home > interwju > HEIMO RADKOVIĆ (Orpheum, Graz)

kontakt | search |

HEIMO RADKOVIĆ (Orpheum, Graz)

Mislili smo da bi za čitaoce Terapije bilo zanimljvo pročitati intervju s čovjekom koji se zove Heimo Radković, i koji već više od 30 godina organizira koncerte u Orpheumu, Grazu i okolici. Živa je enciklopedija i legenda Rock and Rolla. Inače Heimovo prezime vuče porijeklo iz Dubrovnika a njegov pradjed je bio gradonačelnik Zagreba koji je osnovao zagrebački velesajam. Evo nam Heima…
[ Heimo u svom uredu, ispred gomile CDa... ]

Heimo u svom uredu, ispred gomile CDa...   © sale

RECI MI NEŠTO O VOJO CONCERTS. KAKO DUGO VEĆ RADITE I KAKO DUGO NAMJERVATE JOŠ RADITI?
Vojo Concerts postoji od 1968 i vjerojatno će se raditi još nekih 10 do 15 godina. Ne znam točno. Firmu je osnovao moj brat. Ja sam više odgovoran za program u Orpheumu i sa bratom naravno usko surađujem i oko koncerata koji se događaju u njegovoj organizaciji u Grazu i okolici.

KAO NA PR. ONAJ OD PATTI SMITH GORE NA STAROM GRADU?
E - da. To je bio fenomenalan koncert u prekrasnom prostoru Schlossberga koji nam je pri srcu. Ja se ubuduće ipak želim ograničiti na koncerte u Orpheumu.

RADITE KONCERTE OD 1968. KOJI JE OTPRILIKE BROJ KONCERATA KOJI STE ORGANIZIRALI?
Izračunaj da imamo godišnje cca 200 bandova, a s ovim "Newcomer" natjecanjem brojka se popela na nekih 300-tinjak bandova.

UH. LIJEPA BROJKA I ISTO TOLIKO PROBLEMA VJEROJATNO. KOJI TI JE BIO NAJTEŽI KONCERT DO SAD?
Pa to je svaki koncert na kojem nije bilo publike, a bilo ih je. Još teži je obračun poslije takvog koncerta. Zadnji koncert koji mi je ostao u lošem sjećanju bili su QUEENSRYCHE. Band je bio užasno skup a došlo je svega 150 ljudi. Na tom koncertu sam se poprilično opekao.

U ŽIVOTU SI SE S OBZIROM NA POSAO NASLUŠAO SVEGA I SVAČEGA. KAKVU GLAZBU PREFERIRAŠ?
Sviđa mi se glazba s humorom …

ZNAČI I GIANT SAND (razgovarali smo s Heimom poslije njihovog koncerta)?
O da. Ovo je bilo vrlo originalno i veselo. Howe se stvarno i igrao s efektima i gitarom. Jako dobar koncert. Sviđala mi se i glazba Giant Sand. Imam neke starije albume …

OK. A KOJI TI JE ZADNJI ALBUM KOJI SI KUPIO - ILI DOBIJEŠ VEĆINU TOGA?
Paaaa… dobim puno toga, ali zadnje sam kupio album Bryana Ferrya na rasprodaji kod BOFa u Grazu koji zatvaraju pa su snizili sve cijene. Kupujem isključivo cd-ove na rasprodajama. Ne želim platiti punu cijenu. Preskupi su. Kupujem vinile. Većina cd-ova se nalazi ovdje u mom uredu a kod kuće su samo vinili. Doma slušam samo vinile koje skupljam od 1968 godine.

PA TO JE ONDA LIJEPA KOLEKCIJA?
Moglo bi se reći. Ne znam ni pravi broj...

O.K. KAKVI SU PLANOVI ZA UBUDUĆE?
Sad je bio ADAM GREEN koji je bio rasprodan. On je vrlo popularan i na svim naslovnicama, iako ne razumijem baš zašto. Slušao sam album i nije mi baš nešto … Sad nam dolaze TOCOTRONIC za koje isto postoji veliki interes. U travnju želimo dovesti IAN-a HUNTERA, pjevača MOTT THE HOOPLE. Oni su mi jedan od apsolutnih favorita. On je fenomenalan pjevač i glazbenik. Želimo napraviti taj koncert ali se bojimo da odaziv neće biti baš velik.

NE MORA ZNAČITI. VEČERAS JE BILO DOSTA STARIJE PUBLIKE…
Ian Hunter je ipak malo stariji i MOTT THE HOOPLE već vjerojatno i tvojoj generaciji nisu baš neki pojam. Ian Hunter je za Mott the Hoople zapravo isto što je i Howe Gelb za GIANT SAND. Zapravo on je taj band.

DOLAZE URGE OVERKILL!?
Da. Vrlo dobar Band i dragi ljudi. Gledao sam ih prošlog ljeta na Wiesen festivalu i sada se pružila prilika da ih dovedemo u Orpheum. Tamo sam prvi puta vidio i KINGS OF LEON. E, to je super Band. Njih bi želio vidjeti u Orpheumu ali oni sad idu na turneju sa U2. Fenomenalni su. Drugi album je nešto slabiji i prema mom mišljenju su trebali još malo pričekati s njim, ali na prvom albumu je stvarno sve na mjestu.

ZNAČI DA NEMA FRKE. UVIJEK SE IZNOVA POJAVLJUJU NOVI I ZANIMLJIVI BANDOVI!?
Da. Zato mi je posebno srcu drago i ovo naše NEWCOMER natjecanje za mlade bandove koje ove godine ide već 35 put. Znači - već 35 godina dajemo priliku mladim bandovima da pokažu što znaju. Ove godine se prijavilo čak 20 bandova i iz Slovenije. Prošle godine je čak i jedan slovenski band pobijedio. Natjecanje je počelo kao lokalno i u međuvremenu, eto - preraslo u međunarodno gdje je i pobijedio jedan band iz druge države. Sad se prijavilo i osam bandova iz njemačke. Iz Hrvatske se za sad nije nitko prijavio. Šteta. Medijski je dobro popraćeno. Koncerte snimamo. Objavljujemo cd-ove sa sudionicima a ORF snima sve skupa i s kamerama tako da bandovi dobivaju i dvd sa svojim nastupom. Pobjednik dobiva bogate nagrade a prošlogodišnji pobjednici bili su na pr. predgrupa za PINK.
[ mogli bi pričati cijelu noć... ]

mogli bi pričati cijelu noć...   © sale

OK HEIMO. PUNO TI HVALA NA GOSTOPRIMSTVU I NA OVOM RAZGOVORU.
Uvijek ste dobrodošli. Ne samo kao novinari nego i kao publika. Trudimo se imati dobar program i privući ljude iz cijele ove regije. U nedjelju su bili KREATOR i bilo je dosta ljudi iz Hrvatske i Slovenije. Nadamo se da će ih i uz Vašu pomoć biti još više.

le figuar de kranque // 18/03/2005

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*