home > portret > DEFTONES

kontakt | search |

DEFTONES

Chino Moreno, Stephen Carpenter i Abe Cunningham su prijatelji iz djetinjstva koji su zajedno odrasli u Sacramentu, glavnom gradu Kalifornije. 1988. godine su osnovali bend, Deftones. Carpenter je svirao bubnjeve, Cunnigham gitaru, a Chino je pjevao. Promujenili su više basista, dok nisu pronašli sadašnjeg, Chi Chenga. Nakon što je Carpenter stradao u saobraćajnoj nesreći, dobio je znatnu odštetu od koje su kupili opremu za bend i krenuli s ozbiljnijom svirkom.
[  ]

Sacramento nije bio grad s previše prostora za koncerte pa su Deftones krenuli dalje i svirali gdje god su mogli, što je uključivalo i turneje s Bad Brains, Korn, L7 i Quicksand. Ubrzo su imali nemali krug obožavatelja. Snimili su i demo s četiri pjesme preko kojeg su 1994. g. dobili ugovor s Madonninom izdavačkom kućom Maverick. U listopadu 1995. g. Deftones izdaju svoj prvi album ''Adrenaline''. Producent je bio Terry Date (Pantera, Soundgarden, White Zombie...) koji je zatim postao i dežurni Deftones producent te je radio na svim njihovim albumima. Na ''Adrenaline'' je na par pjesama gostovao i Frank Delgado (klavijature, miksanje, samplovi) koji je kasnije postao punopravni član benda. Na ''Adrenaline'' se čula sva energija Deftonesa, a Chinovo pjevanje je i išlo od vrištanja i urlikanja do vrlo melankoličnih dionica.

Album se dobro prodavao, a Deftones su nastavili širiti krug obožavatelja konstantnim svirkama. Negdje u to vrijeme su ih sve više počeli trpati u isti koš s nu-metal bendovima što se Deftonesima nije ni najmanje sviđalo, pogotovo zato jer s takvom muzikom nisu imali previše veze. Iz tog razloga su se počeli udaljavati od te tzv. nu-metal scene, glazbeno, ali i po drugim stvarima.
[  ]

''Around The Fur'' izlazi 1997. g. i uskoro postiže zlatnu nakladu. Pjesme ''Be Quiet And Drive (Far Away)'' i ''My Own Summer (Shove It)'' postaju hitovi koji se vrte na MTV-u, a ''My Own Summer (Shove It)'' 1999. g. izlazi i na soundtracku blockbustera ''Matrix''. Na albumu je gostovao i Max Cavalera (koji je krajem 1996. g. napustio Sepulturu) na pjesmi ''Headup'' koja je bila svojevrsna oda Chinovom prijatelju i Maxovom posinku i najboljem prijatelju Dani Wellsu kojeg su ubili u nerazjašnjenim okolnostima. Ubrzo nakon toga Cavalera je osnovao Soulfly čije je ime uzeo iz pjesme ''Headup''.

Tri godine nakon ''Around The Fur'' izlazi ''White Pony'', album koji mnogi smatraju njihovim najzrelijim materijalom. U pjesmama se sve više može raspoznati utjecaj glazbenika koje Chino navodi kao svoje uzore - Morrissey, Robert Smith (The Cure), David Gahan (Depeche Mode), Rivers Cuomo (Weezer). Na pjesmi ''Passenger'' je gostovao Maynard Keenan iz Tool, a za pjesmu ''Elite'' su 2001. g. dobili Grammy za Najbolju metal izvedbu.
[  ]

''White Pony'' je izašao u četiri različite verzije - dvije su izašle kao Limited Edition izdanja u crnoj i crvenoj kutiji s različitim bookletima i dodatnom pjesmom ''The Boys Republic''. Treća verzija je bila sa sivom naslovnicom i trebala je biti normalna verzija za tržište. Ali ljudi iz Mavericka su smatrali da na albumu nema dovoljno dobrog hita koji bi pratio uspjeh pjesme ''Change (In The House Of Flies)'' i zahtijevali su da se album reizda s pjesmom ''Back To School''. Bend nije bio oduševljen tom idejom, ali ipak su popustili pod pritiskom te je izašla i četvrta verzija albuma. Kasnije su priznali da je to bila greška koju su trebali spriječiti. Kontroverzi je bilo i oko naziva albuma jer white pony je u slengu naziv za kokain, a Chino je u kasnijim intervjuima priznao da su neki stihovi u bookletu namjerno štampani krivo da bi se izbjegla parental advisory oznaka i time proširio krug slušatelja. ''White Pony'' je postao platinast, a ''Change (In The House Of Flies)'' se pojavila na soundtracku filma ''Queen Of The Damned''.

Nakon hrpe koncerata i turneja Deftones su 2003. g. snimili svoj četvrti album nazvan jednostavno ''Deftones''. Album se prvotno trebao zvati ''Lovers''. Pjesma tog imena je izašla kao b-strana UK singla ''Hexagram''. Većinu pjesama na albumu napisao je Stephen Carpenter kojem treba zahvaliti tradicionalniji heavy metal ugođaj kojim mnogi obožavatelji nisu bili zadovoljni.
[  ]

U isčekivanju novog albuma Deftones su 2005. g. izdali ''B-Sides & Rarities'' kolekciju b-strana, obrada, rijetkih materijala i suradnji s drugim glazbenicima. Izdanje sadrži CD, bogati booklet i DVD s kompletnom videografijom Deftonesa.

Novi album, za sada još nepoznatog naziva, je najavljen za 12.09.2006. Poznato je da na njemu gostuju Shaun Lopez iz Far, Annie Hardy iz Giant Drag i Serj iz System Of A Down. Ovaj put produkciju nije radio Terry Date. Deftones su odlučili da žele nešto dugačije i za producenta uzeli Boba Ezrina (Lou Reed, Pink Floyd, Jane's Addiction, Nine Inch Nails...). Ta suradnja ipak nije urodila plodom pa je producent postao Aaron Sprinkle.

Svi članovi Deftonesa imaju, ili su imali, i svoje side-projekte. Chino Moreno je osnovao Team Sleep koji su 2005. g. izdali album. DJ Crook iz Team Sleep radi s Frankom Delgadom iz Deftonesa. Zajedno imaju svoj DJ crew. Abe Cunningham je svirao u Phallucy. Stephen Carpenter s članovima Fear Factory i Cypress Hill ima bend Kush, a Chi Cheng je 2000. g. izdao ''Bamboo Parachute'', spoken word album svoje poezije.
[  ]

Diskografija:

Adrenaline 1995
Around The Fur 1997
White Pony 2000
Deftones 2003
B-Sides & Rarities 2005

ana // 12/06/2006

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*