home > koncert > Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015 @ Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka), dan 3.

kontakt | search |

Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015 @ Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka), dan 3.

Nakon dva čudesna dana na Pohodi, uz malu tugu što je posljednji, treći dan je uz odličan program i live izvedbe, donio i čar upoznavanja nekih od izvođača, koji su također, kao i posjetioci, izrazili divljenje fantastičnim festivalom.
[ Vlasta Popić @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Vlasta Popić @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Iako umorniji, ali jednako motivirani dolazimo na Budiš stage gdje nas dočekuje prvi i jedini hrvatski bend Vlasta Popić. Unatoč nesnosnoj vrućini i ranim popodnevnim satima, uspijevaju okupit brojnu publiku željnu dobrog zvuka. Rezimirajući cijeli dan, hvala im što su svirali tako rano jer je upravo takav "šut" trebao da se festivalski ritam uspješno nastavi! Vlasta Popić je tročlani punk-nosie-pop bend iz Varaždina, osnovan 2007. godine. 2012. izdaju svoj prvi album "Za očnjake", a nedavno su izdali i novi "Kvadrat". U Hrvatskoj postižu zavidan uspjeh, a jako mi je drago vidjet da to čine i van naših granica. Ono što je za Vlastu Popić najinteresantnije je "vrijeme" u kalendarskom smislu u kojem su inventivno i autentično iznijeli svoju priču, a koja je toliko transparentna i potrebna, da je prepoznata odmah.
[ Vlasta Popić @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Vlasta Popić @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Kao da je glazbenom svijetu trebao takav izričaj pa su s naših područja skoro istovremeno Vlasta Popić i Repetitor ponudili sličnu "bombonjeru". Kako se glazba ne može definirati već opisati uspoređivanjem, što često rade sa ova dva benda, moje mišljenje je da je za obje grupe to veliki kompliment. Najavni singl novog albuma "Ako nisam dobra", dobro opisuje njihovu glazbenu kutiju u kojoj možete naći zanimljive tekstove, energične melodije, simbolike i dobro se napuniti njihovom strujom (poput "Vampiri", "Maštanje", "On nije"). Odličan koncert posebno je začinilo ugodno ćaskanje sa sjajnim bendom, u kojem su oduševljeno pričali o organizaciji festivala, što samo govori koliko se Pohoda jednakom brigom ophodi prema svim bendovima, ne samo velikim zvijezdama. Svima jedan veliki bravo!
[ Bilderbuch @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Bilderbuch @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Nakon Vlaste Popić uslijedio je nastup njemačke art-punk hip hop grupe Bilderbuch, makedonske cyberpunk Project 2501, slovačko-engleske electropop Purist, dok su se istovremeno na Nay Tanečny stageu održavali tečajevi plesa raznih kultura.
[ Lola Marsh @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Lola Marsh @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Na glavni stage, kao i prošle godine dolazi Lola Marsh. Već na prvi dojam prenose mirnu, spokojnu energiju koja i visoke temperature čini potpuno podnošljivim. Jedna je posebna "dobrota" u njihovoj glazbi koju vrlo suptilno prenose na publiku. Lola Marsh je izraelski indie folk bend kojeg najviše karakterizira karizmatična pjevačica Yael Shoshana Cohen i alternativna, mračnija, ali nježna glazba. Pjevačica izgledom podsjeća na Penelope Cruz, a vokalno na Lanu Del Rey. I kako piše na službenom siteu Pohode:"Ako bi vas Quentin Tarantino pitao za dobar bend za njegov novi film, predložite mu Lola Marsh" - u potpunosti se slažem! Kao i grupa Tricot, razvili su poseban odnos sa publikom Pohode (nastupali su naime prošle godine na drugom po veličini, Orange stageu, dok su ove godine napredovali na glavni), koju će vjerujemo svojim nastupima počastiti još mnogo puta!
[ Acollective @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Acollective @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Naredni festivalski program popunili su mnogi izvođači, od kojih je vrijedno spomenuti Elections In The Deaftown, slovački indie bend čiji vokal podsjeća na Eddie Veddera, pjevača Pearl Jama, a glazba na Joy Divison, te Acollective, sedmeročlani izraelski indie rock bend vrlo ugodnih vokala i zabavnog nastupa.
[ Repetitor @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Repetitor @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Na užarenom Budiš stageu spremno i sigurno nastupaju Repetitor. Srpski bend iz Beograda koji je dobrano dignuo prašinu svojom neustrašivom misijom, live nastupima mađioničarski dokazuju svoje vizionarstvo. Tročlani bend osnovan je 2005. godine i iako sa sobom nosi samo dva albuma, od kojih je zadnji "Dobrodošli na okean" izašao 2012., zvuči kao da ih je barem još toliko u moćnom repertoaru.
[ Repetitor @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Repetitor @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Ono što Repetitor krasi kao jednog od predstavnika "nove srpske scene" je potpuna izvornost i istinitost umjetničkog izražaja. Pjesme, glazba, vizualni dojam i puno pažnje usmjereno publici koncert grupe Repetitor čini izvanrednim iskustvom. Ako ste mislili da su imali izvrstan nastup na INmusicu (a jesu), ovdje je bio još briljantniji! Iako se večer polako približavala, jačina sunca i topline odražavali su uzavrelu atmosferu. Univerzalnost glazbe i vokal u simbiozi s istom, instantno su privlačili "poklonike" koji su unatoč jezičnoj barijeri jednako uživljeno dolazili i ostajali na nastupu.
[ Repetitor @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Repetitor @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Uz "Biću bolji", "Sve što vidim je prvi put", "Šteta", "U pravom trenutku", magiju čine posebno zavodljivo sviranja basistice, zadivljujuće ekspresivno bubnjanje bubnjarke i, uz mnogobrojno obraćanje publici i fizičko približavanje, skakanje pjevača s gitarom ispred bine volonterki da ga "osvježi vodom", a vi samo čekate da li će struja reagirati ili ne. Ovoga puta na sreću nije, ali zato publika je - nadam se, dovoljno snažno da znaju koji su nam užitak pružili! Ne znam da li je zbog jezika, energije, cijele priče ili posve subjektivno, ali zbog sveukupnog dojma, koncert smatram najboljim na Pohodi!
[ of Montreal @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

