home > interwju > ONE PIECE PUZZLE

kontakt | search |

ONE PIECE PUZZLE

Riječki OPP imaju novi album, a promocija je ovog petka u Močvari, gdje će svaki posjetitelj uz kartu za koncert dobiti i cd/dvd primjerak "Obiteljske simfonije"...

Zašto se jedna grupa poput One Piece Puzzle, koja se predstavila na prvom albumu jednim čvrstim, energičnim zvukom gdje metal prevladava, odlučila na album remikseva punih elektronike?

Unatoč hermetičnom zvuku s albuma '13 Zlatnih hitova' OPP je versatilan bend. U svojoj kreaciji se ne želimo ograničiti na jedan stil glazbe nego želimo isprobati najrazličitije glazbene konstrukte. Uostalom, 'Obiteljska simfonija' je prije svega bučan i glasan album.

Zašto već nakon samo jednog albuma?

Svaki tren je podoban za iskorak u nepoznato.

Ne bojite se da ćete izgubiti publiku ovim eksperimentom?

Glazbenik - umjetnik - stvaratelj ne smije aktivno razmišljati o svojoj publici. Njegov rad ne smije biti ciljan, nego prije svega treba biti nadahnut, a publika ga u konačnici ili prihvaća ili ne prihvaća. OPP je i dalje najžešća i najekspresivnija glazbena formacija u Hrvatskoj.
[  ]

Koliko ste zadovoljni promocijom i prijemom albuma '13 zlatnih hitova' s obzirom na specifičnu muziku koju svirate i stvarate, te na hermetičnu zatvorenost medija prema takvom zvuku?

Hrvatska je lijepa zemlja. Imamo najljepše more, duboke šume, plodnu ravnicu i obilje izvora pitke vode… ali unatoč tome ne znamo što bi učinili s njima. U zemlji vlada depresija i besparica, a nesposobnost, neinventivnost, političko jednoumlje i stranačku podobnost smatramo najboljim ljudskim kvalitetama. Naši mediji su, čast iznimkama, namijenjeni srednjovječnim razočaranim ženama i ogorčenim neinventivnim muškarcima. Medijski prostor je kontaminiran sranjima, a sranja se biraju po dva osnovna kriterija: 1. da se proda i 2. da bude čedno i prikladno kako ne bi remetilo tisućljetni san puritanskog hrvatstva. Ukoliko smijem primijetiti u hrvatskom radijskom ili televizijskom eteru glazbe ima najmanje. OPP svojim radom, na jedan indirektan način, stoji kao prijetnja takvom mentalnom sklopu.

Na 'Obiteljskoj simfoniji' se pojavljuju tzv. Inženjeri zvuka iz Italije, Češke, BiH, te naravno, Hrvatske. Jeste li vršili neku selekciju ili ste uvrstili sve što vam je ponuđeno? na koji ste način birali remikseve?

Remikseve smo birali i izbrali smo ono što po našem sudu zvuči najbolje.

U popis remikseva nema pjesme sa '13 zlatnih hitova' LSD. Namjerno ili slučajno?

LSD postoji i na albumu 'Obiteljska Simfonija', ali kao minijatura sa samo jednom mišlju: Mene pere dobra droga, mene pere droga dobra.

Znači li ovaj album remikseva i vaše eksperimentiranje sa elektronikom da će i na vašem novom albumu prevladavati elektronika?

NE

ONE PIECE PUZZLE - Paranoja Midi Lidi RMX


Tko piše tekstove pjesama?

Tekstove pjesama piše nadahnuti pojedinac.

Tematika je, u najmanju ruku, čudna. No, najviše ste nekako orijentirani na seks. Politika vas ne zanima?

Seks je primarna sila i kao takva ona nam daje veliku inspiraciju. Politika nas isto zanima, ali nije toliko inspirativna, ona spada u kategoriju jebanja.

Mnogi vašu pjevačicu Ratku Rural smatraju trenutno najboljim ženskim rock vokalom u Hrvatskoj pa i šire. Koliko Ratka i sama sudjeluje i stvaranju pjesama grupe One Piece Puzzle?

OPP funkcionira kao zatvorena cjelina. Cjelokupan rad OPP-a produkt je četiri imaginarna lika i to: Bartola, Armageljona Espaljona, Ratke Rural i gospodina T. U radu sudjeluju svi, drukčije to jednostavno ne bi bilo moguće.

Od kuda ideja da se ne predstavljate svojim pravim imenima već, očigledno, izmišljenim: Ratka Rural, Bartol, Gospodin T i Arageljo Espaljon

OPP je prije svega umjetnička formacija. A umjetnost se proteže kroz cjelokupni lepezu djelovanja. Ili ukoliko mi je dozvoljeno da budem u potpunosti precizan i jezgrovit reći ću da mi u OPP-u odvajamo umjetnika od umjetnosti. Umjetnost konzumiramo i živimo od nje i na njoj, a umjetnike žrtvujemo onim najgorim po umjetnički ego - anonimnošću.

Tko se krije iza tih imena?

Dugo vremena smo bili u zabludi da iza tih imena stoje normalni, prosječni ljudi, ali danas smo potpuno svjesni da smo zastranjeni spaljenici.

Koje su grupe najviše utjecale na vas dok ste stvarali '13 zlatnih hitova'

Za vrijeme snimanja '13 Zlatnih hitova' bili smo u samostanskoj izolaciji tako da su na nas najviše utjecali Trapisti, dobro vino i dobar sir i pivo bez mjehurića.

25.2. na koncertu u Močvari dijelite uz ulaznicu i dvostruki album (cd+dvd) 'Obiteljska simfonija'. Kako to da nećete album pustiti u slobodnu prodaju već ćete ga, kako ste i najavili, dijeliti samo uz kupljenu ulaznicu za neki od vaših predstojećih koncerata?

Smatramo da je to najbolji potez koji se mogao napraviti.
[  ]

Vaš nastup u Močvari je zapravo vaš prvi veći samostalni koncert u Zagrebu od izlaska albuma '13 zlatnih hitova'. Je li se od izlaska albuma do danas stvorila dovoljna velika količina vaših fanova na napunite Močvaru?

Da.

Što će te im ponuditi u petak 25.2.?

Sebe.

terapija // 23/02/2011

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*