home > koncert > Psihomodo Pop @ Dom Sportova ZG, 11/01/2014

kontakt | search |

Psihomodo Pop @ Dom Sportova ZG, 11/01/2014

Psihomodo Pop bi bili jedan od onih bendova čije djelovanje možemo podijeliti na klasnični period i na ono što je došlo poslije što bi obično označavalo redovito izbacivanje novih albuma, ali bez ikakvog značaja. Taj drugi period bi nastupio nakon albuma Sextazy iz 1997.g. Imali su oni i poslije i hitova i odličnih albuma, ali to jednostavno nije bilo to.
[ Psihomodo Pop @ Dom Sportova ]

Psihomodo Pop @ Dom Sportova   © Mario Borščak

Bivajući svjesni takvog stanja, odlučili su se vratiti osnovama i snimiti jedan žestok album pun potencijalnih hitova. Čini se da im je uspjelo, riječ je naravno o Donni koja bi se lako mogla naći rame uz rame sa svim klasičnim pjesmama sa prvih albuma, ali o tome više u skorašnjoj recenziji albuma.
[ Psihomodo Pop @ Dom Sportova ]

Psihomodo Pop @ Dom Sportova   © Mario Borščak

Kao predgrupa nastupili su Mašinko, punk band koji promovira svoj novi album koji se može besplatno skinuti sa njihove bandcamp stranice. Radi se o tradicionalnom, već sto puta čutom punku bez nekakvih prevelikih odstupanja. Nije mi baš jasno što će im tri gitare budući je za njihov zvuk dovoljna jedna, ali vjerojatno u nekom manjem i bolje ozvučenom prostoru to dolazi to izražaja. Među publikom su čak imali obožavatelje koji su znali tekstove na pamet. Još su malo preukočeni za ovako veliki prostor, ali vjerojatno će sa vremenom biti bolje.
[ Psihomodo Pop @ Dom Sportova ]

Psihomodo Pop @ Dom Sportova   © Mario Borščak

Psihići su izašli nešto poslije 21 i odmah pokazali na što će ličiti sljedeća dva i pol sata. Odmah na početku su furiozno počeli sa Pinokiom, Volim crtane filmove i Nema nje i veća tada se vidjelo kako će se set lista uglavnom svoditi na materijal iz osamdesetih i prve polovice devedesetih uz naravno naramak pjesama sa novog albuma od kojih je već spomenuta Donna pobrala najveće ovacije. Očekivano nisu izvodili pjesme sa Debakl, Plastic Fantastic i Jeee Jeee Jeee (osim Bobby-ja kao malu posvetu Lou Reed-u), bar nisam primjetio iako su Debakl i Plastic Fantastic odlični albumi koji mogu puno toga ponuditi, ali ovdje bi samo poremetili tok pa bolje da su izostavljeni. Pomalo je zanemaren bio i Srebrne svinje za kojeg mnogi misle da im je najbolji. Sa istoga je izvedena samo Osjećam se Haj. Mogli su još bar Starfucker, ali dobro. Pošto nisu poznati po učestalim koncertima, Psihići su se ovaj put stvarno potrudili napraviti spektakl za pamćenje. Bilo je pirotehnike, konfeta, balona, akrobacija, ali to sve nije omelo zbog čega su svi došli, a to je besprijekorno odrađen koncert. Iskreno, očekivao sam više revijalni nastup sa puno jefitnih trikova kojima bi se samo dobio dojam spektakla, što zbog neredovitog nastupanja što zbog godina, ipak Gobac je slavio 50. rođendan.
[ Psihomodo Pop @ Dom Sportova ]

Psihomodo Pop @ Dom Sportova   © Mario Borščak

Bio sam potpuno u krivu, mislim da ovako žestoki nisu bili ni na početku. Pjesme su se izvodile bez pauze, samo su za vrijeme Bože čuvaj i Ramone malo zahalucinirali, u furioznom ritmu bez puno govorancija. Sa Gobac je na početku rekao nešto u stilu kako će ovo biti rock'n'roll slavlje. Obećano-ispunjeno. Brada je bez puno filozofije ispaljivao rifove kao da sutra ne postoji, Tigran i Šparka nisu dali publici da se odmori, Kuzma je dopunjavao zvuk, a Gobac se još jednom dokazao kao jedan od onih rijetkih karizmatičnih frontmena koji osim što odlično izvode pjesme su i odlični zabavljači. Ovaj put se srećom nije upuštao u nikakve egzibicije kojima je prije bio sklon. Publika je bila odlična od početka do kraja, sve se orilo, atmosfera kakvu su Psihići i zaslužili, što minulim radom, što trudom na ovom koncertu.
[ Psihomodo Pop @ Dom Sportova ]

Psihomodo Pop @ Dom Sportova   © Mario Borščak

Zvuk je bio uobičajeno mutan kako to obično biva u Domu Sportova, ali to je samo doprinijelo zvuku povratka osnovama na koji su Psihići vjerojatno i ciljali. Bilo je i par gostiju koji (brass sekcija, Klinci sa Ribnjaka, Napalm Djevice, Judita Franković...), ali oni nisu oduzeli pažnju Psihićima. Mislim da Psihići nisu mogli poželjeti bolji početak velike koncertne turneje. Predstavili su revitalizirani zvuk na kojem bi im pozavidio bilo koji bend, mlad ili star, koji kao takav pomiješan sa iskustvom kojeg posjeduju, vjernom i mnogobrojnom publikom te kolekcijom vječnih hitova čini credo ove turneje Neograničen rock trajanja itekako mogućim.
[ Psihomodo Pop @ Dom Sportova ]

Psihomodo Pop @ Dom Sportova   © Mario Borščak

tomislav // 12/04/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*