home > interwju > Milan Glavaški (REBEL STAR, EVA BRAUN)

kontakt | search |

Milan Glavaški (REBEL STAR, EVA BRAUN)

Od kada smo se zadnji put čuli, postao si redoviti gost zagrebačkih klupskih prostora. Desila se ljubav. Tko je odgovoran?

Mahom Domagoj i ekipa iz Teatra &TD, ekipa sa Terapije i Potliste koji su svi podržali da se bend probije u Zagrebu. Imamo vernu publiku i mislim da nas kapiraju na pravi način, to jest kao domaći bend koji peva na našem jeziku. Svakog nastupa se rado sećamo.

U tri gostovanja u Zagrebu, Rebel Star su svirali u tri različite postave. U zadnjoj, osim tebe i Attile, pridružili su Vam se i dva Engleza. Kako je došlo do toga?

Rebel Star je imao zapravo četiri postave ako ćemo u detalje. Prva je kratko trajala i nastupila samo na koncertu 2007. u Bečeju sa Kenom Stringfellowom iz The Posies i Big Star. Ubrzo smo se raspali jer ja nisam nikome dao da piše pesme, sram me bilo. Druga postava su bili naši stari drugari iz Popcycle-a i to je trajalo neke dve godine dok nas život i obaveze nisu sprečili da se okupljamo za redovne probe i vozimo 300km za to. Onda smo u toku pravljenja ovog novo albuma Attila Prikler i ja svirali kao duo. U to vreme, negde u 4. mesecu ove godine, Ashley Brees i Mike Kentish su se pridružili tako što smo radili intervju za radio u Budimpešti i oni su došli u studio za to. Par dana im je trebalo da se sami prijave u bend i evo ih, rokaju kao matori.

Treći album grupe Rebel star objavljen je za hrvatsku izdavačku kuću Dancing Bear. Reci nam nešto o albumu? Koliko je različit ili sličan od prethodna dva.

Slike su šarenije i drugačije na ovoj ploči, mnogo se toga promenilo u poslednjih par godina. Album je nastao brzo i najviše je celina od sve tri ploče. Bolje smo svirali, cilj je bio da pesme zazvuče samo sa bubnjem i gitarom i to se onda pretvorilo u redovno producirani album. Atila i ja smo skoro sve pesme svirali uživo pre snimanja. Ovaj put smo se ograničili isključivo na instrumente koje imamo u studiju, pa nema nekih plugin-a i klasičnih zvukova. Snimali smo zvuk moje kuće (klaviri i električni klaviri su sa galerije a ne iz studija), manje više sve je na nekih osam kanala kroz naš magnetofon. Generalno smo se oslonili na to što smo i ko smo. I sve smo završili samo nas dvojica, od pesme to mastera.

Plan je bila promocija na otkazanom Glory Dayz festivalu, no biti će 13.10. na "mjestu prvog zločina" i to zajedno s Evom Braun. Što očekuješ od tog koncerta?

Prvo da preživim tri sata svirke i zapamtim 40 pesama pošto sviram u oba benda. Drugo, sjajnu žurku, gitarski pop sa naših prostora, brdo hitova, druženje i još jedan odličan put ka Zagrebu.

Živiš i radiš u malom gradiću pokraj Budimpešte, gdje su locirani i Rebel Star. No, i dalje sviraš sa Evom Braun, koji su i dalje bečejski bend. Kako uspijevaš to sve uskladiti?

Eva Braun može da svira u Srbiji bez mene pa tako održavaju kontinuitet. Ja se pridružim za veće koncerte, autorski rad i produkciju-miks. Najčešće se to završi druženjem kada odemo u Bečej koje se pretvori u probe i tako u krug.

Eva Braun svira u praktično originalnoj postavi, i to nakon godina i godina promjena postave. Tebe nije bilo od 1996. Koje pjesme da očekujemo na prvom zagrebačkom koncertu Eve Braun?

Pa sad da vam otkrijem spisak? Sve sami hitovi iz dvadeset godina karijere.

Ivana Smolović, pjevačica grupa INTRUDER i IKA, pomogla je na prvom albumu u pjesmi Rebelstar i na novom albumu, na odličnom singlu Anđeli. Da li možemo i Ivanu očekivati na koncertu u Teatru &TD?

Jel' mogu ja jednu tajnu da imam za kraj? Ovde imamo baš veliko iznenađenje. Dođite da se iznenadite i uživate.

Koliko slušaš recentnu srpsku ili hrvatsku scenu i da li možeš neki bend izdvojiti koji ti se sviđa?

My Buddy Moose, Ika i On Tour, Veliki Prezir, Nina Romić, Denis Katanec i panonski drugar Daniel Kovač i njegov Jesenji Orkestar. Nisam mnogo slušao druge bendove ali mislim da su dobri Mothership Orchestra i Stray Dogg, mada me sve više nervira što toliko bendova peva na engleskom. I ja sam podlegao jer sam napisao neke pesme na engleskom najviše zbog naših svirki u Budimpešti, i to je bilo baš lako za razliku od truda koji treba uložiti da pesma bude velika na hrvatskom ili srpskom. Svidja mi se poezija mog druga Pere Dolinke ali i benda Goribor, na srpskom, ili hrvatskom, već šta li je.

Što slušaš inače, onako za po doma?

Uglavnom LMFAO jer to moj sin sluša pa sam i ja posle beskonačne torture shvatio kako je to sve genijalno. Šalu na stranu, slušam zapravo svašta, evo u skorašnjoj istoriji na iPodu su mi Grateful Dead kad sviraju Dylana, Beachwood Sparks, Joan As Police Woman i novi Jack White.

Neka poruka za kraj?

Dođite na koncerte, 12.10. u Beogradu, 13.10. u Zagrebu, 26.10. u Rijeci i 16.11. u Novom Sadu pa opet 14.12. u Beogradu. Razvalićemo i otkriti neke tajne. A možete i kupiti naše CD-e a uskoro i vinil.

pedja // 11/10/2012

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*