpiti inspiraciju iz B-horor i sci-fi filmova, a Danzig i Jerry Only osmišljaju sablasni novi izgled. Jerry je oko očiju nosio crnu šminku, a Danzing je na odjeći imao slike kostiju. Uskoro Jerry Only počinje nositi frizuru koja je postala zaštitni znak Misfitsa - devil lock. Franché Coma napušta bend i privremeno ga zamjenjuje Rick Riley, a dva mjeseca kasnije Misfits dobivaju dva nova člana, gitaristu Bobbyja Steela i bubnjara Joeyja Imagea koji je zamijenio Mr. Jima nakon što je odlučio napustiti bend jer mu se nije sviđao smjer u kojem su krenuli.

Misfits su s vremenom razradili svoj horor image do te mjere da se izrodio sasvim novi pravac u muzici - horror punk. Za logo su uzeli lubanju, ''Fiend Skull'', sa starog postera iz 1947. godine za televizijski serijal ''The Crimson Ghost''. Lubanja je postala simbol Misfitsa koji danas možete vidjeti po svuda, a ponosno je nose, što istetovirane, što na odjeći i mnoge rock zvijezde. Za Plan 9 izlaze EP ''Horror Bussines'' i singl ''Night Of The Living Dead''. Osnovali su i svoj fan club ''The Fiend Club'' koji je Danzig vodio iz maminog podruma u kojem je radio majice, dogovarao koncerte, odgovarao na pisma obožavatelja…
[  ]

Krajem 1979. g. Misfits odlaze u Englesku na turneju s The Damned. Nezadovoljni uvjetima odlaze nakon samo dva koncerta, ali ostaju neko vrijeme u Engleskoj. Za to vrijeme Danzig se sprijateljio s majkom Sida Viciousa. Jedne večeri ispred nekog kluba Danziga i Jerryja su napali skinheadsi, ali policija je uhapsila njih dvojicu zbog ''prijetećeg ponašanja'' pa su proveli dvije noći su zatvoru u londonskom Brixtonu, gdje je nastao tekst za pjesmu ''London Dungeon''. Nakon povratka u Ameriku Joey Image napušta bend razočaran propalom europskom turnejom i osniva vlastiti bend The Mary Tyler Whores. Misfits izdaju ''Beware'' EP za Plan 9, a za bubnjara dolazi Arthur Googy.
Snimaju 12 pjesama za novi album koji je trebao izaći za Plan 9. 1980. g. za gitaristu dolazi mlađi Jerryjev brat Paul Caiafa (aka Doyle von Frankenstain) zbog kojeg otpuštaju Bobbyja Steela koji kasnije osniva bend The Undead. Postava u kojoj su Misfits 1980. g. prvi puta svirali, točno na Halloween, danas se smatra njihovom klasičnom postavom. Ubrzo Misfits uzimaju pauzu od 6 mjeseci i umjesto da objave cijeli album, izdaju EP ''3 Hits From Hell''. Kreću sa snimanjem novog albuma kojeg su isto planirali izdati za Plan 9 i nazvati ga ''Walk Among Us'', ali dobivaju ponudu od Slash Records, pa odlučuju prvo preraditi novi materijal. U ožujku 1982. godine konačno izlazi prvi Misfits album dostupan široj javnosti. ''Walk Among Us'' se danas smmatra ključnim albumom Misfitsa i jednim od najboljih punk albuma svih vremena.

Misfits su uskoro postali poznati po svojim brutalnim nastupima i imageu. Jerry i Doyle sa svojom dva-sa-dva građom upotpunjenom sablasnim izgledom su na sceni izgledali prilično impresivno i zastrašujuće, dok je Danzig, iako niži rastom, obožavo provocirati publiku i izazivati tučnjave dok je skakao po pozornici i pjevao. Jedan od najnasilnijih nastupa je bio u San Franciscu 10. travnja 1982. kada je Doyela netko iz publike skoro u glavu pogodio punom limenkom pive, na što je on razbio gitaru na glavi nekoga iz publike što je izazvao totalne nerede. Nekoliko dana kasnije Arthur Googy napušta bend što je zaustavilo planove za izdavanjem novog EP-a ''Earth A.D.''. Novi bubnjar je postao Robo, nekad u Black Flag, koji je došao na preporuku njihovog velikog prijatelja Henryja Rollinsa.
[  ]

U jesen 1982. Misfits odlaze na turneju s Necros, nakon koje izdaju live album ''Evilive''. U to vrijeme Glen Danzig postaje sve nezadovoljniji bendom, njihovim glazbenim umijećem i smjerom u kojem idu s materijalom za ''Earth A.D.''. Počinje pisati pjesme za novi bend koji je planirao nazvati Danzig, ali se ipak odlučio za Samhain, po starom keltskom prazniku kojim je inspiriran Halloween. Neke od tih pjesama, ''Bloodfeast'' i ''Death Comes Ripping'', su završile na Misfits albumu Earth A.D./Wolfs Blood čijim hardcore punk zvukom bend nije bio zadovoljan. Nakon toga Robo napušta bend, a Danzing počinje tražiti glazbenike za svoj novi projekt.

