home > interwju > BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA [Julien Chanal]

kontakt | search |

BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA [Julien Chanal]

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra opet stiže u zagrebačku Močvaru, 25/02/2017. Svi koji su bili na prošlom, rasprodanom koncertu, znaju što očekivati. A mi smo malo popričali s gitaristom Julienom Chanalom...

Po drugi put u dvije godine u Zagrebu, na istom mjestu u klubu Močvara. Kakav je osjećaj biti ponovno u Hrvatskoj?
Čak mi se čini da nas predugo nije bilo i zbilja se radujemo što se vraćamo na "mjesto zločina". ponovno smo stvarno obličje naprijed to vratiti! Prošle godine imali smo sjajan odgovor publike za naš nastup, publika je zbilja bila sjajna.
[ Barcelona Gipsy Balkan Orchestra ]

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra   © promo

Hajdemo opisati glazbu koju stvarate, to je jedan popriličan miks...
Taj miks koji si spomenuo, to i je naša glazba, rezultat sedmorice glazbenika iz različitih kultura iz koje svaki od nas sedmorice uzme ono nešto. Krećemo se oko Balkana, židovskog i gipsy glazbenog izričaja, ali pazimo da ne bude ograničenja.

Od prošlogodišnjeg zagrebačkog koncerta došlo je do promjene imena. Od Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra postali ste Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Zašto je došlo do male promjene imena?
Nakon razlaza s klarinetistom Robindrom Nikolicem, koji je bio jedan od osnivača benda, osjetili smo potrebu da se promijeni malo ime benda, čisto kao neku oznaku prije/poslije. To naravno ne znači da smo prestali implementirati klezmer u svoju glazbu, jednako kao što smo i prije promjene imena imali veliki utjecaj balkanske glazbe u svom izričaju.

Prošla godina je za Barcelona Gipsy Balkan Orchestra bila itekako radna. Objavili ste dva albuma, soundtrack 'Europe closes the border' i album 'Del Ebro al Danubio'. Koja iskustva nosite oko soundtrack albuma, pretpostavljam da je to ipak malo drugačija priča?
Da, dobro si to rekao. Prvo iskustvo za ovaj bend, ali iznimno produktivno iskustvo. U takvom projektu smo svi jednako bili involvirani, i nije bilo previše vremena za razmišljanje jer smo imali rok koji smo morali poštovati. Svi su donijeli i podijelili svoje ideje na snimanju, a takav rad nas je kao bend još više zbližio. Štoviše, sad smo još više u potrazi za stvaranjem filmske glazbe.

'Del Ebro al Danubio "je prvi puni album pod novim imenom. Kako u to usporediti sa starijim radovima, pogotovo s albumom 'Imbarca'?
Imbarca je bio naš prvi album, tad smo se tek upoznali. 'Del Ebro al Danubio ' je baš zbog tog razloga drugačija priča, jer sad se međusobno puno bolje poznajemo, a pozvali smo i prijatelje koji su sudjelovali u povijesti benda. Također, na posljednjem albumu su pjesme koje su prije snimanja već svirane na koncertima. Pjesme debut albuma 'Imbarca' nastale su prije naših prvih koncerata, što je itekako bitno za naglasiti.



Dosad ste surađivali sa zanimljivim imenima iz Slovenije i Makedonije, Vladom Kreslinom i Ferusom Mustafovom. Imate li u svojim budućim planovima možda u vidu suradnju s nekim iz Hrvatske?
Iz svake suradnje možemo puno naučiti, kao glazbenici i kao ljudi. Tako smo i kroz ove kolaboracije naučili nove pjesme, nove interpretacije, to je stvarno iskostvoi. Nažalost, organizirati takvu suradnju otežavajući je faktor, svaki od glazbenika s kojim smo surađivali ima neki svoj raspored. Naravno, veselimo se i nekoj budućoj suradnji, iako trenutno nemamo neki konkretni plan po tom pitanju. Naravno, moguće je da se to dogodi s nekim glazbenicima iz Hrvatske, jer se glazbeno dobro preklapamo!

Live nastup vaš je tour de force! Volite biti na turneji?
Volimo turneje, to je omiljenih dio ovog našeg posla. Za svaku turneju pripremamo se slaganjem repertoara, zatim treba organizirati put, te se svaku večer suočavati s drugom publikom, vidjeti njihovu reakciju, te se po mogućnosti opet vratiti na istu lokaciju. I tako u krug.

Gdje ste dosad doživjeli najluđu publiku?
Znaš što, naš je cilj da publiku učinimo ludom. Recimo na prošlom zagrebačkom koncertu u Močvari, to nam je itekako pošlo za rukom, pa se radujemo da to i ponovimo.

Što očekivati na zagrebačkom koncertu u Močvari?
Novi show i ludu ekipu koja ide s njim u paketu!

jura // 21/02/2017

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*