home > interwju > Goran Vlajić aka DJ Go Cut

kontakt | search |

Goran Vlajić aka DJ Go Cut

Naš singl "Keys" već se vrti u Rusiji, Brazilu, Americi, Australiji…

[  ]

  © promo

Na prvi dan ljeta 21. lipnja ove godine u prodaji se pojavio album "Kompozit" kojega zajednički potpisuju Goran Vlajić i Matija Dedić. Poznati hrvatski DJ koji nastupa pod imenom DJ Go Cut i proslavljeni hrvatski pijanist Matija Dedić spojili su na zajedničkom albumu svoja dugogodišnja iskustva. Tako je album "Kompozit" odličan spoj downbeat, deep house i chill out ritmova sa majstorskim umijećem Matije Dedića koji je svojim sudjelovanjem dao albumu odnosno svirkom na klaviru dao taj specifičan jazz dodir. Uz njih dvojicu na albumu je sudjelovao još čitav niz glazbenika. Tako su Ante Prgin - Surka i Jakša Kriletić - Jordes svojim sudjelovanjem u najavnom singlu "San" tj. "Keys" u engleskoj verziji, izuzetno utjecali na finalnu verziju te pjesme. Na albumu su uz njih još sudjelovali Ante Gelo, Hrvoje Prskalo, Lana Škrgatić, Neno Grahovac, Emanuel Jerčić i Saša Wozdecky dok mastering albumu potpisuju Stjepko Marenić i Fresh Jay. Rijetko zanimljiv album koji bi mogao oduševiti podjednako ljubitelje dance muzike kao i ljubitelje jazza. Goran Vlajić odnosno DJ Go Cut ispričao je kako je došlo do nastanka albuma "Kompozit".

Klupska publika te poznaje kao techno DJ-a. Od kuda sad odjednom jazzy groove i suradnja sa Matijom Dedićem?
Inspiracija je čudna ljudska pojava. Kombinacija dugih zimskih noći, zasićenje sintetskim zvukovima, druženje sa pravim glazbenicima itd. Kreneš se poigravati sa novim zvukovima i odjednom završiš u jazzu i prije nego što se snađeš, a Matija Dedić ti lajka skice i započne suradnja. Jazz mi je oduvijek bio pri uhu još od kada sam kao klinac završio na ponoćnom koncertu Herbija Hancocka, iščekujući "Future2future" , electro funk i veliki hit "Rockit". Došao sam u Lisinski u trenirci, zajedno sa hrpom tadašnjih brejkera, međutim dočekao nas je afroamerikanac koji je izgledao kao štreber i sjedio je za klavirom svirajući "Round Midnight" Dugo godina nisam shvaćao što se zapravo dogodilo, ali kazeta "Round midnight" se našla u kolekciji i slušao sam ju kao neku glazbenu lektiru. Tako da je neka baza postojala. A Matija se sasvim slučajno pojavio i povezali smo se preko zajedničke frendice. Najprije je bila ideja da snimimo jedan singl. Međutim on je svaki puta ostavio za sobom u studiju hrpu skica i solaža koje je jednostavno bilo nemoguće izostaviti, pa je tako nastao album.

Koliko ti je bilo teško/lako iskušati se u downtempo i chillout formi i zvuku?

Poprilično teško, jer to definitivno nije moj žanr. Radi se o potpuno drugačijem pristupu, produkciji, soundovima, aranžmanima itd. Zato je bilo potrebno dosta proučavanja, slušanja, učenja… ali vrlo brzo sam shvatio da jednostavno treba raditi onako kako se osjećaš i zato su sve kompozicije nastale na spontanim improvizacijama. Ali svakako su pomogli savjeti kolega s iskustvom: Damir Ludvig i Goran Štetić (Ludvig & Stelar) koji godinama objavljuju za Cafe Del Mar, majstori su tog žanra, zatim Fresh Jay i u konačnici inženjer zvuka Stjepko Marenić.

Za razliku od čiste sintetike i elektroničkog zvuka na albumu si ugostio puno muzičara sa živim instrumentima? Koliko ih je bilo teško nagovoriti da sudjeluju na tvom albumu i kako si se ti snašao u takvom okruženju?

Sa većinom njih surađujem već jako dugo i ono što je bila dodatna inspiracija i motiv je da su se svi vrlo rado uključili i dali svoj doprinos. Bilo mi je izuzetno drago kada sam Jakši i Surki pustio demo verziju skladbe "Keys" koja je bila zamišljena kao instrumental, međutim njihova prva spontana reakcija je ostala zabilježena upravo tako kako su reagirali. Surka je počeo pjevušiti i dodavati perkusije, a Jakša je počeo solo na saksofonu, a kako smo cijeli session snimali sve je ostalo upravo tako kako ih je pjesma "ponijela". Kasnije sam napisao tekst te je Keys postala vokalna izvedba umjesto instrumentalna.
[  ]

Koliko si dugo radio na albumu "Kompozit" i zašto si ga tako nazvao?