Zadnji koncert Misfitsa je bio 29. listopada 1983. u Detroitu gdje su imali svoj uobičajeni Halloween koncert. Za bubnjevima je bio Brian Damage koji se toliko napio da uopće nije mogao svirati. Nakon par pjesama zamjenio ga je bubnjar Necrosa, nakon čega je Danzig rekao publici da je to zadnji put da gledaju Misfits. Nakon te večeri Misfits su prestali postojati. Iduće godine je izašo oproštajni singl ''Die, Die My Darling''.

Danzig je nastavio svirati s novim bendom Samhain koji su bili mračniji i orijentiraniji okultnim temama od Misfitsa. Jerry se okrenuo kršćanstvu i kajao se zbog nekih stvari koje je radio s Misfitsima, a Danzigov bend je smatrao zlim i sotonističkim. On i Doyle su osnovali kršćanski heavy metal bend s barbarskom ikonografijom, Kryst The Conqueror, koji je neslavno propao.

Do kraja 80-ih status Misfitsa je postao gotovo legendaran što je uzrokovalo sudski spor oko autorskih prava. Jerry i Doyle su tvrdili da su imali manji udio u pisanju i skladanju pjesama, dok je Danzig tvrdio da je on sve radio sam. Danzig je odbio i bilo kakvu mogućnost reuniona koju su mu braća predložila. Tek 1995. g. postignuta je nagodba izvan suda kojom su Jerry i Doyle dobili prava da snimaju i nastupaju pod imenom Misfits, dok su prava na prodaju dijelili s Danzigom.

Misfits su uskrsnuli 1996. g. s Dr. Chudom za bubnjevima i Michaleom Emanuelom (aka Michale Graves) kao pjevačem. Novi album ''American Psycho'' izlazi 1997. g. Fanovi su se podijelili između onih na strani Glena Danziga i onih koji su bili za Jerryja Onlyja. Novom materijalu su zamjerali da su previše prilagođen masama. Iduće godine Graves na kratko odlazi iz benda i mijenja ga Myke Hideous kojeg ubrzo izbacuju jer se odbijao nabildati, te se Graves vraća.

''Famous Monsters'' izlazi 1999. g. Iduće godine Graves i Dr. Chud odlaze iz benda, a Doyle uzima pauzu od sviranja. Kompilacija rijetkih i neobjavljenih pjesama ''novih'' Misfitsa ''Cuts From The Crypt'' izlazi 2002. godine.

Jerry Only tada u bend regrutira punk veterane Deza Cadenu iz Black Flag i Markyja Ramonea iz Ramonesa i s njima odlazi na turneju povodom 25. godišnjice Misfitsa. Osnivaju i vlastitu izdavačku kuću Misfits Records. Marky Ramone je nedavno napustio bend i za bubnjevima ga je naslijedio povratnik Robo.
[ misfits 2006 ]

misfits 2006   © Shigeo Jones Kikuchi (Photo Assassin)

Glen Danzig je na nekoliko koncerata početkom 2005. u sred Danzing koncerta osvirao set od pola sata Misfits pjesama dok ga je na gitari pratio Doyle. To je potaknulo mnoge glasine o mogućem reunionu starih Misfitsa, ali Danzig ih je opovrgnuo.

Misfits su imali ogroman utjecaj na glazbu i glazbenike raznih stilova. Mnogi od njih su i obradili njihove pjesme, te navode ih kao uzore.

Diskografija:

Cough/Cool (1977) - single
Static Age (1977) - album
Bullet (1978) - EP
Horror Business (1979) - EP
Night of the Living Dead (1979) - single
Beware (1980) - EP
3 Hits From Hell (1981) - EP
Who Killed Marilyn? (1981) - single (Glenn Danzig solo release)
Halloween (1981) - single
Walk Among U (1982) - album
Evilive (1982) - live fan club EP
Earth A.D./Wolfs Blood (1983) - album
Die, Die My Darling (1984) - single
Earth A.D. (1984) - album
Legacy Of Brutality (1985) - album
Collection I (1986) - album
Evilive (1987) - live album
Collection II (1995) - album
12 Hits From Hell (2001) - album (promo only, unreleased)
American Psycho (1997) - album
Dig Up Her Bones (1997) - single
Evillive II (1998) - live fan club album
Famous Monsters (1999) - album
Monster Mash (1999) - single
Cuts From The Crypt (1999) - album
Project 1950 (2003) - album

ana // 29/05/2006

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*