home > koncert > Rambo Amadeus @ Sax, Zagreb, 09/11/2019

kontakt | search |

Rambo Amadeus @ Sax, Zagreb, 09/11/2019

Ne želim vas lagati i reći da sam prije koncerta bio poznavatelj, a kamoli "fan", lika i djela
Ramba Amadeusa. Sve što sam znao o njemu je to da je lik showman, filozof i velikom dijelu njegovih obožavatelja neka vrsta duhovnog vođe. Kada sam saznao da trebam otići na koncert i napisati izvještaj o istome, uhvatila me neka vrsta osjećaja manje vrijednosti. U smislu da možda nisam dostojan prisustvovati nečemu što možda do kraja ne razumijem i ne cijenim. Imao sam osjećaj kao da u ruke dobivam nekakav skupocjeni alkohol ručno rađen od stidnih dlačica djevica s Madagaskara, a jedino što ja znam i želim od alkohola je da me dobro napije i potencijalno pruži dobar provod. Moram vam reći da je alkohol koji nam je servirao Rambo Amadeus u Sax!-u ispunio i potpuno nadišao sva očekivanja. Meni, kao jednom laiku, ovaj koncert je bio sve što jedan koncert treba biti. Odlični glazbenici pred dobro zagrijanom i euforičnom publikom.
[ rambo amadeus ]

rambo amadeus   © kruno galjar

[ rambo amadeus ]

rambo amadeus   © kruno galjar

Kao i očekivano, koncert je počeo debelo nakon službeno najavljenog vremena. Nitko nije bio iznenađen tom činjenicom, jer je red za garderobu bio poprilično dug, a ja sam mislio da već kasnim. Nakon posjete šanku i ćakulanja s poznatim licima, pokušao sam se probiti što bliže pozornici da dojam bude popraćen sa što više mogućih podražaja, ali se ispostavilo da je to malo teži zadatak jer je ljudima, tko bi rekao, na pamet pala ista ta genijalna ideja. Na kraju sam se uspio izgurati i izboriti za svoje mjesto pod suncem između nekih likova što su se kasnije smijali na svaki Rambov dah i djevojaka koje su se bezuspješno njihale uz ritam glazbe. Kada sam napokon izbio na površinu, dočekao me prizor double neck gitare u obliku sira koja visi sa konopaca zavezanih za strop pozornice. Na pozornici su također bili i ostali instrumenti. Ako bi majstore gledali kroz prizmu svojih alata, gospodin Antonije Pušić je jedan jako čudan čovjek. Cijela ta konstrukcija na kraju se ispostavila potpuno funkcionalna, i u jednu ruku zabavna, ali razlog njenog postojanja ostaje jasan samo dotičnom gospodinu. Bend izlazi na pozornicu, te sviraju temu iz filma Rocky III. Popraćeni su pljeskom i glasnim vikanjem iz publike, a sensei se napokon ukazuje, popraćen još većim izrazima sreće i zadovoljstva. Ako bi se mene pitalo, gore navedena konstrukcija postaje nebitna jednom kada ju majstor uzima u ruke, te nas blagoslivlja svojim milozvucima. Mislite o meni što hoćete, ali ostao sam izenađen da je čovjek, koji više od trideset godina izdaje i živi od glazbe, zapravo odličan glazbenik. Da, vrlo smiješna realizacija s moje strane.
[ rambo amadeus ]

rambo amadeus   © kruno galjar

[ rambo amadeus ]

rambo amadeus   © kruno galjar

Bend koji ga je pratio u svakom njegovom koraku bio je u tom smislu još i bolji od njega, a on kao njihov dirigent, dakako, bolji od njih. Cijeli taj orkestar rastopio je ono što je ostalo od moga razuma te sam prestao sumnjati i pružio ruku glazbenicima da me vode na putovanje svojim vodama. Zatvorio sam oči i prepustio se ritmu, a kada sam ih otvorio, začudilo me da sam među rijetkima koji se njišu, većina je samo stajala i klimala glavom. Publika je očito već dobro upoznata sa svime pa je čekala na Rambove političke komentare ili hitove koje su gromoglasno pjevali zajedno s njime. I ja sam im se pridružio koji puta da ne bih ispao totalni amater u jednu ruku, a u drugu, jer sam htio iskazati svoju zahvalnost na glazbi koju nam daruju.
[ rambo amadeus ]

rambo amadeus   © kruno galjar

[ rambo amadeus ]

rambo amadeus   © kruno galjar

Sami Rambovi komentari i u nekim dijelovima stand-up točke bili su odlično primljeni. Vidjelo se i osjetilo da je čovjek odličan poznavatelj balkanskog, malograđanskog mentaliteta, njegov analitičar i kritičar, ali i samosvjestan svoje umiješanosti u isti. Neki dijelovi, kao onaj o društvenim mrežama i o internetu, bili su malo nedorađeni, ali to se može oprostiti, jer čovjek gleda i vidi širu sliku, pa mu publika oprašta detalje. U isto vrijeme, ne možemo zaboraviti da je on satiričar i jedan mučki provokator koji nas želi poticati na razmišljanje, ili ne želi, već mu je jedini cilj samog sebe dobro zabaviti. Ako mu je cilj ovo drugo, drago mi je da je i nas, kao publiku, poveo na taj put sa sobom, jer sam iz Sax!-a izašao dobro zabavljen, educiran, i kao novi sljedbenik Rambo Amadeusa, Svjetskog Kilo Cara!

Chile

terapija // 11/11/2019


PS: Link na cijelu fotogaleriju
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*