home > mjuzik > Everest

kontakt | search |

EVA BRAUN: Everest (B92, 2002)

Već nakon prvog preslušavanja ovog albuma, bio sam skoro 100% siguran u moja predviđanja, a nakon opetovanog slušanja istog uvjerio sam se da je "Everest" definitivno najbolji album protekle godine na ovim, nama bliskim i razumljivim prostorima.

Za one koji to još neznaju, bečejska grupa EVA BRAUN nastala je 1989. Na početku su svirali puno obrada, bendova koji su utjecali na njihov muzički ukus, pa tako i muzički izričaj (BEATLES, BYRDS, IDOLI...). Već 1992 izlazi im prvi album "Prisluškivanja" i to na tridesetogodišnjicu izdavanja prvog singla BEATLESa.

Slijede "Unplugged" album 1993, zatim izvrsni "Pop Music" (1995) i "Heartcore" (1998). Jedan su od rijetkih bendova koji su uspjeli snimiti album (EP) za strano tržište (ZIP Records). Za tu priliku uzeli su ime VIVA BROWN. Prvi album je zajedno s ovim EPjem reizdan 2000te, a onda je uslijedio "Everest".
Pitkom gitarističkom popu, jednostavnim melodijama i pjevnim refrenima, na što su nas navikli na prethodnim albumima, nadodali su nešto gudača ("Meg Ryan Blues", "Dan velikih valova"), duhača ("Carol Kaye", "Ljubav ubija") i klavir ("Tvoj grad"). Album otvara "Everest", kako se ustvari trebao zvati album "Abbey Road" legendarnih BEATLESa. Za zatvaranje albuma je pak ostala pjesma "Mediteran", koja po atmosferi jako podsjeća na rane laganice grupe ĐAVOLI.

Ovim albumom se nastavlja i njihova fasinacija pop-kulturom općenito, pa tu nalazimo, nakon naslova pjesama s prethodnih albuma ("Jagodna polja" ili "Brian Wilson"), naslove u kojima su izražene posvete surferima ("Dan velikih valova") ili "merseybeatu" ("Liverpool"), zatim iskorak prema reggaeu ("Strah od letenja") i LAKIM PINGVINIMA ("Indigo").

Slijede posvete jednoj od poznatijih "session" basistica Carol Kaye, koja je između ostalih svirala s BEACH BOYSima, FRANK ZAPPom, TINOM TURNER, PHILom SPECTORom..., te očito jednoj od omiljenijih glumica Meg Ryan.

Kao što je već jedan kolega spomenuo, EVA BRAUN su ovim albumom dosegli svoj vrhunac (čitaj "Everest"), no čini se da za njih postoje i više planine od najveće na svijetu, jer odlična demo verzija nove pjesme "Veliko plavetnilo" već se može skinuti s doljenavedenog sajta, a i novi album je u pripremi. Jedno je sigurno, ovo je album koji se sluša "Zauvek i još dan".

ocjena albuma [1-10]: 9

pedja // 04/03/2003

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Tandrkadžije: Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo?

SUKOB INTERESA: Tandrkadžije: Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo? (2020)

| 25/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Guardians

AUGUST BURNS RED: Guardians (2020)

| 24/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Alles in Allem

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN: Alles in Allem (2020)

| 20/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Full Moon Session Part IV

ČOPOR: Full Moon Session Part IV (2020)

| 19/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Obsidian

PARADISE LOST: Obsidian (2020)

| 18/05/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Everest
  • Prisluškivanja (1992)
  • Unplugged (1993)
  • Pop Music (1995)
  • Heartcore (1998)
  • Everest (2002)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*