Rad na "Kompozitu" započeo je prije više od tri godine. Singl "Keys" je bio relativno brzo gotov, ali upravo kada smo ga htjeli objaviti umro je Arsen Dedić te sam iz poštovanja prema njemu smatrao da nije uredu da izlazimo s nečim novim. Zatim je Matija objavio album "Matija svira Arsena". Još dok je taj album bio aktualan ja sam radio na ostalim kompozicijama. Rad sa pravim glazbenicima me ponukao da album nazovem "Kompozit" jer se zaista radilo o komponiranju, za razliku od dotadašnjeg rada sa uglavnom sampleovima i virtualnim sintesajzerima. Ovo je bilo doslovno novo iskustvo komponiranja. Također, "Kompozit" u sebi sugerira nešto stabilno, čvrsto i kompaktno. Na taj način smo htjeli reći: hej, ovo je djelo koje je bezvremensko, koje nije pod utjecajem trendova, koje je žanrovski neopredjeljeno i koje je unatoč svojoj elektroničkoj bazi ustvari jazz.

Veže li te sa Matijom neko vaše staro prijateljstvo ili si ga upoznao tek kada si ga pozvao da sudjeluje na tvom albumu?

Matija i ja smo friški poznanici koji su se u jednom kreativnom trenutku života susreli. Kako se radi o ozbiljnom projektu, suradnja je bila odlična. Naravno, bilo je i nesuglasica, ali sve smo do sada uspješno prebrodili. On ima svoju putanju, ja svoju. Vidjeti ćemo kako će se stvari dalje razvijati. Vjerujem da nećemo stati na samo jednom studijskom albumu, već da će tu biti i dosta svirki i druženja jer stvar se, barem što se tiče javnosti tek sada pokreće!

Kako je Matija reagirao kada si mu predložio da gostuje na tvom albumu?

Ne bih rekao "moj album", ovo je zajednički album gdje je i Matija dao svoj značajni autorski doprinos i umjetnički potpis. Iako iz perspektive utrošenog vremena bi se reklo da sam ja odradio većinu posla, Matija je to bez sumnje nadoknadio upravo u onome u čemu je on neponovljiv i jedinstven.

Jesi li slušao tape koji je Ivan Mastermix radio sa hrvatskim jazzerima među kojima je bio i Matija Dedić? Kako ti se to dopalo?

Nisam donedavno znao da to postoji. Nažalost Mastermix mi često padne ispod "radara" a jako ga cijenim kao autora i producenta. Radi se o kvalitetnim radovima koji nažalost kod nas nisu dobili potrebnu pažnju niti publike niti medija.

Ovo je zapravo tvoj prvi long play. Kako to da si se nakon svih tih godina u technu odlučio za takav zaokret?

S vremenom sazriješ, tražiš promjenu, u protivnom slijedi stagnacija. I glazba koju danas produciram i puštam na techno partyima je sasvim drugačija od one s kojom sam počeo.

Planiraš li promovirati "Kompozit" u sklopu Astralisa, čiji se jedan od pokretača, ili će promocija tvog albuma ići nekim svojim drugim putem?

Nadam se da će album zaživjeti neovisno o Astralisu, ali lagao bih kada bih rekao da nema veze s Astralisom. Međutim, unazad 20 godina, ja sam zajedno sa mnogim generacijama Astralisa odrastao, sazrio i želio se proširiti na nove glazbene horizonte. Isto tako vjerujem da će publika koja je nekada dolazila na Astralis biti upravo publika koja će uživati uz ovaj album. Zrela publika, odrasla uz kvalitetnu elektroničku glazbu, koja želi nešto što može slušati doma, u uredu, u autu, ali i lagano se gibati dok ispijaju koktele u nekom ljetnom beach baru dok su na godišnjem s familijama. Njima bih želio prikazati čar kombinacije elektronike i pravih, živih glazbenika, što smo uostalom često radili na Astralisu gdje su gostovali brojni glazbenici koji su nas pratili od samih početaka. Upravo je Surka jedan od njih koji je najzastupljeniji na albumu "Kompozit" na kojem pjeva, svira trubu, udara perkusije. Uz Lanu Škrgatić koja je na albumu odsvirala "samo" flautu, definitivno najsvestraniji glazbenik s kojim radim.

Ruku na srce tvoj prvi singl "San" nije tipičan singl za hrvatski eter jer je daleko izvan domaćem mainstreama kojim obiluju radio stanice. Jesi li zadovoljan kako je prihvaćen na hrvatskim radio stanicama?

Radi se o pjesmi za koju treba vremena da se prepozna, međutim drago mi je da je većina domaćih glazbenih urednika već uvrstila pjesmu u svoje programe i to na komercijalnim stanicama!



Hoćeš li sa prepjevom singla "San" odnosno "Keys" na engleskom jeziku pokušati nešto napraviti i u inozemstvu?

Za englesku verziju smo već dobili odličan feedback, vrtimo se u Rusiji, Brazilu, Americi, Australiji, pjesma je planirana za neke kompilacije, u planu su remixevi tako da za obje verzije ("Keys" / "San") prognoziram dug i uspješan vijek trajanja!

Postoji li plan za pravi veliki koncert sa svim gostujućim muzičarima koji su sudjelovali i na albumu ili će to biti više audio prezentacija uz DJ-ing?

Imam jako puno ideja! Volio bih da to bude baš kako si pitao, koncert više nego party! Live nastup sa glazbenicima s albuma. U potrazi smo za zanimljivom lokacijom, partnerima, a na kraju će kao i uvijek sve objasniti excel tablica troškova i mogućih prihoda. Znanje računovodstva ipak jako dobro dođe u ovom poslu.

terapija // 28/06/2018

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*