home > mjuzik > Sun

kontakt | search |

CAT POWER: Sun (Matador Records, 2012)

Notorna glazbenica zauzela je sam vrh žute štampe tijekom cijele protekle decenije. Doduše, svojim burnim načinom života i lošim navikama. U vlastitoj bitci s Chan Marshall i Cat Power taj isti vrh zamijenila je top ljestvicama. Prije nešto više od četiri godine, konačno se i deveti studijski album simboličnog naziva Sun uhvatio za tračak svjetlosti i pronašao svoj izlaz iz tunela. Iako se na mom "must have" popisu našao tek sada, Matador Records ga je izbacio u raznim formatima od limited edition deluxe LP sa 7" vinylnim bonusima pa sve do besplatne download verzije Ruin singla. Cherokee video izbačen je nešto kasnije, a pjesma Bully snimljena za četrdeset i drugu epizodu serije Later... with Jools Holland tek je godinu kasnije bila dostupna kao digitalna bonus traka.
[  ]

Zahvaljujući Philippe Zdaru na prijateljskim beatovima i Catinoj teškoj produkciji, Sun je dosad njen najbolje odrađeni posao gdje je besprijekornim gitarističkim dionicama u naslovnoj pjesmi i laganim pjevušenjem o dolasku sunca, najavila ostatak albuma. Tračkom sunčevih zraka i nove perspektive Cat nam otkriva svoju mačkastu sposobnost manevriranja u mraku. Sun ima jedinstveni smjer izražen pjesničkim buntom protkan delirijem istočnjačkih utjecaja poput Always On My Own i Dylanovskim utjecajima s Human Being. Iako je album pretežito orijentiran popu, sve su pjesme prožete dozom bunta.



Isprepletene Catinim osobnim uvjerenjima i stajalištima povijesne krivice, Cherokee i Peace and Love, okosnice su ovog albuma. Cherokee je stvar u kojoj se poistovjećuje s fatalnom prirodom autohtonog svijeta što pokušava dočarati svojim prigušenim vokalom i predahom na kljavama koji zvuče neobično prahistorijski. Očito "bury me" odnosno "marry me" dijelovi dočaravaju kako je za nju brak isto što i mrak. Na kraju albuma, Cat donosi boldanu povijesnu lekciju s Peace and Love u kojoj su isprepleteni psihotični kaubojski bijes i njeno gromko "na-na-na" klizanje u pomalo uznemirujuću stvarnost dok gitara blijedi i daje loš signal. Osim nametnutog mišljenja i stvarnosti koja ograničava svakog pojedinca, Cat istražuje višu instancu svjetskih problema koje rezonira kroz svoj život na plesnom podiju.



Ruin je prilagodila imenima gradova poput "Chile" i "Meh-hee-coo" kao tjeskobnu "tika-taka" omču i plesno džemanje protiv globalne pasivnosti, dok u pjesmi Manhattan pokazuje svoju očitu ljubav prema boriti s kontradikcijama, fascinirana mračnim sobama poput svakog normalnog kantautora gdje pogled na Big Apple iz puste hotelske sobe uključuje mjesečinu i slobodu govora s ružem na usnama. Njena lirika uvijek ostaje nedorečena pa je zapravo teško povjerovati da je ona ikada tu sobu stvarno i napustila. U tom smislu, pjesma zvuči više kao neka oda uljezu s privlačnom harmonijom koja je prolazna baš kao i svjetlost koja ju nadahnjuje.





Njen robustan vokal profilira se kroz Sun s poboljšanim produkcijskim vrijednostima. Cat zvuči kao da pjeva kroz kaleidoskop gdje multipliciranje ne ugrožava njenu jedinstvenu viziju. To je najjasnije u pjesmi Real Life u kojoj su razočaranja i neispunjene želje izražene pomoću sintetičkih sebnjaka. Svojih ili tuđih. Nebitno. To su priče koje na prvi pogled izgledaju previše općenito, pjesmice koje podsjećaju na one iz djetinjstva; priče o liječnicima koji žele biti plesači, majke koje žele biti solo, psi bez najdraže im kosti, a u kojima je Cat istovremeno elegantna i jeziva.

Čežnja za bijegom javlja se ponovno kroz dječju pjesmicu. Nalik onoj crven-bijeli-plavi za preskakanje konopca u 3, 6, 9 neumornim i catchy beatovima pokušava dočarati ovisnost. To je pjesma u kojoj se Cat neizravno bavi zlostavljačkim bitkama i nježno prašta bez smanjenja intenziteta boli. Isto tako, samoopraštanje dio je njenog repertoara, usidreno na Nothin' But Time gdje priopćuje da je ona upravo ta klinka koja sjedi sama u sobi i samo pokušava bivati. Pobijedivši svakodnevne demone vlastitim vokalom na njeno rame zasjeo je anđeo zvan Iggy Pop, koji svojim baritonom sudjeluje u tom eliptičnom duetu.



Preobraženog zvuka i duha, ovaj album veliki je događaj za Cat Power. Nadasve, Sun je strastveni pop album elektronske glazbe filtriran kroz dušu Chan Marshall. Njen materijal ovisi o njenom raspoloženju. Ovog puta ono je nešto melodičnije, u kojem nas ostavlja s mišlju kako je apsolutno sve u redu.
[  ]

Naslovi: 1. Cherokee, 2. Sun, 3. Ruin, 4. 3,6,9, 5. Always on My Own, 6. Real Life, 7. Human Being, 8. Manhattan, 9. Silent Machine, 10. Nothin' But Time, 11. Peace and Love.

Bonus naslovi: 1. King Rides By, 2. Fire, 3. Back in the Days (For Christopher Wallace), 4. Bully.

ocjena albuma [1-10]: 7

veda // 11/09/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*