home > koncert > Fist from East @ Močvara 16/12/2023

kontakt | search |

Fist from East @ Močvara 16/12/2023

U Močvari je u subotu održan "božićni punk domjenak" bendova podrijetlom iz istočnih krajeva - zapravo benefit za županjski hardcore punk kolektiv SAWA kojemu je olujno nevrijeme nanijelo znatnu financijsku štetu. SAWA (Sick As We Are) festival ovog ljeta je nažalost morao biti otkazan, a kao demonstracija solidarnosti regionalne punk zajednice, održani su mnogobrojni benefiti - osim u samoj Županji, u Rijeci, Beogradu, Zaboku, Kraljevu, čak dvaput u Novom Sadu, a sada je došlo vrijeme i za Zagreb. Kako kažu iz SAWA festa: "Iako nismo ništa tražili, kukali ili žicali - dobili smo sve! Nakon otkazivanja festivala odmah isti dan su se samoinicijativno od strane bendova, izdavača, organizatora koncerata i individua diljem regije pokrenule razne solidarne akcije." Tijekom gigova bilo je dosta govora o tome koliko festival znači za scenu i kako su na ovaj benefit ljudi potegnuli odasvuda, neki su čak i putovali deset sati.

Uvodni bend Smrt Razuma iz Osijeka sviraju thrash/hardcore ilitiga crossover thrash i sasvim se dobro snalaze unutar strogih granica žanra, s tim da dvije nove pjesme koje su odsvirali zvuče osjetno moćnije i zanimljivije od starog materijala, tako da ih svakako vrijedi dalje pratiti. Simultano headbanganje i poganje u publici pred kraj giga je bilo vrlo simpatično! Tekstove je bilo teško poloviti tijekom koncerta tako da sam ih išla čitati naknadno i vrlo su solidni i svi od reda angažirani (primjerice Ograda europske unije o migrantskoj krizi).

Loš Primjer iz Požege je jedan od bendova koje bih pokazala ekipi koja smara s floskulama tipa "punk je mrtav" ili "više nemamo scenu". Sviraju iznimno zabavan melodični hardcore s natruhama metala, moćan, catchy i himničan. Publika je odlično reagirala, činilo se da svi znaju sve pjesme, a pred kraj je bilo i zbornog pjevanja. Zanimljivo je primijetiti diskrepanciju između tristotinjak slušatelja na Spotifyju i nikakve pokrivenosti u medijima nasuprot ovakvom dočeku koji odaje dojam baš kultnog i obožavanog benda. Moram napomenuti da osjetno bolje i energičnije zvuče uživo nego na albumima, koje dosta kvari pomalo mlaki vokal. Tijekom nastupa najavili su i da bi novi album mogao doći "sad, nekad" (zadnji, solidna Slikovnica, izašao je 2015., a kako vele da izbacuju albume u intervalima od 10 godina, bliži se vrijeme za neko novo izdanje).

Kriva Istina (bend iz Slavonskog Broda sa zagrebačkom adresom) bili su najmanje zanimljiv bend večeri. Sviraju prilično ortodoksni i generički melodični punk i u muzičkom smislu. Ni po čemu se ne izdvajaju iz mora sličnih bendova. Tekstovi, međutim, su vrlo vrlo solidni (Ulice: "Ne, više ne postoje ni recepti da stojim rezigniran / da gledam kako uništavate sve što dodirnete / Bez imalo stida, bez trunke ljudskosti / Govna ste bili i ostat ćete, ali stiže jesen / Ulice će eksplodirati…") Dečki djeluju simpatično i unatoč tome što su mi zvučali dosta "ravno", drago mi je da je i njih publika dočekala s popriličnim oduševljenjem.

Atheist Rap počeli su pomalo tromo i mlako, no atmosfera se podiže negdje oko Tri jutra zemlje i Fatamorgane, a s najvećim oduševljenjem dočekane su Štrikanje, Dr Pop i Zapadna Evropa. Svirka je djelovala poprilično rutinirano, i nisam se mogla oteti dojmu da sviraju lagano "preko kurca". Međutim, publika koja ih očito potpuno obožava, s konstantnim erupcijama oduševljenja i izljevima ljubavi, uspjela je znatno podići ukupan dojam i na kraju sam otišla s koncerta sa smiješkom od uha do uha. Ne znam ima li igdje toliko pozitivne energije kao na punk koncertima (full disclosure, odrasla sam na indie koncertima gdje hipsteri uglavnom stoje prekriženih ruku).

dora p // 19/12/2023

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*