of Montreal @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Nakon Repetitora, na Orange stageu nastupa Of Montreal, američka indie pop grupa. Sa 13 albuma, promovirajući nedavno izašli "Aureate Gloom", sviraju eksperimentalni i psihodelični pop glam folk funk rock. U društvu drage Tene, bubnjarke Vlaste Popić, usputno osluškujem i ne mogu ne uživati u činjenici da pjevač nosi ženski odjevni predmet iskričave plave boje - rock it, baby!
[ Elektro Guzzi @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Elektro Guzzi @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Paralelno s njima, na Space Arena Stageu nastupaju Elektro Guzzi. Bend koji mnogo obećava, nažalost nisam mogla pozornije i duže pratiti, no ono što znam je da na zanimljiv način izvode elektronsku glazbu u klasičnoj rock postavi (gitara, bas, bubanj). Austrijski elektro trojac, s 3 albuma, nedavno je nastupao i na poznatom slovenskim festivalu "Lent" i vjerujem s oba nastupa dobio nove poklonike.
[ Björk @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) ]

Björk @ Bažant Pohoda 2015 festival, 09>11/07/2015, Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka)   © Saša Huzjak

Put nas vodi do glavnog stagea, gdje se još do sad nije mogao vidjeti toliki broj publike koja željno isčekuje sljedećeg izvođača. Kao treći i ujedno i zadnji headliner "skrivena" na pozornicu dolazi Björk. S maskom na licu i zanimljivog outfita pastelnih boja polako nas uvodi u svoj svijet bezgranične mašte, koji na žalost našeg i svih drugih fotografa, nije smio biti zabilježen profesionalnim kamerama. Promovirajući novi materijal "Vulnicura", koncert usmjerava u polagane, mirnije note u kojima pruža vrijeme i prostor da potpuno upijete sve što se s njom i orkestrom iza nje događa. Orkestar odjeven u bijelo, njen vijoreći "plašt" i ambijentalna glazba stvarali su "svečanu" atmosferu u kojoj je među publikom bio potpuni tajac, a ugledala sam i suze vjernih obožavatelja. Nakon par uvodnih laganijih pjesama, približuje se sa "All Is Full Of Love", "Hunter", "Hyperballad" i ostalim, malo starijim pjesmama. Nakon svake se izvedbe zahvalila i obraćala publici na slovačkom jeziku. Uz video animacije, ekscentričan "duh" i snažan artistički dojam vrlo uvjeljivo dokazuje koliko je posebna. Eklektična, nekako minimalistična, a avangardno futuristična, sramežljiva, a sigurna u sebe, kao da nas uči kako da budemo svoji. Iz bogate riznice devet albuma izvodi "Hiden Place", "Human Behavior" i najdražu "Army Of Me". Islandska kantautorica i pjevačica rock, jazz, trip-hop, elektronske, alternativne dance, klasične i etno glazbe, te glumica, biće je s neke druge planete!

