home > kolumna > Tim Burton @ MoMA (The Museum of Modern Art), New York City (SAD), 22/11/2009 > 26/04/2010

kontakt | search |

Tim Burton @ MoMA (The Museum of Modern Art), New York City (SAD), 22/11/2009 > 26/04/2010

Njujorški muzej moderne umjetnosti, MoMa, je gostitelj vrlo zanimljive i sudeći po posjećenosti, vrlo uspješne, izložbe raznih djela poznatog filmaša Tima Burtona. Sjajan muzej, koji privlači gomilu turista iz cijelog svijeta, kao i samih stanovnika New Yorka, u svom postavu sadrži djela umjetnika kao što su slikari Picasso, Dali ili Mondrian, preko znanih arhitekata i dizajnera do fotografa, sam po sebi zahtijeva i više od jednog punog dana za pregled cijelog postava, onako kako Bog zapovijeda. A ako tome dodamo i ovakvu gostujuću izložbu visoke kvalitete, koja je već sama po sebi doživljaj par excellence, jasno je da će se radi vremena i mjesta, ovaj tekst koncentrirati samo na spomenuti Burtonov postav. Kako uostalom i naslov članka kaže.
[  ]

U početku bijaše dječak

Ultra kratki bio majstora Burtona će reći da je rođen 25.8.1958. u američkom gradu Burbanku, država Kalifornija. Većinu djetinjstva je proveo crtajući i gledajući stare filmove, upisao školu "California Institute of the Arts" dobivši stipendiju od Disneya kod kojeg se kasnije i zaposlio na nekoliko godina. Filmski uspjeh Burton nalazi vrlo brzo - na izvana se ne čini da je morao raditi velike kompromise u svom vrlo posebnom stilu i da je vrlo brzo došao do velikih studija i poznatih glumačkih imena. Već nakon prvog filma "Pee-wee's Big Adventure" (1985), niže što alternativno kultne naslove, što prave blockbustere. "Beetlejuice" (1988), "Batman" (1989), "Edward Scissorhands" (1990), "Batman Returns" (1992), "Ed Wood" (1994), "Mars Attacks!" (1996), "Sleepy Hollow" (1999), "The World of Stainboy" (2000), "Planet of the Apes" (2001), "Big Fish" (2003), "Charlie and the Chocolate Factory" (2005), "Corpse Bride" (2005) i "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" (2007) je lista njegovih dugometražnih celuloidnih uradaka koje potpisuje kao redatelj do sada, i skoro pa se može reći da će svatko od nas tu naći barem jedan naslov kojeg je gledao. Još važnije je reći da ta lista sadrži neznatan broj slabijih ostvarenja, a da su velika većina sjajna zaokružena djela koja se gledaju i po više puta! Neka konstanta njegovih filmova je zasigurno i omiljeni mu glumac Johnny Depp, a od prije nekoliko godina i novo otkrivena mu muza i životna suputnica Helena Bonham Carter. Da mračnu atmosferu i sjajnu glazbu Dannya Elfmana ne zaboravimo.

Tim and the NYC

Tih dana je izgledalo kao da je cijeli grad u znamenju Burtona - po gradu su plakati najavljivali njegov novi film, "Alice in Wonderland" koji će u svojoj 3D tehnici zasigurno biti užitak za gledanje, dok su kulturni vodiči upozoravali da izložba njegovih djela traje još samo dva mjeseca. Dobar tajming, nema šta! Velika gužva pred ulazom u muzej nas nije obeshrabrila kao dan prije, kada smo naivno došli pred muzej da bi našli natpis da je Tim Burton "rasprodan" za taj dan. Rasprodan muzej, pojam kojeg ne možemo baš vidjeti često, zar ne? Za slijedeći dan smo na vrijeme nabavili ulaznice (dvije su sjajne mogućnosti za to, ili preko njihove web stranice www.moma.org ili kupovinom knjiga i suvenira u njihovoj dislociranoj trgovini u četvrti SoHo - ako potrošite preko 50 dolara, dobijete besplatno ulaznicu za drugi dan, koja inače stane 20 zelenbača).

