home > koncert > DINO SANTALEZA (PRIDJEVI) + SVEMIR @ Booksa, Zagreb, 22/11/2014

kontakt | search |

DINO SANTALEZA (PRIDJEVI) + SVEMIR @ Booksa, Zagreb, 22/11/2014

Prošle subote iskoristio sam priliku da odem do Bookse, gdje je bila svirka dva zanimljiva izvođača, prilično različitih senzibiliteta. Prije svirke održana je i tribina pod nazivom "Radio u zajednici".
[ Dino Santaleza (Pridjevi) @ Booksa ]

Dino Santaleza (Pridjevi) @ Booksa   © Dora Kosović

Dino Santaleza, koji je otvorio koncertni dio večeri u Booksi, počastio nas je pjesmama s albuma Pridjevi, istoimenog projekta koji je ostvario u suradnji sa zagrebačkim kantautoricama Ninom Romić i Ivanom Picek. Njihov album nudi prilično arhaičnu glazbenu stranu, nesputanu i odvojenu od standardnih rock normi. Isto, iako još malo ogoljenije, zvučao je Dino večeras. Glazba koju stvara definitivno nije tipičan primjerak radiofonične glazbe, ali ima jednu magiju, koja ima posebnu vrijednost. Znači, ili vam je to ono nešto ili nećete niti htjeti poslušati.
[ Dino Santaleza (Pridjevi) @ Booksa ]

Dino Santaleza (Pridjevi) @ Booksa   © jura

Obzirom da je Dino nastupio samostalno, priznao je da mu je prilično nespretno pjevati pjesme napisane u ženskom licu. Nastup koliko god mu je jednostavan, primarno je orijentiran na glazbu, bez ikakvih posebnih scenskih detalja. Večerašnji događaj me ipak ponukao da obratim pažnju na njegove buduće nastupe, možda i u kompletnoj postavi Pridjeva, kako bih dobio kompletnu sliku, obzirom mi se čini da je ovako sve bilo mrvicu nedorečeno.
[ Vid Jeraj @ Booksa ]

Vid Jeraj @ Booksa   © jura

Nakon Dine, moderator tribine Vid Jeraj počastio nas je s nekoliko svojih stihova u slobodnoj formi, poznatijoj kao slam poezija. Njegov nastup je imao pozitivan i iskren prizvuk teksta koji je lako prihvatljiv široj publici.
[ Svemir @ Booksa ]

Svemir @ Booksa   © jura

Ono što sam posebno iščekivao je nastup Svemira, za koji u startu priznajem da je bio stvarno odličan. Nakon laganijih "Slatke besmislice" i "Isprano i plavo", ubrzali su ritam s "Jedro", "Kornjača" i "Ne sjećam se kiše". Kroz brže pjesme itekako je bila vidljiva progresija grupe, gdje je ritmičnost pjesama glavni adut nastupa uživo. Sašina solo gitara pomalo je, kao i ona fizički na ovom nastupu, više bila u drugom planu. Koliko god sam kroz više desetaka slušanja njihova posljednjeg albuma, propitkivao malo i sebe zašto mi album na jednak način ne sjeda kao njihov debut, večeras je sve to kao gumicom bilo izbrisano. Za sam kraj koncerta, na onaj mali stage kakav je u Booksi, popela se i Ivana Žabkar. Svojom violinom, kojom je gostovala i na albumu, s ekipom iz Svemira izvela je "Ono što sam dala", "Jednog dana" i "Dunjina pjesma". Za ovu potonju još niste čuli, u Booksi je doživjela svoju premijeru. Pjesma je ritmički na pola puta između Zvonkinih sporih i bržih pjesama. Pri nastupu Svemira, prvo što upada u oko i uho je Zvonkin glas koji ima autoritativnost i veliku snagu potkrepljenu tekstovima. Možda malo više opuštenosti pri Zvonkinu nastupu ne bi falilo. Zvonka je kompletno fokusirana na pjesmu i kroz nastup nema onaj mali, ali itekako bitan kontakt s publikom koji bi sigurno pojačao njenu karizmu koja je definitivno prisutna kroz njen glas.
[ Svemir @ Booksa ]

Svemir @ Booksa   © jura

Kao jedna od mlađih fanova Zvonkinkinih pjesama, koncert je sa mnom pohodila i moja petogodišnja kćer. Bila je prilično rasplesana i bilo je vidljivo da joj se nastup "Svemir/ki/aca" itekako svidio. A znamo što kaže ona stara o tom kako ne možeš prevariti malu djecu i pse. Na koncertu je bila prilika povoljno ugrabiti i novi album Svemira koji je na cd-u izašao u limitiranoj naknadi od samo sto primjeraka i nije nabavljiv u svim onim "boljim prodavaonicama"...
[ Svemir @ Booksa ]

Svemir @ Booksa   © jura

Službena promocija novog albuma, Tako jako, u Zagrebu će biti krajem prvog mjeseca. Idealna je to prilika da napravite dvije stvari. Pogledate grupu Svemir, koja definitivno ima ono nešto i usput se dokopate cd-a, koji obzirom na limitiran tiraž, neće dugo biti u prodaji. Ja sam svoj primjerak ugrabio baš na ovom koncertu u Booksi. Zvonka, hvala.

jura // 28/11/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*