home > koncert > dEUS @ Orpheum, Graz, 16/11/2005

kontakt | search |

dEUS @ Orpheum, Graz, 16/11/2005

dEUS su se nakon nekoliko godina stanke, trijumfalno vratili na scenu i to na mjesto na kojem su stali prije nego se novi milenijum okrenuo, odličnim novim albumom i prvenstveno rasprodanom turnejom. Proširena terapijska ekipa potegnula je do Graza na jednu belgijsku terapiju.

P. Kako su sami zaključili pred punom dvoranom Orpheum, posljednji su puta tamo svirali prije 6 godina, stoga je ovo bila promocija novog albuma, al je bila i prilika a se odsviraju i neki stari hitovi zabilježeni na "No More Loud Music" kompilaciji, a koju zbog stanke nisu promovirali uživo. Tako je u 22 odsvirane pjesme te večeri stalo 11 od 12 pjesama s novog albuma te 11 starijih favorita...
[ Tom ]

Tom   © pedja

F. Orpheum je stvarno savršen prostor za koncerte srednje veličine do 1500 ljudi. Nekoliko šankova, puno poznate ekipe. Zapravo je to već postalo malo čudno kak zapravo srečeš iste ljude na koncertima koji se održavaju u različitim državama i gradovima dvjestotinjak kilometara udaljenih, a sve to u razmaku od nekoliko dana. Bilo je tu osim domaćina i naših zagoraca, varaždinaca, zagrebackih kritičara, cijelih slovenskih bandova i noise konspiracija. Zapravo je sve to dalo naslutiti da ovdje večeras nastupa veeeeliki band zbog kojeg je u Graz hodočastila gomila fanova iz svih susjednih država, a i šire.

S. Koliko god to sad izgledalo kao nekakvo preuveličavanja i štatijaznašta, moram se priključiti i prije svega reći da sam naprosto oduševljen ne samo Orpheumom kao koncertnim prostorom, već Orpheumom kao koncertnim prostorom sa ozbiljnim pristupom; sva 3 koncerta koje sam imao prilike tamo gledati (eels, Giant Sand i evo sad dEUS) su obilježili, osim odličnih bendova, i fenomenalan sound (skoro pa nevjerojatan za naše prilike) te light show (na dEUSima upečatljiv do boli). A što se samog benda tiče... Uh, nostalgične misli naviru odmah; jedno slučajno gledanje spota "Suds & soda" kod frenda koji imao MTV mi je odmah urezalo u pamćenje to ime. Uskoro je došao i maturalac u Prag, a s njim i kupovina tamo jeftinih orginalnih kazeta između koji je bio i, točno pogađate, prvi dEUSov album. Koji me btw. oduševio. Dalje je, što se kaže povijest...
[ Tom #2 ]

Tom #2   © sale

P. To ustvari i nije čudno, jer tih 5 belgijanca jednostavno plijene svojom nazočnošću. Kako su kroz petnaestak godina postojanja prošli kroz korijenite promjene u članstvu, nisam baš siguran otkad datira postojeća postava, stoga sam ih memorirao na neki sebi razumljiv način. Tom Barman, pjevač i alfa i omega, čini se dosta nervozan, no jako je simpatičan tip. Super glas, super stav. Pravi frontmen. Njemu s desna, čovjek koji se ubrzo nakon početka koncerta skinuo u potkošulju, dobio je nadimak Rednek. Sempleraš i violinist koji je na svoje ošao tek na kraju kad su zasvirali Suds & Soda. S lijeve strane, solo gitarista čudnog prezimena. Ljepuškasti kuler waitsovskog glasa (If You Wanna come Down for Some Hangin' Around). Jede gitaru.
[  ]

  © pedja

Njemu s lijeva njihov Elvis J Kurtowich. S njega visi bas, a sve bas dionice su semplirane. No aktivan je kad dođe od buke!!! Iza svih njih, u drugom redu sam za bubnjevima peti član, koji ih sve drži na okupu i lupa ko da mu je zadnje.

S. Pa obzirom na promjene članova, možda mu i je zadnje?

F. Prekrasna dvorana, zvuk savršen, rasvjeta fantastična i odlično raspoložena publika i band koji je prve ovacije dobio već na trećoj pjesmi koja je bila "Instant street". Apsolutni vrhunac večeri za mene su bili "Theme from Turnpike" koja mi inače i nije baš neka omiljena njihova stvar ali je uživo malo izmjenjena i proširena i tek je u toj izvedbi bila pravi klimaks ovog savršenog koncerta. Mogli su baš odsvirati još i "Sister Dew" i "Hotellounge" za koje smo ja i Sale navijali - ali nemreš sve ... Na kraju su nas sve rasplesali i dokrajčili sa "Suds & Soda" gdje je u dvorani vec nastao, za austrijske prilike, opasan delirij.
[ Tom #3 ]

Tom #3   © sale

S. Kao što već gore spomenuh, za "Suds & soda" sam emotivno vezan, ali nemojmo zaboraviti ni "Via" te prekrasnu "Little Arithmetics", da spomenem samo neke u moru genijalnih songova.

P. Iako sam se bojao da li će mi "sjesti", nakon fenomenalnih "mladih bogova" dva dana prije, pri prvim taktovima uvodne "Pocket Revolution" bilo je sve jasno, a do zadnjih "Suds & Soda" onosno Magdalena, samo se potvrdilo ko je tu "bog".
[ setlista za 16/11/2005 ]

setlista za 16/11/2005

terapija // 20/11/2005

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Ah,da. Predrgupu ADMIRAL FREEBEE nismo pogledali, jer smo imali važnijeg posla, pročaskati prije koncerta s Heimom, i ostalom poznatom ekipom. No, da smo znali da će poslije koncerta skupljat po dvorani curice za kasnije druženje u bekstejdžu, išli bi im bar zazviždat. Bljak!!!

Legenda:
P - pedja
F - le figuar de kranque
S - sale
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*