home > koncert > LUCE & SARA RENAR @ Tvornica kulture, Zagreb, 26/09/2014

kontakt | search |

LUCE & SARA RENAR @ Tvornica kulture, Zagreb, 26/09/2014

Prošli vikend pohodili smo Tvornicu kulture jer u Malom pogonu Sara je imala promociju EP-a ''Jesen'' Osim toga, prisustvovali smo i nastupu simpatične Luce kojoj je ovaj nastup bio prvi takve vrste u Zagrebu. Naime nastupala je solo. Točnije, uz pratnju Vinka na akustičnoj gitari a ujedno i u ulozi back vokala. Njih dvoje i inače nastupaju zajedno u bendu Nellcote, no tamo je Vinko glavni vokal, dok je Luce prateći, pa je bilo zanimljivo vidjeti kako izgledaju u ovakvoj formaciji. Znam nekolicinu bendova u kojima podjednake uloge imaju dva vokala, obično muški i ženski, i obično su mi takvi bendovi uvijek bili podosta zanimljivi. Pixies na primjer. Ili Sister Suvi, inače bend s kojim je nastupala Merrill Garbus do netom prije nego je oformila Tune-Yards. Ovo ipak nije bila stilski slična glazba, no meni je osobno zanimljiva fora s takvim rotacijama članova, i to je također bio jedan od razloga koji me privukao ovom nastupu. Ono što smo dobili bilo je nekoliko autorskih ljubavnih pjesama, dok su ostatak repertoara činile stvari od npr. Bareta, Josipe Lisac ili pak Yammata. Inače kako je odmah u prvom redu, i to drito na sredini stajao Nenad Borgudan, (Yammat, DeTour), Luce je planiravši otpjevati pjesmu Yammata, kulerski i s mrvicu treme rekla da joj je malo frka kako će to sve ispasti s obzirom na to tko ju gleda, no dobro je to izvela.
[ Luce ]

Luce   © mario m.

Mogu isto tako reći i da su mi neki otpjevani komadi zbilja bili odlični, no sve su to ljubavne pjesme. Možda se dobro ne sjećam, no uglavnom je tako. Nemam inače apsolutno ništa protiv ljubavnih pjesama. Dapače, to je neiscrpna tema za pjesme, no u ovom formatu već poprilično izlizana. Kako je ovo bila svojevrna premijera, Luce ju je u biti veoma dobro iskoristila jer imala je gotovo pun Mali pogon pred sobom, a glas joj nije zadrhtao. Štoviše pokazala je što je sve u stanju izvesti, pa joj ne preostaje daljnji rad na autorskom materijalu. Samo se nadam da neće zabrazditi izričito u srcedrapajuće teme i sve će biti pet.

Mala pauza usred koje se ekipa iz benda skupa sa Sarom počela muvati po stejđu, ne bi li čekirali svo kablovinje po pedalama, looperima, klavijaturama, itd. Za to vrijeme sjetio sam se ne tako davnog nastupa iz Koprivnice gdje je između ostalog u full sastavu nastupala zajedno sa Lovely Quinces i Svemirom (to jest polovicom Svemira), zbog toga jer sam ih tad u biti prvi put gledao a da to nije Sara u solo izvedbi. Da ću ih ići pogledati sve na okupu sinulo mi je kad sam na netu vidio kakve je sve kombinacije u stanju izvesti. Od nastupa samo s gitarom, pa s looperom, pa s bendom, pa i sa Surkom. To mi je u kombinaciji s onim slajd gitaristom iz videa i Surkom na prvu ušlo u uho. Vjerojatno jer malo podsjeća na nekolicinu svima znanih i omiljenih downtempo/trip-hopera. No to je samo jedan dio priče.
[ Sara Renar ]

Sara Renar   © mario m.

S druge strane tu je bend. Luka na gitari, Anže na bubnjevima i Zdeslav na klavijaturama i oni zajedno znaju potegnuti u tvrđi zvuk koji nema veze s elektronikom, nego prelazi u pop-rock, čak bi moglo i bez ovog pop. Treća verzija je po novom, odnosno unazad nekoliko mjeseci, što se Sara počela koristiti looperom, baš kao i gore spomenuta Garbus. Tu pjesme ponovno bivaju prebačene u neku novu dimenziju i samim tim oscilirala je i atmosfera prilikom nastupa, no ništa prestrašno da bi ga i omelo. Izveli su pet pjesama s EP-a i gotovo kompletan prvi album. Razlika koja je na kraju primjetljiva je baš to šarenilo stilova koji su se ispreplitali. Da me netko sad pita je li nastup bio dobar, rekao bih da jest, ali nekako sam stekao dojam, pa makar sam ih prije ovog zajedno gledao samo jednom, da ovo nije bilo sve što su u stanju ponuditi.
[ Sara Renar ]

Sara Renar   © mario m.

Mrvicu više neke energije koje sam očekivao u live izvedbi, mi je taman falilo. Jesen je s druge strane upravo odmak od zvuka koji su imali na prvom albumu, no ništa manje prepoznatljiv. Već štoviše. Trenutno ako se ne varam, nema baš puno domaćih izvođača koji se na ovaj način koriste vokalom u live izvedbi i već samo zbog toga iskače od ostatka. Ako se uz to još doda i to da nastupa s bendom koji je spreman za bilo koju od spomenutih verzija, onda se dođe do zaključka kako bi iz njihovog brloga moglo proizaći još koječega zanimljivog. Do tad, uživajte u Jeseni.

mario m. // 02/10/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*