home > kolumna > 10 pjesama za Međunarodni dan muškaraca

kontakt | search |

10 pjesama za Međunarodni dan muškaraca

Studeni je mjesec muškaraca, ono što je poznatije pod nazivom Movember pa muškarci (koji mogu) puštaju bradu i/ili brkove kako bi sudjelovali u globalnom osviještenju o bolestima koje pogađaju muškarce, poput raka prostate i testisa, ali i samoubojstva. Bar to jest inicijalni motiv, a predmet je druge rasprave što neki ne znaju za njega, već samo prate trendove, iako ove godine ima manje riječi o tome na internetu (bar što se tiče obasipanja društvenih mreža). Bilo kako bilo, ovaj tekst i listu koja slijedi posvećujem muškarcima i njihovom međunarodnom danu koji se obilježava baš danas, 19. studenog. Dodatno me je na ovaj tekst potaknula i činjenica da su muškarci mnogo manje imenovani u samim naslovima pjesmama no žene, zašto je tome tako i je li to dobra ili loša stvar tema je također za neki drugi tekst, ovdje govorim samo o statistici dobivenoj odokativnom metodom. U skladu s napisanim slijedi moja osobna top lista deset ex-yu pjesama koje u naslovu sadrže muška imena.

10. BoBo - Dominik



Bobo Knežević najpoznatiji je po pjesmi Co to maš koja mu je prije desetak godina donijela slavu, ali uskoro i cenzuru te relativno loš publicitet. Ali Bobo djeluje i dalje, što pokazuje i zadnji singl izdan ove godine za Croatia Records, na radost svih koji cijene šaljive kantautore poput Bobe. Bobo se šali sa svime i svačime (u zadnjem singlu Na zidiću i sa samim sobom), a u pjesmi Dominik donosi priču o muzejskom čuvaru koji noću čuva spomenik što i nije tako dosadno kako se čini. Teško je ovo ne voljeti, osim ako se ne zovete Dominik pa vas u tom slučaju pjesma može malo iritirati.

9. Bebi Dol - Mustafa



Najstarija pjesma na popisu prva je i najveća uspješnica beogradske izvođačice Bebi Dol iz 1981. Pjesma ima nastavak (Pjesma o Simi) koja nagovješćuje promjenu u društvu, a koja bi zasigurno danas mogla dobiti i treći, najtužniji nastavak. Glazbeni aranžman Mustafe nije toliko ispred vremena koliko ispred prostora, jer iako je Bebi Dol pop izvođačica, ova je pjesma dobar komad psihodeličnog rocka, a tekstualno se drsko igra s orijentalnim stereotipima. Bebi Dol uz spomenute dvije pjesme ima i treću s muškim imenom u naslovu, Rudi, s kojom je na Jugoviziji nastupala 1983. da bi pobijedila tek 1991. s mnogo lošijom Brazil, a koja je na Euroviziji dobila tek jedan bod, iako je to vjerojatno više zbog tadašnje političke situacije no zbog same pjesme.

8. Let 3 - Profesor Jakov



Profesor Jakov provokativnog riječkog benda Let 3 antologijska je pjesma hrvatskog rocka čije stihove svi znaju bez obzira koliko bili blesavi, a pogotovo onaj: "Imaš dobar parfem. Io sono je t'aime" (Iako sam kao klinka pjevala "I još sada je t'aime" pa mi i sad nekad to pobjegne). Pjesmu je dodatno u široke mase lansirala činjenica da je napravljena u suradnji s riječkom pop grupom E.N.I., štoviše, one su par godina kasnije izbacile singl Mara Pogibejčić dajući tako priči o profesoru Jakovu i učenici Mari žensku perspektivu. Originalan i zanimljiv pothvat na domaćoj sceni vrijedan svake hvale.

7. Damir Avdić - Muharem



Avdićeve priče o Muharemu, Fadilu i Abdulahu tužne su svaka na svoj način. Avdić je poznat po progresivnim i ciničnim tekstovima te izvedbenom minimalizmu: vokalu i repetirajućim rifovima na električnoj gitari. Glazba kod njega postaje dramska pozadina opjevane priče, tj. pjesme, a za ovaj popis odlučila sam se za priču o Muharemu - pjesmu koja ironizira popularnu kulturu te kritizira odnos Zapada i Balkana.

6. Bitipatibi - Andrija



Ova pjesma tek druga je na ovom popisu koja pokazuje kako dobro Beograđani znaju uglazbiti zanimljive odnose i nadjenuti pjesmi muško ime, a dream pop bend Bitipatibi uz ovu stvar imaju još i Milutine. Ovdje je riječ o melankoličnoj pjesmi koja hrabro (iako zbog izvedbe vokalistice Une zvuči stidljivo) progovara o ženskoj nesigurnosti u ljubavnom odnosu.

