home > koncert > Gravenhurst + Sara Renar @ Močvara, 15/10/2012

kontakt | search |

Gravenhurst + Sara Renar @ Močvara, 15/10/2012

Ima koncerata kojima jednostavno nije suđeno da postignu uspjeh, iako izvođači to ni najmanje nisu zaslužili. Imam sreću da je malo takvih koncerata među onima koje posjećujem, a posjećujem ih podosta. Zagreb srećom ima poprilično razvijenu klupsku scenu s razmjerno vjernom sljedbom koja se uglavnom pojavljuje na većini klupskih nastupa, tako da većina koncerata na zagrebačkoj sceni ipak biva uspješna, a neki izvođači Zagreb ističu kao najbolje mjesto na kojem su svirali uopće. Nažalost, Gravenhurst ne spada među navedene. Naravno, bez vlastite krivnje. Ponekad se okolnosti poslože tako da koncert ne bude uspjeh. Samo ponekad, srećom.
[ Rachel Lancaster (Gravenhurst) ]

Rachel Lancaster (Gravenhurst)   © bir

Okolnosti ovog koncerta bile su neobične već na samom početku. Zanimljivo se posložilo da su tu večer na zagrebačkom repetoaru bila čak tri koncerta, a jedan se odvijao u pogonu Jedinstvo odmah iza susjednih vrata, i to baš prilično bučne metalske legende Paradise lost, što je značilo neočekivanu konkurenciju koncerata.

Večer je pred razmjerno malo publike otvorila mlada zagrebačka kantautorica Sara Renar. Cura za koju vjerujem da predstavlja budućnost scene predstavila se u svojim prvim pjesmama u dobrom svjetlu. Ima sve što je potrebno, dobro pjeva, prekrasno izgleda, ima bend koji zna svirati i ima dobar zvuk, i konačno ima i neke tekstove koji nisu besmisleni.
[ Sara Renar i band ]

Sara Renar i band   © bir

I unatoč svemu tome, glazba je to koja se meni nikako ne dopada, a nikako ne odgovara kao uvod u nešto sasvim drugačije kao što je Gravenhurst. Glazba je to koja bi više odgovarala publici i atmosferi kluba Sax nego Močvare, a i sam sam dugo razmišljao gdje bih svrstao Saru. Nažalost, u dobrom dijelu pjesama ona ne odstupa bitno od uobičajenog obrasca hrvatskog boringa koji primjerice predstavlja Natali Dizdar. Sveisto, Sari želim puno uspjeha i sreće u karijeri, i da se kloni talent showowa i hrvatskih glazbenih producenata, pa možda nešto i bude.
[ Gravenhurst ]

Gravenhurst   © bir

Spiritus movens Gravenhursta je momak imenom Nick Talbott iz Bristola, grada poznatog po trip hopu i elektroničkoj sceni. Bir je nedavno napravio intervju s Nickom koji je tom prilikom podijelio s nama svoja razmišljanja o glazbi, politici i književnosti, omogučujući uvid u svu osebujnost svoje ličnosti. Uz Nicka na stageu su bubnjarka Rachel Lancaster i basistica (koja također upravlja i miksetom) Claire Adams. Sinergija njihova nastupa ogleda se u vrlo ugodnim glasovnim harmonijama. Bitna karakteristika njegove glazbe je i low fi atmosfera i prilična tihost glazbe, što i nije neka sreća ako je u susjednoj dvorani Paradise lost.
[ Gravenhurst ]

Gravenhurst   © bir

Tako je Gravenhurst od početka vodio izgubljenu bitku sa polupraznom dvoranom, frendovima Sare Renar koji glasno čavrljaju na dvorištu (što se sve čulo u dvorani) i ogromnom količinom metala u susjednoj dvorani. Siroti Nick je bio indisponiran i nervozan na stageu, opsesivno stalno uštimavajući gitaru (čak se kasnije ispričao publici zbog otezanja koncerta). Raspad sustava je bio neizbježan, i osjetila se kriza motivacije kod izvođača,i svi su nekako očekivali kraj agonije. Međutim, kako je nastup išao kraju tako je i bend nekako rastao u snazi, pa je završna "Black holes in the sand" zvučala vrlo impresivno. A kada ga je malobrojna publika ipak pozvala na bis, Nick Talbott se potpuno osokolio. Uz pomoć publike i bez benda na neki način je pobijedio sve negativne utjecaje i sve pehove koji su pratili njegov nastup, i staloženo je solo s gitarom odsvirao još tri stvari. Loš dojam do kojeg je došlo uslijed nesretnih okolnosti ipak je preokrenut prema sasvim ugodnom epilogu.

Ponekad koncerti ne uspjevaju. Samo ponekad, srećom. Nadam se da će Gravenhurst dobiti drugu priliku pred zagrebačkom publikom, u nekom prihvatljivijem prostoru i bez Paradise lost u susjedstvu. Siguran sam da bi zagrebačka publika rado dala drugu priliku Gravenhurstu, a siguran sam i da bi je Gravenhurst iskoristio.
[ Gravenhurst ]

Gravenhurst   © bir

lovel // 17/10/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*