NO'E

Portal terapija.net 15/05/2015 u KSET-u slavi svoj četrnaesti rođendan. Jedna od grupa koja će svojom svirkom uveličati taj događaj su varaždinski NO'E. Idealna prilika da malo porazgovaramo.
[  ]

Koliko dugo postoji NO'E?
Postojimo nekih godinu dana. Spletom okolnosti našli smo se za istim stolom na svadbi zajedničkog prijatelja koji je također svirao nekad u bandu s dvojicom od nas. Znali smo se otprije s nekad dosta jake vž-scene iz 90-ih i početka 00-ih. Zajedničkih tema za razgovor nije nedostajalo a nije puno ni trebalo da se dođe do ideje o zajedničkom bandu.

Kako bi opisali vaš zvuk?
Teško je s tim ladicama ali mogli bi to svesti pod neki "indie-pop-rock" ili možda "power pop" s "angažiranim" tekstovima.

Tko sve čini grupu?
Klasična i bazična trojka. Marko na basu i vokalima, Alan na gitari i vokalima i Matko na bubnjevima. Imamo i četvrtog pridruženog člana Drageca koji je s nama na probama i koji nam dođe kao neki "dobar duh" banda, priskoči, pomogne, da neki savjet, širi dobru vibru ...

Koji su utjecaji?
Hmmm ... Pa dosta smo različiti i slušamo jako puno različite glazbe. Od klasike, jazza, reggae-a, dub-a pa sve do rockabillyja. Bandovi oko kojih bi se možda svi u NO'E složili su Neil Young & Crazy Horse, Pixies, RHCP i Blur. Pa i Lou Reed bi mogao proći... Utjecaja i bandova koje volimo je stvarno previše... Sve u svemu dosta se dobro nadopunjavamo i baš je zbog te različitosti i iskustava došlo do neke čudne kemije.

Ima li ime grupe neko posebno značenje?
Pa NO'E je zapravo izvedenica tipično varaždinske spike "no je", a to bi trebalo značiti nešto kao "stvarno ?" Ili "zbilja ?" Ili "nemoj me hebati". Nešto u tom stilu ... Makar bi NO'E moglo i značiti "No Edo" (prijatelj na čijoj svadbi smo se dogovorili za svirku i koji sad živi u dalekoj americi).

Koliko ste dosad bili koncertno aktivni?
U NO'E ne baš ili nikolko. Tek smo počeli. U prijašnjim bandovima poprilično po cijeloj Hrvatskoj i nešto malo u Sloveniji.

Zasad je pet pjesama prisutno na Soundcloud-u. Planira li se uskoro i službeni EP ili možda čak kompletan album?
U principu smo snimili već nekih 12 pjesama, ali ne žurimo oko toga. U vrlo kratko vrijeme smo napravili dosta pjesama i često na probama razrađujemo neke nove ideje, a kad ih budemo imali nekih 20-tak onda budemo za album izabrali 10 najboljih. Službeno ? Kaj to znači ? Nekak nam se čini da su svi bandovi koji su nešto "službenoga" izdali pali u crnu rupu između undergrounda i mainstreama.



U pjesmi "Chicago boys" čuje se i usna harmonika? Iznenađujući instrument za grupu koja naginje indie zvuku.
S obzirom da smo trojka čini nam se da smo malo ograničeni instrumentarijem pa se usnjak tu nameće kao jedini instrument kojeg možeš svirati uz sviranje gitare i pjevanje. Razmišljamo mi i dalje o pjevaču ili nećem drugom ali nitko nam ne pada na pamet. Treba nam netko tko je generacijski, glazbeno i zemljopisno tu negdje s nama. Čovjek ne bi povjeroval koliko je to teško. S druge strane opet ne želimo otići u širinu jer već i sad teško usklađujemo obiteljske i poslovne obveze s probama i svirkama.
[  ]

Vaša Facebook stranica sadrži sliku albuma na vinilu. To je neostvarena želja ili zbilja postoji primjerak vinila?
Ha ha... To je neostvarena želja za sad. Stvarno bi bilo lijepo uskoro držati svoj vinil u rukama. Mislimo da cd (osim u promotivne svrhe) i nema nekog smisla. Vinil i download su opcije. Evo baš je sad nedavno pisalo da je naprodavanije izdanje na record store day-u bila kaseta od metallice pa možda izdamo i kasetu jednog dana...

Pronaći bilo koju fotke ili video zapis grupe NO'E na internetu je nemoguće. Dok većina bendova prvo okači slike i videozapis na svoj fb profil, vi kao da to namjerno izbjegavate.
Da. Ne mislimo se naslikavati. Nismo si tak lijepi. Razmatramo i pripremamo i spot u kojem se nećemo pojavljivati. Bitna je glazba i poruka. Znamo da to u današnje vrijeme baš i nije od pomoći ali nismo mi ni tu zbog slave i popularnosti. Ne zavaravamo se da smo bogom dani ni da budemo zaradili neku veću lovu s našom glazbom. Bitno nam je prvenstveno da je nama dobro to što radimo. Mi smo sebi najbolji ;-)

Pratite li i koliko glazbene portale?
Naravno da pratimo. Skoro svakodnevno. Moramo biti informirani. Takvo je vrijeme. Tiskanog medija, osim nedavno pokrenutog regionalnog "Rolling Stone-a" i nema. Ponekad se kupi Mojo ili Uncut. Slušamo recentnu glazbu, redovito posjećujemo koncerte. Zaljubljenici smo u glazbu pa je stoga praćenje portala poput terapije neminovno.

Koliko je uopće teško relativno nepoznatom bendu danas doći do komada kolača na medijskom nebu?
Mislimo da u Hrvatskoj možda pet šest bandova može živjeti od glazbe. To sve govori. Ne zamaramo se s tim. Svaki od nas živi svoj život i ne gaji nikakve iluzije. U Hrvatskoj ima predobrih i fenomenalnih bandova ali nema dovoljno publike koja bi to popratila. Čini nam se da na koncertima manjih bandova uvijek vidimo istih 100 ljudi. Da bi došao do tog komada kolača treba ti lova i produkcija i trebaš prvo uložiti puno love da uđeš u mašineriju i ako ti je to cilj. Naravno da treba imati i nešto talenta i raditi puno. Sasvim slična situacija kao i u nogometu. U prvih 11 ne igraju najbolji nego oni koji su uložili i tu i tamo poneki izvanredni talenat. Rijetki su entuzijasti. Sve ih je manje. Svi igraju na sigurno pa da budu na kraju barem na pozitivnoj nuli.

15/05/2015 svirate na 14. rođendanu portala terapija.net. Što možemo uživo očekivati od grupe NO'E?
Da parafraziramo pokojnog Lou-a: "Nothing can't beat a guitar, bass & drums" ;-)

jura // 29/04/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*