home > portret > GONE BALD

kontakt | search |

GONE BALD

Povodom 15. rođendanske obljetnice ovog noise-rock banda iz Amsterdama, te njihove mini turneje sa Mandelbrot Set (23.09. Ljubljana, 25.09.Vrbovec, 26.09. Našice, 2.10. Zagreb) koju okončavaju ulaskom u Kramasonic studio, donosimo kraći portret Ice Razorblade jr.-a i transformacija njegovih Gone Bald.

Dobrim poznavateljima hrvatske alternativne rock scene Ivica (Ico) Košavić iliti Razorblade jr. je u prvoj polovici '90-tih godina bio poznat kao frontman legendarnih neuspješnih noise-rock grupa Ha-Det-Bra, Prsten (sa danas umirovljenim genijem gitare Vlatkom Klarićem) i Achtung Dichtung, a Gone Bald je u neku ruku sljedbenički band kojim je nastavio svoj rad preselivši se 1994. u opskurne skvotove Amsterdama. Gone Bald je ustvari nastao nakon raspada Achtung Dichtung, sastava koji je imao kakav-takav uspjeh nastupajući u Zagrebu i bližoj okolici. Sam Ico tvrdi da je ovaj sastav ponikao sasvim slučajno kada su Bojan i Nixa (tadašnji članovi Achtung Dichtung) odlučili da sreću pronađu u Amsterdamu. Nakon neke formalne oproštajne probe u kojoj su svi trojica zamijenili instrumente i svirali 5-6 sati bez prekida, Ico odlazi kući i stvara 8 kompozicija koje su odmah sutradan snimili u studiju i objavili za Kekere Aquarium kao prvi album Gone Bald pod nazivom "Jesus Is Coming Soon". Drugi dan Ico je pošao s njima u Amsterdam i tamo s njima ostao gotovo dvije godine koje je proveo životareći po skvotovima punim punkera i hardcore pripadnika. Zatim su snimili album "Fairy-Tale Addict" koji im je 1994. također objavio Kekere Aquarium. Istovremeno je Ico uspio skrpati nešto financija i snimio je projekt-album s Nixom pod nazivom "Bite". Sva navedena izdanja prvotno su objavljena u kazetnim verzijama. U takvom vrlo bijednom životu, njih troje su kao Gone Bald 1995. uspjeli snimiti album "Little Song Of Love" uz pomoć nekih poznanika koji su im posudili instrumente, a album je produciran uz pomoć Zlaje (ex-SCH) i Ante Čikare koji je album objavio za svoj 100% Recordings. Nakon objavljivanja tog trećeg albuma Nixa i Bojan su našli privremeni posao i zapostavili su rad u bandu premda je bila organizirana turneja po Belgiji. Oni ubrzo napuštaju sastav, ali istovremeno i gube trenutni posao, vraćaju se u Zagreb, tako da Ico ostaje sam u Amsterdamu. Nakon povratka u Zagreb, Bojan i Nixa sviraju u nekolicini bandova (Random, Bulog...), osnivaju vrlo uspješan sastav Lunar, a Bojan se bavi produkcijom u sklopu Earwing Records pokojnog Bare (Ivica Baričević) iznjedrivši cijeli niz obećavajućih hrvatskih bandova - između ostalih Šumski, Il Gruppo Delle Azioni Progressive, Projekt=Projekt, Cog, Why Stakla, Puder, Glasshopper, Mad Cow, Analena...
[  ]

Ico koji je ostao sam u Amsterdamu nedugo nakon odlaska Bojana i Nixe susreće Harveya (ex-Laibach) koji je poznavao rad Gone Bald, te bubnjara Igora i s njima odrađuje turneju po Belgiji. Potom taj isti sastav putuje po Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj, a jedina publika su im bili vrlo rijetki i slučajni posjetitelji. Sa ovom novom postavom Ico snima četvrti album nazvan jednostavno "Gone Bald" koji se prvenstveno zasniva na emocijama. Paralelno sa albumom objavljuje se i 7'' split singl "Ona" sa belgijskim sastavom No Tomorrow Charlie za belgijsku etiketu FBWL. On sam tvrdi da je grijeh pozvati vlastite utjecaje u glazbu koju radi, pa je prema tome sastavio neočekivani sadržaj albuma koji praktički nema nikakvih imena osim što se može zvati po ovitku koji je plave boje. Vlastiti jadni život opisao je u 7 kompozicija u kojima je pribjegao romantičnom prizivanju na vlastite utjecaje kojima će godinama stvarati vlastiti krug publike. Treba priznati da za ovakav potez valja imati 'muda', a Ico ih je imao. No, sasvim sigurno je da mu ovakav potez nije donio ništa posebno značajno jer je i dalje ostao marginalac na nemilosrdnoj sceni koji praši noise-rock u rastegnutoj formi u koju slobodno umeće što god mu padne na pamet. Nekada je bio samo uglavnom vokal (povremeno gitarist i bubnjar) u bivšim sastavima, a ovdje se eksponirao prvenstveno kao gitarist (i vokal) koji žustro interpretira vlastite preokupacije na neuobičajni način. Prva kompozicija "Will to fall" sadrži bijesne udare bluesa u noise varijanti, "Hotel" ima neuobičajenu strukturu u kojoj se početni ubilački nagon smanjuje na vrlo mizeran osjećaj bezvoljnog proživljavanja. "Iced" je pak žestoki broj koji povezuje mnogobrojne utjecaje (od The Jesus Lizard, Killldozer, Scratch Acid, Big Black) ne samo Ice već i pratećeg mu banda. Najrockerskiji komad na albumu je kompozicija "Bodysnatchers" u kojoj se pojavljuje repetativni plesni ritam, melodija i prateći distorzirani vokal. Bijesno, neandertalno i s puno užasa. Kompozicija "Drvo" sadrži pak sve bitne reference The Jesus Lizard utjecaja u koje je Ico nabacao zaista svašta što mu je palo na pamet i u tome mu nitko ne može i ne smije reći niti najmanju trunku spoticaja. Posljednja kompozicija "When…" je relativno lagani broj koji čak uključuje i fini ženski vokal sestre Andreje Košavić s kojom se Ico stopio u odličan underground duet preko vlastitog živčano-kreštavog vokala. Cijeli album je satkan od uglavnom novijih rock-strukutra tog vremena, ali niti u kom slučaju nije avangardan, već alternativan.. Interesantno je da je Ico svaku kompoziciju na ovome albumu komponirao kao spoj svega i svačega, tako da u konačnici zvuči posve originalno.
[  ]