Tim Burton MoMA Spot

Amerikanci, koji inače strašno paze na sigurnost, vjerojatno poučeni primjerima iz prošlosti, brižno paze da u prostoriji boravi u datom momentu samo maksimalno dozvoljen broj ljudi (na ulazu u svaku je jasno naznačen taj broj). Nakon još jedne provjere karte, ulazimo u mračni hodnik u kojem na nekoliko ekrana možemo pogledati jedan kraći animirani film u tipičnom majstorovom stilu. Nakon toga, još manji zatamljeni prostor u kojem je postavljena i maketa nekakve krletke sa likovima koji su nedvojbeno produkt Timove mašte.
[ Tim Burton. Untitled (Cartoons). 1980-86. Pencil on paper, 13 x 16" (33 x 40.6 cm). Private collection. ]

Tim Burton. Untitled (Cartoons). 1980-86. Pencil on paper, 13 x 16" (33 x 40.6 cm). Private collection.   © Tim Burton

Nadalje pratimo kronološki radove velikog majstora, od skica, ilustracija, stripova i reklama iz školskog perioda, preko filtriranja svojega nezadovoljstva u razdoblju dok je radio za Disney (tada je njegov stil bio nezamisliv za tu, tada, klasičnu kuću animacije) i ranih stop motion filmića i animiranih uradaka, do filmskog dijela cijele priče. A nju predstavljaju radne skice likova, kostima i priče, te kostimi i rekviziti iz nekoliko filmova (angorin pulover iz Ed Wooda, nekoliko radnih Batmanovih maski kao i haljina iz Sleepy Hollow). Vidjevši koliko su opširne pripreme pratile svaki njegov film (samo skice kako će izgledati sporedni likovi u recimo "Mars Attacks!" ili "Beetlejuice"), čovjek dobije osjećaj da je Tim Burton uvijek zaposlen - ako ne snima film, onda se već priprema za slijedećeg!

Posebno su zanimljivi spomenuti rani radovi, iz doba školovanja, u kojima se itekako nazire bujajući talent i osebujan stil. Nedostatak prijatelja i interesa za "klasičnu" američku zabavu tih godina eto ne moraju biti loša stvar, unatoč svim upozorenjima psihologa i psihijatara, ako izrode umjetnika ovakvog kalibra!

What's he building up there?

U podrumu nas pak dočekuju plakati svih njegovih filmova, kao i daleko istočne verzije nekih od njih, te fotografije iz filmova i sa njihovih snimanja. Prava poslastica je i ogled njegovog osobnog projekta rađenog tijekom niza godina - fotografiranje polaroidom ponajviše rekvizita iz njegovih filmova (s time da su "božićne" fotografije na kojima je pas glavni lik posebno sjajne), bilo u studiju bilo u pustinji, od kojih su neke prava mala remek djela. Uz sve to, MoMa nudi i prikazivanje njegovih znanih i manje znanih filmova u svojoj kino dvorani.

Sve u svemu, sjajna izložba od preko 700 djela za sve fanove ovog filmaša prve klase, koja otkriva prvenstveno njegove slikarske i fotografske talente, koju od čiste desetke dijeli jedino činjenica da je obzirom na njegov primarni fah, film, previše statična. Nema primjerice nekih posebnih interaktivnih dijela ili zastrašujućih sobica a la tematski parkovi strave, ali to očito organizatorima nije bio niti cilj. Iako bi im fanovi na tome itekako bili zahvalni.

Behind the Scenes: Tim Burton at MoMA

Inače, nedavno je izašla i knjiga naslovljena "The Art of Tim Burton", koja na preko 400 stranica donosi više od 1000 ilustracija ovog majstora. Na web sajtu www.steelespublishing.com ju možete naručiti za $69.99; za deluxe edition ćete izdvojiti $299.99.
[ Nešto je u traku... Tim Burton @ MoMa ]

Nešto je u traku... Tim Burton @ MoMa   © sale

sale // 27/02/2010

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
S puno (crnog) humora, ljubavi prema svojim likovima i, naravno, svojeg posebnog uvrnutog darkerskog stila, Tim Burton je zasigurno za jedne genij, a za druge ekscentrik. Već uvodna animacija na njegovoj službenoj stranici www.timburton.com vam može dati približan osjećaj kako to izgleda u živo, a kad uđete u samu stranicu i njene galerije, vidjet ćete i dijelić onoga što je predstavljeno u MoMi.
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*