home > mjuzik > Everest

kontakt | search |

EVA BRAUN: Everest (B92, 2002)

Već nakon prvog preslušavanja ovog albuma, bio sam skoro 100% siguran u moja predviđanja, a nakon opetovanog slušanja istog uvjerio sam se da je "Everest" definitivno najbolji album protekle godine na ovim, nama bliskim i razumljivim prostorima.

Za one koji to još neznaju, bečejska grupa EVA BRAUN nastala je 1989. Na početku su svirali puno obrada, bendova koji su utjecali na njihov muzički ukus, pa tako i muzički izričaj (BEATLES, BYRDS, IDOLI...). Već 1992 izlazi im prvi album "Prisluškivanja" i to na tridesetogodišnjicu izdavanja prvog singla BEATLESa.

Slijede "Unplugged" album 1993, zatim izvrsni "Pop Music" (1995) i "Heartcore" (1998). Jedan su od rijetkih bendova koji su uspjeli snimiti album (EP) za strano tržište (ZIP Records). Za tu priliku uzeli su ime VIVA BROWN. Prvi album je zajedno s ovim EPjem reizdan 2000te, a onda je uslijedio "Everest".
Pitkom gitarističkom popu, jednostavnim melodijama i pjevnim refrenima, na što su nas navikli na prethodnim albumima, nadodali su nešto gudača ("Meg Ryan Blues", "Dan velikih valova"), duhača ("Carol Kaye", "Ljubav ubija") i klavir ("Tvoj grad"). Album otvara "Everest", kako se ustvari trebao zvati album "Abbey Road" legendarnih BEATLESa. Za zatvaranje albuma je pak ostala pjesma "Mediteran", koja po atmosferi jako podsjeća na rane laganice grupe ĐAVOLI.

Ovim albumom se nastavlja i njihova fasinacija pop-kulturom općenito, pa tu nalazimo, nakon naslova pjesama s prethodnih albuma ("Jagodna polja" ili "Brian Wilson"), naslove u kojima su izražene posvete surferima ("Dan velikih valova") ili "merseybeatu" ("Liverpool"), zatim iskorak prema reggaeu ("Strah od letenja") i LAKIM PINGVINIMA ("Indigo").

Slijede posvete jednoj od poznatijih "session" basistica Carol Kaye, koja je između ostalih svirala s BEACH BOYSima, FRANK ZAPPom, TINOM TURNER, PHILom SPECTORom..., te očito jednoj od omiljenijih glumica Meg Ryan.

Kao što je već jedan kolega spomenuo, EVA BRAUN su ovim albumom dosegli svoj vrhunac (čitaj "Everest"), no čini se da za njih postoje i više planine od najveće na svijetu, jer odlična demo verzija nove pjesme "Veliko plavetnilo" već se može skinuti s doljenavedenog sajta, a i novi album je u pripremi. Jedno je sigurno, ovo je album koji se sluša "Zauvek i još dan".

ocjena albuma [1-10]: 9

pedja // 04/03/2003

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Everest
  • Prisluškivanja (1992)
  • Unplugged (1993)
  • Pop Music (1995)
  • Heartcore (1998)
  • Everest (2002)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*