home > interwju > BELFAST FOOD [Erik Malnar]

kontakt | search |

BELFAST FOOD [Erik Malnar]

Belfast Food slavi dvadeset godina i tom prilikom ima koncert u Saxu 20/02. S brojem godina njihova postojanja, postaje mi jasno kako vrijeme leti. Evo što nam je Erik Malnar ispričao o tih dvadeset godina i ostalim sitnicama vezanih uz band...

Vau, prošlo je već dvadeset godina! Iznenađeni?
Zvuči puno, ali prolaženje vremena je nešto na što se vremenom navikneš. Pitanje je samo kako si ga iskoristio.

Što pamtite od onih prvih početaka, kako je to izgledalo davne '96. i prije tog? Bend se tad još nije zvao Belfast Food.
Ja sam se spontano priključio triju koji se zvao "Ima tu neshto". Na jednom njihovom unplugged nastupu me privukla neodoljivo pozitivna i vesela atmosfera koju su napravili. Imao sam svoj alter rock band "Gipss" i išlo nam je dobro, ali htio sam svirati i nešto tako neobično i veselo. 1996. smo u Šijanskoj šumi kraj Pule imali prvi nastup (biker festival) i već na tonskoj probi svi prisutni su zaplesali kao ludi. Najavila nas je Danijela Trbović. Nju smatram neslužbenom kumom banda.



Čini mi se da sam negdje pročitao da vam je u toj ranijoj fazi, još prije imena Belfast Food na koncertu gostovao Rajko Dujmić.
Sjećam se dobro te večeri. Bio je studeni 1993. Svirali smo kao akustična četvorka u tada popularnom kafiću/klubu Python. To je bio Ima tu neshto, puno prije Belfast Fooda, bez basa i bubnja. Iz gužve je izletio Rajko Dujmić, jednom od nas na uho nešto rekao, uzeo violinu i zasvirali smo "Delila" od Tom Jonesa i još par stvari. Valjda ga je povukla atmosfera ili nešto drugo. Tko zna.

Kako i zašto je uopće došlo do promjene imena iz Ima tu neshto u Belfast Food? Koliko je samo ime bitno pri promociji benda?
Već prije trećeg nastupa odlučili smo da nam treba zvučnije ime i ja sam izvalio Belfast Food vidjevši nekolicinu ljudi kako ulazi u klub s hamburgerima u ruci. Ime je važno, ali ima dosta poznatih grupa s glupim imenom.

Koliko je na rad benda utjecao tadašnji odlazak Hrvoja Hodaka, jednog od utemeljitelja grupe?
Ja mislim da je puno utjecao. Otišao je u trenutku priličnog uzlaza, odmah po objavljivanju našeg najuspješnijeg albuma (Melodije Irske i Kvarnera). Mnoge pjesme nismo uspjeli promovirati zbog toga.

Hrvoje će biti gost na ovom koncertu?
Da. Prvi nastup nakon 14 godina. Za sve nas trenutak koji je prilično jedinstven zbog toliko proteklog vremena.

Zanimljivo je što je odmah nakon njegovog odlaska grupa snimila kompletno autorski album.
I album s njim bio je uglavnom autorski, a da je i on participirao na "Zelenom albumu", album bi bio još bolji. Alen i ja smo autori od početka samo što smo u tom trenutku imali odjednom puno novih pjesama. Možda baš zato jer smo morali.
[ Belfast Food ]

Belfast Food   © promo Belfast Food

Kad se podvuče crta, grupa nije imala puno personalnih promjena obzirom na staž.
Mi koji smo ostali imamo zajedničko to što volimo timski rad i volimo taj stil života. To je sviranje, putovanje i sl. Astrološki smo kompatibilni. Uglavnom.

U neko novije vrijeme ime grupe je poprilično iščezlo iz medija, da sam na trenutak pomislio da grupa više nije aktivna.
Jedan period smo se ulijenili, ali i dogodile su nam se promjene u životima, djeca, brakovi, stalni poslovi. Teško je raditi u kontinuitetu kao prije. Ali na kraju je bitno preživjeti i dalje moći snimati i svirati.

Novi studijski album fanovi čekaju kao ozebli sunce. Čemu tolika pauza?
Uglavnom sam odgovorio u prethodnom pitanju. Osim toga imam dojam da nema neke potrebe za novim albumom ako kontnuirano izbacujemo nove pjesme. To redovito radimo posljednje četiri godine. Nemam dojam da naš album netko željno iščekuje, ali drago mi je ako sam u krivu. Imali smo glazbu za pjesmu koja je nedavno dobila tekst naslova "Bio jednom band". Smatrali smo da nam fali još jedna takva pjesma. Tek kada je bila gotova odlučili smo završiti album.

Što očekivati na novom albumu?
Album "Očekivanja" imat će dvanaest pjesama. Njih jedanaest naš su autorski materijal, a dodali smo jedan hrvatski tradicional. Riječ je o paškom kolu. Ta je obrada pravi etno rock komad. Jako mi se sviđa to svirati. Ima i irish i jazz prizvuk. Naše pjesme su dobrim djelom već bile emitirane na radiju i na internetu, a četiri tek snimljene upravo se miksaju u studiju. Meni se te pjesme čine vidno zrelijima od svega do sada. I glazba i tekstovi. Pričaju o životu. Dosta njih ćemo svirati 20.2. u Saxu.



Singl koji prati izlazak novog albuma "Bio jednom band (Samo nek' je veselo)" psolutno ima energiju po kojem su Belfast Food poznati uživo. Što ćete ispričati o singlu?
Nju smo čekali da bude zgotovljena kako bismo kompletirali album. Razlog je upravo taj što smo htjeli imati jedan punokrvni singl u stilu Belfast Fooda. Mislim da je pjesma ispala super! Pravi live favorit. Tekst sam napisao u studenom prošle godine jer smo već imali rok za objavu albuma i razmišljajući o tom 20. rođendanu grupe došla je ideja. Kada sam imao prvi stih "Bio jednom band..." dalje je išlo lako. Zadovoljan sam tekstom.

Zanimljivost koncerta u Saxu je i pojačani broj gostiju. Kog sve možemo očekivati?
Gosti su Hrvoje Hodak, Drele, Zoki i Marko iz Picksiebnera, violinist Arii Peka Nikolla i gajdaš Zvjezdan iz Malog Lošinja.

Koncerti su ono što Belfast Food čini velikim bendom. Ajmo za kraj pozvati ekipu na tulum, ako smijem tako nazvati vaš koncert?
Dobar band mislim da jesmo. Bili smo to od samog početka. Kada smo zajedno zasvirali na prvoj probi sve je sjelo na mjesto. Pozivam sve koji vole to što radimo sve ove godine da dođu i plešu i pjevaju sa nama! Ovaj koncet se više neće ponoviti jer je poseban iz puno razloga. Ajmo, samo nek je veselo!

jura // 18/02/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*