Nakon kraljice Björk, istovremeno su se odvijala dva nastupa od kojih se nisam mogla odlučiti kome posvetiti više pažnje, pa sam demokratski podijelila vrijeme pola-pola. Na Orange stageu nastupale su američko-francuske CocoRosie, koje su svojom glazbom i teatralnim nastupom privukle mnogobroju publiku. Specifična priča sestra Biance "Coco" i Sierre "Rosie" Casady obilježila je njihovu glazbu i vjerujem da većina, a možda ni one same, ne mogu potpuno opisati njihovu umjetnost. Rođene i odrasle u Americi, u djetinjstvu se razdvajaju i nakon mnogo godina, 2013. ponovno nalaze i osnivaju bend u Francuskoj. Različiti kulturni utjecaji tijekom odrastanja, etno, indijanska i duhovna glazba dominantno se osjete u njihovoj, koju su nazvali frik-folk, a spoj je pop, blues, hip hop, elektronske i eksperimentalne glazbe s operom. Izdale su 5 albuma, a Biancein glas pomalo asocira na onaj od Björk. Koncert su izvodile stojeći, sjedeći, klećeći i ležeći, svirajući i međusobno komunicirajući, prenoseći publici posebnu "ljubavnu" priču. Najdražu "Smokey Taboo" nisam dočekala, a prema viđenom, njihovu bi glazbu nazvala "psihodelična sanjivost".

Na Space Arena stageu publiku su već intenzivno zapalili Roni Size Reprazent. Glazbeni projekt britanskog DJa i producenta Roni Sizea, godinama zabavlja u kasne klupske sate, a doživljaj uživo diže pjesme na jednu posve novu razinu. Uz njega tu su i DJ, basist, pjevačica i reper koji zajedno stvaraju posebnu euforičnu atmosferu i iako nije uopće usporedivo, za razliku od prošlo noćne headlinerske elektronike, ovaj drum and bass is really something! A kao dokaz da je i bend jednako uživao kao i publika, govori završetak koncerta gdje je unatoč tehničkih problema i nestanka zvuka, bend nastavio "rokat" i vrhunski završio nastup - respect!

A ne respect već poljubac i zagrljaj ide cijelom festivalu, prijateljima, ekipi iz pressa, Vlasti Popić i Repetitoru, svim sjajnim izvođačima i svima koji su nam ovo iskustvo učinili ljepšim, srčanijim i nezaboravnim!

Na prostrajnoj lokaciji (aerodrom), u najležernijem raspoloženju, gdje se najavljuju izvođači i nikad, ali aposlutno nikad ne ometa vaša privatnost, postoji Bažant Pohoda, festival iz snova, čestitam!

Krajnje subjektivan top 5 nastupa:
Repetitor
Eagles Of Death Metal
Gonsofus
Vlasta Popić
Kate Tempest

Eto, neka me faza žešćeg ritma drži, a nadam se da će se i nevjerojatan Pohodin održati - do sljedećeg puta, hvala Vam i doviđenja! :)

Bažant Pohoda 2015:

ines // 16/07/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: El Festival, 19/05/2024, Hard Place, Zagreb

El Festival, 19/05/2024, Hard Place, Zagreb

| 23/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: IDEM 18/05/2024, Kuća Klajn, Klajnec

IDEM 18/05/2024, Kuća Klajn, Klajnec

| 22/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Let 3 @ Export drvo, Rijeka, 17/05/2024

Let 3 @ Export drvo, Rijeka, 17/05/2024

| 20/05/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: PETRIKOR 16/05/2024, Trg Nezavisnosti, Podgorica

PETRIKOR 16/05/2024, Trg Nezavisnosti, Podgorica

| 20/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: SANDRAUN 16/05/2024, Trg Nezavisnosti, Podgorica

SANDRAUN 16/05/2024, Trg Nezavisnosti, Podgorica

| 19/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 23/05/2024 > 26/05/2024 | zg, zagreb beer fest
  tbf
  vojko v
  edo maajka
  miach
  idem
  svemirko
  z++
  kawasaki 3p
  vizelj
  kuzma & shaka zulu
  ministranti
  mašinko
  rimljani ite doma
  nemanja
  hiljson mandela
  čuvarkuća
  tej i špiro
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/05/2024 | zg, močvara
  hc-punk od 12 h:
  -----------
  ponor (zg)
  modern love story (zg)
  ---------------
  začarana močvara od 20 h:
  voado (zg)
  mate ponjević (zg)
  dominik prok (sk)
 • 25/05/2024 | [mak] skopje, mladinski kulturni centar
  kulturno umetnički rabotnici
  >> najawa @ terapija.net
 • 26/05/2024 | zg, močvara
  cirkoБalkana šator vrelo zvuka 19.15 h:
  dunja knebl (hr)
  roko margeta (hr)
  trojka zuzani homlovoj/ zuzana homlov trio (sk)
  --------------
  post-punk/ darkwave/ synth 21 h:
  curses (d)
  neon lies (zg)
  felver (zg)
  >> najawa @ terapija.net
 • 27/05/2024 | zg, arena
  sting

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*