Sljedeći Gone Bald album nakon 4 godine pauziranja (u međuvremenu Ico je izdao i jedan eksperimentalni solo rad potpisavši ga kao Razorblade Jr.) objavljen je kao d.i.y. izdanje pod naslovom "S.O.S.". Album je sniman u studiju Aluna u Amsterdamu gdje je snimljen i prethodni 'plavi' "Gone Bald", te je uz Icu na gitari i vokalu po posljednji puta na bubnjevima bio Igor, dok je basistu Harveya zamjenio Bitz. Tek od šestog albuma "It Takes Guts To Tango" koji je također objavljen kao d.i.y. izdanje 2002. ustalila se postava koja će ostati narednih 5-6 godina, snimiti zajedno još 3 albuma i pritom održavši čitav niz koncerata i turneja. To su bili bubnjar Marc i basist Stanley Disko koji su sa Icom radili i objavili albume "Soul Vacation In Rehab Clinic" (2003, Interstellar Records), "Exotic Kraustrofobia" (2005, Narrominded), "100 Ways To Become Cool" koji je objavljen kao CD/DVD i knjiga (2007, Narrominded), te kompilaciju "10 Year Annivesary" (2004, d.i.y.) na kojoj su povodom 10. obljetnice rada okupili bandove Mika, Makazoruki, Living Ornaments, Morbide Eenheid, Peach Pit i Terrie Ex/ Andy Moor s njihovim do tada neobjavljenim snimcima. Posljednji puta ova postava Gone Bald na ovim područjima nastupila je u proljeće 2006. kada je održana ex-Yu turneja koja je završila trijumfalnim koncertom u zagrebačkom KSET-u 24.IV sa bandom Tigrova Mast.

Najnoviju postavu Gone Bald uz Icu čini Dr.Faba (bariton gitara) i Sultan Battery (bubnjevi), te ako je suditi po nedavnom koncertu kojeg su održali zajedno sa ponovno okupljenim The Jesus Lizard 14.09.2009. u Paradisu (Amsterdam), sve se čini da se Ici i bandu konačno osmjehnula sreća. Na tom koncertu nastupali su još The Future Of The Left (ex-Mcklusky) i Malcom Middleton (ex-Arab Strap), a mora se priznati, pronaći se u ovakvoj konkurenciji je zaista velika čast pa makar na nju čekali i punih 15 godina.
[  ]

Kao priprema za ulazak u studio Kramasonic kod Nikše, Gone Bald će odsvirati mini turneju sa Mandelbrot Set (23.09. Ljubljana, 25.09.Vrbovec, 26.09. Našice, 2.10. Zagreb). Novi, 9. album bi trebao imati 11 novih kompozicija, a Gone Bald su za tu priliku snimili promotivni demo sa skladbom "The art of sideburns" koja ih prikazuje u jednom posve novom, skoro indie-rock izdanju. Glazba se temelji na suptilnom križancu gitarističkih minimalističkih math-rock dionica s blagim izletima u noise, uobičajenih razbijenih taktova i aranžmana, te ono što je Ico dugi niz godina izbjegavao, konačno se počeo koristiti i melodičnim vokalnim strukturama, kao i pratećim glasovima u svrhu obogaćivanja osnovnog kostura koji je poprilično zapetljanog formata. Demo zvuči daleko bolje od njihovog 'plavog' "Gone Bald" albuma iz 1997., te da su takav snimak i takvu konstituciju glazbe imali tada, o njima bi se danas možda govorilo iz neke posve drugačije prizme.
Imajući u vidu sav napor, trud, upornost, konjske živce, vjeru i ogroman Icin kreativni kredibilitet i potencijal, ono najbolje od Gone Bald tek treba očekivati. Možda na novom albumu.
[  ]

Diskografija:
Jesus Is Coming Soon, MC (1994)
Fairy-Tale Addict, MC (1994)
Little Song Of Love (1995)
Gone Bald (1997)
Ona 7'' (1997)
S.O.S., d.i.y. (2001)
It Takes Guts To Tango, d.i.y. (2002)
Soul Vacation In Rehab Clinic (2003)
10 Year Annivesary (2004)
Exotic Kraustrofobia (2005)
100 Ways To Become Cool, book/CD/DVD (2007)

horvi // 23/09/2009

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
23.09. Ljubljana
25.09. Vrbovec
26.09. Našice
02.10. Zagreb
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*