home > koncert > WAITAPU & DUBBLE @ Močvara, 17/11/2012

kontakt | search |

WAITAPU & DUBBLE @ Močvara, 17/11/2012

Uh uh.. već je četvrtak i tek sad sam uspio uloviti vremena za podijeliti dojmove sa subotnjeg koncerta. Zahvaljujući Trip to Zion ekipi, na meniu se našao pravi, masni i bogat švedski/dub stol. Šank i Klub stage otvorili su svoja vrata negdje oko 22h no dolaskom pred klub, ostajemo iznenađeni time da nas neki veliki ćelonja u crnom, sa gomblemom na kojem piše ''Security'', ne pušta unutra jer kaže, ''...nije još počelo. Za 20 minuta će''. I zbilja, iz Močvare ne viri niti jedan dread, niti se čuje dub. Posumnjao sam čak i u to da već dva tjedna mislim da se koncert održava u krivom prostoru, no uspijem dobiti odgovor da tu sviraju Waitapu i Dubble ali ulaska još nema. Da bi se situacija nama činila zbunjenija, vani je sve vrvilo klincima u svetlucavim jaketama, sa bijelim tenisicama i gelom na kosi. Promatrali smo vođu ''Security'' ekipe koji si je zamišljao da je Capitão Nascimento (glavni zapovjednik BOPA) i sprdali se na njegov račun kad odjednom od stražnje strane Jedinstva u rally stilu doleti auto i parkira se ispred samog ulaza u klub. Vesela ekipica iskače iz auta, veoma ''zbunjeno'' i žurno kupe ploče i stvari i ulijeću u Jedinstvo?!? ''Njih puštaj, njih puštaaaj'' povikao je Capitão, i odjednom je nastala cijela strka i zbrka. Usred svog tog meteža ispred ulaza, iz auta im je ispao jedan od 150 flajera i sa njega konačno saznajemo da se tu održava i neki party elektronske glazbe. Tad su nam stvari postale jasnije no svejedno, Capitão i njegov squad dali su nam uvid u to kako izgleda kad se netko u srednjem godinama voli igrati rata, ko što smo mi nekad kad smo bili klinci, i za to još dobije i pare. Konačno, ulazimo u gotovo prazan klub, naručujemo pivo i sjedamo da bi u miru ozbiljno popričali o proteklih 20 minuta.

Tu večer lista izvođača sastojala se od 10 imena domaće reggae/dub scene i zbog toga sam očekivao više ljudi. Povremeno bi se na upadu ponovno desila poneka konfuzija, pa su se tako u par navrata klinci koji tek otkrivaju elektronsku scenu, zabunom našli u Močvari i nije im sasvim bilo jasno što se to dešava ovdje. Kakvi su to brutalni basevi i ritmovi? No ipak, ekipa se iza 23h konačno odlučila pojaviti a paralelno s njima, i naša terapijska je postajala sve brojnija. Taman kao da se ciljano došlo pogledati live svirku čakovečkih Waitapu koji su oko ponoći odlučili s nama podijeliti svoje psihodelične maštarije.
[ Waitapu @ Močvara 22/11/2012 ]

Waitapu @ Močvara 22/11/2012   © mario m.

Zadnji put kad sam ih gledao, svirali su na našoj fešti, no taj put ih nisam uspio pratiti kako treba tako da me veselio ovaj nastup. Ako joj dopustite, njihova glazba gotovo da je sposobna da vas omami i ponese a to shvatite tek nakon što izađete iz stanja koje vam prouzroči. Groovajuće ambientalne melodije ponekad vas ostavljaju nespremne na promjenu zvuka koja slijedi, a Waitapu je upravo takva kombinacija. Tokom glazbenog staža, članovi su iz brda njima dragih žanrova shvatili što i kako žele da zvuči i stvorili gotovo unikatan spoj. Iako se njihova glazba može okarakterizirati i kao dub, isto tako s njim na trenutke nemaju a i ne moraju imati nikakve veze. Tu na red dolaze električne gitare koje unatoč dubiranju i efektima odaju svoju progresivnu i žestoku stranu, i upravo je takav izričaj posebnost ovog benda.
[ Waitapu @ Močvara 22/11/2012 ]

Waitapu @ Močvara 22/11/2012   © mario m.

