home > koncert > Çhâñt Élečtrónïqùe, 27/07/2021, Močvara, Zagreb

kontakt | search |

Çhâñt Élečtrónïqùe, 27/07/2021, Močvara, Zagreb

Niti si ne moram zamišljati kako bi ovaj novi multietnički world-music kolektiv s ekipom iz 5-6 država (Portugal, Irska, Hrvatska, BiH, Francuska + odsutna Argentina) funkcionirao i zvučao da nema Nenada Kovačića, svima dobro znanog udaraljkaša, bubnjara Afiona, te vođe Antenata i Našeg Malog Afro Benda jer je ostatak momaka, elem muzičara vrlo minornog instrumentalističkog znanja. To se možda i ne primijeti na njihovom istoimenom debi albumu "Çhâñt Élečtrónïqùe" s dodatkom 'Vol. 1' objavljenom potkraj 2020. gdje su prikazali minimalistički ogoljen pristup elektronici, ritmici i dakako, najupečatljivijem faktoru - ženskim vokalima, no ovaj njihov prvi javni nastup u karijeri pokazao je tko nosi glavnu glazbenu osovinu.
[ Chantel Electronique, 27/07/2021, Močvara, Zagreb ]

Chantel Electronique, 27/07/2021, Močvara, Zagreb   © Horvi

Neosporno jest da ovaj mnogoljudni bend sastavljen od 4 momka na instrumentima i 3 djevojke na vokalima zna što hoće i koje su im nakane, a sasvim su prihvatljivih i ponekad intrigantnih formata, vjerojatno onima željnim koncizne svirke s melodijama i nadigravanjima nisu omiljena šalica čaja, ali imaju dostatne kompozitorske konfiguracije koje mogu u potpunosti zadovoljiti prohtjeve one audijencije koja uglavnom preferira baš upravo minimalistički način izražavanja.



Malo se desio 'zez' što je svirka stacionirana u klub, a ne u veliko dvorište; bilo je prilično vruće i sparno sjediti sat i nekih 20-ak minuta, još pogotovo ako ste čitavo vrijeme imali obaveznu masku na licu koju su uslijed omare mnogi skinuli, ali i to se nekako preživjelo uz gotovo kompletan materijal s albuma dodavši još jedno 3-4 neobjavljene pjesme na set listu.



Počelo se skoro pa mirnom acapella temom "Eito fora" s vodećim vokalom senzibilnih varijacija Terese Melo Campos na portugalskom jeziku u potpunosti se noseći u duetima s Dunjom Bahtijarević koja je izvela 4 pjesme na hrvatskom, dok je Louise Calzada njima samo dopunjavala dubine, intonacije i melodične arije probrane lirske ostavštine od književnika, kompozitora do tradicionalnih songova. Louise je usput povremeno baratavši i nekim sekvencerom (ili samplerom) zato bila i najrječitija objasnivši da im četvrta vokalistica Helena Helft nije mogla doći iz Argentine jer su zakoni u Južnoj Americi rigorozni što se tiče pandemije, a pojasnila nam je i pastirsku pjesmu "M'a pres per fant" s Pirineja.





Ženski vokali su svakako specifičan pečat što oduševljava otprve, te premda su djevojke ispočetka bile prilično statične, prilikom "Senhora dos remedios" su čak i zaplesale na ritmičke udaraljkaške kreacije bez ikakve potpore elektronike koja se ionako marginalno provlači kroz izvedbe u kontekstu harmonije i eksterijernih efekata poput recimo šuma vjetra u "Quando eu era pequenina" koji nam je donio osjećaj lagodnog lahora u sparinu Močvare. To im je ujedno i rijetka, nazovimo kompleksnija pjesma s ponešto malčice zahtjevnijim aranžmanom i violinskim dionicama, ali pretjerano bi bilo očekivati neku virtuoznost kada god se violina rabila u još nekim kompozicijama.



Bas gitara je tu samo kao popuna ritmičkom faktoru, a ostavlja dojam da se bez nje i može, ali bez ritmova i mnogih Nenadovih improvizacija ovaj kolektiv bi bio skromno štur u zvučnim zahvatima. On naprosto radi i melodije i nadogradnje u osnovni kostur baratajući cijelom paletom različitih udaraljki, čak je u "Kamen gori" koristio i qaraqib ili krakebs, limene udaraljke porijeklom iz država Magreba dajući zveckavi efekt 'fuzz' činela obrednih, gotovo plemenskih ritmova obogativši trpezu egzotičnog instrumentarija, a izvedba je pokupila i najjači aplauz.



Na koncu se i sam obratio publici, zahvalio svima u organizaciji koncerta i najavio zadnji set na kome su izvedene 2 (ili 3?) pjesme, između ostalih i "Ravno polje". Za prvi javni nastup i činjenicu da se ekipa okupila svega 4 dana uoči njega, ovo je bilo sasvim solidno izdanje pokazavši da se tu još štošta može poboljšati, prije svega primarna glazbena konstrukcija koja ima elastičnih performansa što dozvoljavaju rapidan razvoj u zaplete i bogatije konture na koje se može koji puta i zaplesati, no one su vrlo kratkih opsega. Znate, ovdje je bilo trenutaka kada se pomisli da će odvaliti slojeviti ritmički elan poput "I zimbra" Talking Heads ili odšetati u neku laganiju trance dijafragmu, međutim mnogo toga se svelo na komorno miran ugođaj s tek ponekim hrabrijim skokovima, ali budući da je i sâm album upravo takve naravi, za energičniji tempo će se morati pričekati jer, ne zaboravimo… I Afion, a i Antenat nisu u početku išli na plesne figure, tko se sjeća, a ja ih pamtim vrlo dobro još kada su bili demo bendovi 2004. godine.
[ Chantel Electronique - Louise Calzada, Dunja Bahtijarević, Teresa Melo Campos, 27/07/2021, Močvara, Zagreb ]

Chantel Electronique - Louise Calzada, Dunja Bahtijarević, Teresa Melo Campos, 27/07/2021, Močvara, Zagreb   © Horvi

Ovo i nije nešto drugačiji pristup: samo su glazbala i pomagala drugačija, a minorni melodični segment ovdje se ispunjava izuzetno lijepim ženskim glasovima. Ritam koji daje osnovnu fakciju je najjači element i od njega valja očekivati štošta jer vjerojatno "Vol. 1" neće ostati na prvom, jedinom i zadnjem izdanju s obzirom da su nas počastili i s novim pjesmama.

horvi // 28/07/2021

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Set-lista:
1.Eito fora
2.Inti ukana
3.Osu se nebo
4.Quando eu era pequenina
5.M'a pres per fant
6.Senhora dos remedios
7.Kamen gori
8.Arriba quemadivo
9.Biograd na moru
10.A la mañanita y al amanecer
11.Ravno polje
12.Senhora dos aguas
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*