home > mjuzik > Out Of Time

kontakt | search |

UNTIL THE UPRISING: Out Of Time (Klonosphere/ Season Of Mist, 2016)

Osladivši se epitetom top-10 najboljih metal albuma 2014. po kritici i nekim webzineovima, ovaj moderni metal bend iz Nice nastavlja u referentnom stilu kohezijom progressiva, djenta i oldschool utjecaja na čvorištu različitih stilova.

Osnovani 2008., prvi EP su realizirali 2009., a 2011. se otisnuli na prvu europsku turneju nakon koje ih je napustio osnivač Philip. Mnogi tvrde da je taj raskol ustvari vrlo bitan u njihovoj karijeri otprilike onakav kao što je primjerice bio odlazak John Foxxa iz Ultravox ili daleko 'friškiji' rasap braće Cavalera u Sepulturi. Dolazak Michela Beneventija (vokal, gitara) i Anthony Crespa (gitara) naznačio je i bitne radikalnije pomake ka suvremenijem zvuku s groovy pjesmama, daleko više ambijentalnosti, kompleksnijim strukturama potpomognutim atmosferalijama, pa čak i elektronskim samplovima, te kombinacijama clean i screamo vokala.
[ Until The Uprising ]

Until The Uprising   © RivieraKris

Drugi album koji je pred nama potvrđuje hvaljeni debi "Twisted Reality" novim epitetima koji se uočavaju od pjesme do pjesme: obilje nu-metal/post-grunge etike križane s heavy načelima i neprekidnim kompleksnim postavkama s mnoštvo breakova i različitih tenzija u pogledima promjena tempova, a i općenitog raspoloženja jednostavno ne može slušatelju naznačiti kojim pravcem će se kompozicije razvijati. To i jeste jedan od ciljeva benda ograničenog na tri-četiri vitalna instrumenta (gitara, bubanj, bas, vokal) s kojima korespondiraju sav kreativni potencijal. Ima i spomenutih elektronskih dodataka koji se uočavaju svakim dodatnim preslušavanjem (obično su to harmonije).



Elem, krene li se po redu, otvarač je instrumental "2.5 billion seconds" s jazzy elementima poput funky Periphery koji su još naglašeniji u snažnoj "Embrace the uncertainty" ili post-grunge/nu-metalom inficiranoj "Invisible cage". Neprekidna slojevitost što izbija iz kompozicija nekako je najuočljivija u "Our target" s poliritmijom i eksplozijama, disonantama i vrlo lijepim harmonijama prikazujući eksperimentalniji dio benda što traži adekvatna riješenja novim strategijama da u glazbi ništa nije egzaktno. Neke dionice čak asociraju i na ambijentalističke radove Anatheme. Središnji dio albuma s pjesmama "Another dimension" i "Nothingness" se naoko uljuljka u tu miš-maš slojevitost i predstavlja 'prosječan' rezultat. Dakako, vrlo dobar, no ne i nešto znatno bitniji za početni dio albuma. Do konca "Seize your life" ušaltava se u death ponovno kombinirajući nestandardnost melodija i harmonija (pogotovo opozicijom u clean vokalu), a najkreativniji pristup je smješten u dva posljednja komada "Out of time part 1" i "Out of time part 2" gdje se ne mogu sakriti utjecaji Pink Floyd (na koncertnom repertoaru znaju svirati obradu "Hey you") i retrospekcije hard/heavy obzora poredanih u dinamičkom aranžmanu od ambijentalnosti sve do totalne razarače i psihodeličnih izleta sa završnicom u klavirskoj dionici.

Album u kompletu donosi veoma fini i uravnoteženi odnos heavy i easy trenutaka uronjenih u spomenute žanrove koji ne bježe niti od mnoštva 'catchy/psycho' solaža što sve stvara pomalo i jezovitu napetost iščekivanja naglih obrata poput dramatično razvezane filmske fabule. Kompleksnost koja im je itekakva vrlina odlično je ukalupljena u njihove performanse; umiju ih dovitljivo realizirati bez naglih padova, odnosno taj kolaž sastavljaju pomno brižljivo redajući slojeve agresije i mirnoće dozvoljavajući svakoj kompoziciji razbarušene momente neočekivanog. Istina jeste da ovakvih formula ima odvajkada još od prvih kompleksnih zahvata u rocku kada je auditorij zaboljela glava od Zappinih ekstravagancija ili The Beatles albuma "Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band" nakon kojih se odvaljao rock u kojekakve pompozne i prenatrpane formate što su mnogo puta graničili s glumatanjem na razini kreativne strahote i arogancije pefekcionizma. Ali Until The Uprising očito mnogo paze da im se takve stvari ne dese. Progresija jeste, još uvijek se razvijaju, a za drugi album ovo i ne može biti bolje, no činjenica jeste da su postavili visoke standarde koje će svakim novim radom morati dokazivati.

Naslovi: 1.2.5 billion seconds, 2.Invisible cages, 3.Embrace the uncertainty, 4.Our target, 5.Another dimension, 6.Nothingness, 7.Seize your life, 8.Out of time part 1, 9.Out of time part 2

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 18/12/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Chwakka

SASSJA: Chwakka (2024)

| 05/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Recoiled

NINE INCH NAILS and COIL: Recoiled (2024)

| 05/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Unus et Trinus

DAVID LEE MYERS, SONOLOGYST, LARS BRÖNDUM: Unus et Trinus (2024)

| 04/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It Beckons Us All.......

DARKTHRONE: It Beckons Us All....... (2024)

| 04/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Demons

NEON LIES: Demons (2024)

| 03/05/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*