Zahvaljujući takvom zvuku, ove godine su se našli i na pozornici francuskog Psychobydub festivala. Publika se, iako na početku malo mlaka i rijetka, ipak dovoljno opustila da bi držala korak s bendom. Set lista im se sastojala od već znanih komada ali i onih koji će se naći na sljedećem izdanju, dok kasnije saznajem da su jednu odsviranu stvar dovršili tek dan prije. Nakon otprilike sat vremena nastup su završili kombinacijom bubnjeva i semplera, zabrazdivši u psihodelični podrum dubstepa.
[ Waitapu @ Močvara 22/11/2012 ]

Waitapu @ Močvara 22/11/2012   © mario m.

Nakon viđenog, mogu reći da sam gotovo siguran da oni to live sigurno mogu još bolje izvesti a da pri tom ni najmanje ne mislim da je ovaj nastup bio loš. Nakon iscrpljujućeg tjedna i njihovog nastupa, objeručke prihvaćam ponudu za prijevoz i za mene je večer bila završena sa hepi endom.

Na Bass Explosion partyu koji su organizirali ekipa iz Trip To Zion kolektiva uz odlične Waitapu, live su nastupili i Dubble, projekt koji je zaživio nakon raspada RDB-a (Radikal Dub Kolektiva) a čine ga Vanja O - klavijature, analogni sintisajzeri, vokal i melodika i Jadranko (Dubolik) - live dub mix. Oni su nakon RDK -a nastavili sa stvaranjem novih stvari, produciranjem i live nastupima. Njihov sound se bazira na UK style dubu sa dubokim bass linijama uz nove elemente trancea, dubstepa i elektronike te sve vrlo upečatljivo i moćno zvuči u njihovom live dub nastupu uz klasično dub miksanje.

Kiša te subote nije spriječila heavy bass fanove da potegnu do Močvare na jedno hvale vrijedno psihodelično dub proputovanje. Rasplesani duo Dubble je svojom svirkom oduševio sve prisutne šireći dobre vibracije kroz razgibana tijela na plesnom podiju. Kao pioniri hrvatske dub scene dokazali su prisutnima da iza njih stoji kvalitetna produkcija proizašla iz višegodišnjeg iskustva. Vrhunac nastupa su po oduševljenju publike bile pjesme ''Freedom Fighter'' (čiji je RMX napravio Proffessor Skank koga smo mogli čuti prošli vikend u Medici), ''Crown Of Creation'' i nova stvar ''Reci Mi'' na kojoj kao MC gostuje Yuri iz Stillness-a koji im se pridružio na bini i uz rokanje nastavio i freestyle session. ''Reci mi'' bi se trebala naći na novoj Seasplash kompilaciji a kako zvuči možete čuti ovdje.
[ Dubble @ Močvara 17/11/2012 ]

Dubble @ Močvara 17/11/2012   © Denis S.

Dubble sviraju kao i ostali dub izvođači više vani nego u Hrvatskoj i regiji ali su za svaku pohvalu što se tiče ustrajanosti u onome što rade te su već stvorili bazu fanova kako vani tako i doma. Nakon nastupa su se mogli čuti komentari tipa: ''Rasturili su!'', ''Pokidali su!'' i to od strane ljudi koji su ih imali priliku po prvi put čuti. Svaka čast Vanji i Jadranku na pozitivnoj i vrhunskoj atmosferi i ako ih budete imali priliku čuti uživo nemojte ju propustiti.
Dubble prakticiraju ugostiti kako poznate tako i manje poznate pjevače pa su do sad već ugostili poznatog engleskog roots reggae pjevača Echo Ranksa na svojoj prvoj 10'' singlici ''Dubble ft. Echo Ranks'' a uskoro im izlazi i nova ''Dubble ft. Molara''. Svoje 10'' vinile izdaju za vlastitu dub etiketu Dub Tunnel Records.
Također treba pohvaliti Trip To Zion i njihov rad. Uz zanimljive DJ-eve tu večer su obilježili i sjajan VJ-ing.


denis & mario

terapija // 22/11/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*