5. Artan Lili - Džoni



Artan Lili beogradski je pop rock bend dobro poznat zagrebačkoj publici, česti su gosti, a njihov prvi singl i jedna od boljih stvari naziva se Džoni, po glavnom liku iz pjesme, a također je ljubavne tematike. Zbog čega nositeljica radnje nosi plavu kosu kakvu ima Džoni, iako jedva nalaze zajedničke teme? Definitivno zanimljiv odnos kojeg dodatno začinjava dvoglasno muško-žensko pjevanje.

4. Zabranjeno pušenje - Ibro dirka



Zabranjeno pušenje zasigurno je bend koji na ovim prostorima ima najviše pjesama u kojima je naslovni junak muškarac (ali ne zaboravimo i na opjevane žene!). Njihove pjesme tekstualno su nalik usmenoknjiževnim žanrovima poput epova ili anegdota, posebno zato što je mnogo tih opjevanih likova stvarno postojalo, dok s druge strane neki njihovi stihovi opet postaju dio usmene književnosti kao izreke ili poslovice. Teško je odlučiti se za jednu pjesmu, odnosno jednog lika za ovu listu, čak bi valjalo kreirati posebnu listu samo Zabranjenog pušenja, ali ipak sam se odlučila za Ibru, kralja sevdaha na harmonici jer "na estradi sve je lažno, na estradi sve je fol."

3. Kries - Lepi Juro kries nalaže



Kad sam već načela temu usmene književnosti nemoguće je izostaviti najpopularniji etno sastav na ovim prostorima, a to je Kries. Predlošci njihovih pjesama upravo jesu dio usmene književnosti, ali ovdje je, osim poezije, riječ o mitskom žanru, pa ne čudi što Kries najčešće opjevava Ivu, Maru i Juru, za koje se zapravo vjeruje da su kršćanski pandani praslavenskih božanstava. Zato znam da čudno zvuči da "lepi Juro kres nalaže", i to još na Jurjevo, i zašto uopće pjevati o tome? Inače postoje varijante ove pjesme u drugim hrvatskim krajevima gdje kres nalaže lepi Ivo, i to na ivanjsko navečerje. Eto, dovoljno sam vam zagolicala maštu i trenutno nema potrebe da ulazim u tumačenja o božanskoj svadbi, zelenom lugu itd. Odabrana pjesma na ovom popisu ionako dobiva sasvim nova značenja na Kriesovim koncertima kad ljudi gotovo padaju u trans; zatvorenih očiju, raširenih ruku prizivajući neki svoj nužno potreban duševni mir.

2. Kawasaki 3P - Mate Parlov



Mate Parlov rođen je 16. studenog 1948., a preminuo je 2008. od raka pluća, album K3P-a Idu Bugari na kojem se nalazi pjesma Mate Parlov izlazi ni nepunu godinu kasnije. Tako je Kawasaki 3P prolongirao život najvećom jugoslavenskom i hrvatskom boksaču svih vremena stavivši ga u novi kontekst i vjerojatno upoznavši mlađe generacije s njim. Parlov je bio zaboravljen u očima javnosti, što se često događa velikim sportašima sa zubom vremena, ali fanovi su ga mogli posjetiti u njegovom kafiću Mate u Puli kojeg je vodio do posljednjih dana, a koji danas vodi njegov sin. Kawasaki 3P su na lijep način odali počast Mati Parlovu - u svom stilu: zaraznim, ludičkim i minimalističkim stihovima u prepoznatljivom punk rock glazbenom ruhu s puhaćim instrumentima.

1. Lady Jelena - Nikola



Nisam upoznata s činjenicom deklarira li se ova beogradska jazz kantautorica kao feministica, ali njeni tekstovi, ili u krajnju ruku stav definitivno jest takav. Slobodna i britka na jeziku tematizira tabu predmete radnje, a koje su to pogotovo za jednu ženu, pa tako ovog puta pjeva o blagoj sadomazohističkoj vezi lirskog subjekta i jednog Nikole, iako ostali portali navode da je ta pjesma samo provokativni poziv na seks... na slušatelju je da odluči. Zbog hrabrosti i drskosti ova izvođačica zaslužuje prvo mjesto na mojoj listi. Opjevavši Nikolu na ovaj način ona je nekako i ironizirala način na koji su žene najčešće opjevane u muškim pjesmama.

kata.strofa // 19/11/2017

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*