home > mjuzik > Music Here & Now, 2CD's

kontakt | search |

SOCIETY FOR NEW MUSIC: Music Here & Now, 2CD's (Innova Recordings, 2017)

S podnaslovom u dodatku "Music Here & Now from the Heart of New York", ova renomirana kreativna škola, udruga, zajednica, kako god, utemeljena još 1971. inkubirajući se urbanim sredinama poput Brooklyna, Chicaga i San Francisca, došla je do svojeg četvrtog izdanja za Innova Recordings koje je ovaj puta u znaku latinsko-američkih folk tradicija koje poniru i u jazz i u klasičnu glazbu s prirodnim elementima ne zapostavljajući niti snažan društveno-politički segment.
[  ]

Stacionirani u Syracusi (New York), pa imaju i još jedan dodatak u imenu organizacije Syracuse Society For New Music, ovo je baza mnogih muzičara i kompozitora koji profesionalno rade i žive u srcu New Yorka, te su nacionalno i internacionalno renomirani. Mnogo njih je kroz posljednjih 15-20 godina stvaralo i snimalo, a kolektiv kao takav je i često nagrađivan Brian Israel Prize i Honorable Mentions nagradama koje su od 1985. namijenjene kompozitorima ispod 30 godina starosti jer je jedan od njihovih članova Brian Israel umro od leukemije 1986. kad je imao 35 godina. Nagrade su bile simbolične (500 dolara + performans), kroz ovu zajednicu prošli su primjerice Elisabeth Alexander, Howard Boatwright, Evan Johnson, Huang Ruo, Rob Patterson, Daniel Strong Godfrey, David Liptak, Rober Moffat Palmer i Augusta Read Thomas, a na nekoliko albuma Society For New Music (ili skraćeno SNM) obrađivali su isključivo djela živućih američkih kompozitora. U ovoj velikoj skupini ima i puno djece koja se bave baletom, plesom, muziciranjem i umjetnošću, tako da SNM nije samo isključivo glazbena sekcija, već artistička u mnogim segmentima vezanih uz zvuk, ples i teatar.
[  ]

Na njihovim web stranicama nećete pronaći detaljni popis diskografije otprilike vrlo slično kao što to nećete naći niti na bliskim info-pultovima primjerice Orkestra HTV-a, ansambla Lado, Zagrebačke filharmonije ili sličnih zajednica kojima je glavna misija širenje neke pozitivne vibracije u svijet jer se radi o velikoj organizaciji koja je često mijenjala direktore i urednike što nisu imali revnu administraciju. SNM često nastupaju širom svijeta u promjenjivim postavama s brojnim studentima poput školskih orkestara ili DVD društava u kojima su zamjene neprekidne, mnogo puta pred minornim auditorijem, te uglavnom životare od donacija dobronamjernika smatrajući i 100 dolara velikim podstrekom, dok donaciju od 1000 dolara već smatraju sponzorstvom na koje se rado odazivaju.
[  ]

Innova Recordings im je izašla u susret i s ovim dvostrukim albumom na kome su djevojke i mladići (pa i tinejdžeri) zaronili u izbor direktorice Neve Pilgrim snimivši skladbe 7 kompozitora - Rob Deemera, Ricardo Zohn-Muldoona, Gregory Wanamakera, Zhou Tiana, Jorge Villaviciencio Grossmana, 'Douch' Mike Woodsa i Mark Olivierija čija godišta variraju od 1952. do relativno 'mlađahnih' 1973. što je za pojam klasične glazbe još uvijek, poput književnosti 'balava' stvar sve dok ne prođe onaj poznati ciklus sazrijevanja u glavama kritike i medija.

Ne treba niti pričati kako se ovdje radi o sjajnom snimku i uigranoj svirci koja na prvu uletava s plesnim komadom "Cantos" Rob Deemera u izvedbi gudača, duhača i klavira evocirajući ruski smisao za balet Igor Stravinskog, a ustvari je Deemer ovaj komad od 15 i pol minuta napisao inspiriran nekim filmom kojeg je gledao 2012. Za sam početak ovog podugačkog izdanja, ovo je sjajan komad kojeg bi mogli zavoljeti i oni što nisu skloni čistoj klasičnoj glazbi. "Jácaras" Richardo Zohn-Muldoona je već spomenuti izlazak u latinsku, točnije meksičku umjetnost s idejom Hebrasa, odnosno jednom varijacijom tipične folk pjesme koja je popularna u interakciji s publikom, u ovome slučaju to je klavir. Najkompleksniji komad na prvom CD-u je petodjelna "A story within a story" ekspresioniste Gregory Wanamakera što iznosi oko 42 minute, a odnosi se na ljudska prava i proteste proto i hippy generacije 1963-1974 s refleksijama mnogih holokausta. Djelo je rađeno za video, ples i žive muzičare (Carrie Mae Weems je napravila snažan video), a u ovoj izvedbi prva tri stavka "Woman in winter, part I", "Woman in winter, part II" i "The madding crowd" su vrlo nježna poput filma "Pijanist" (2002) Roman Polanskog koji je proslavio mršavog glumca Adrien Brodyja, no uznemirujuće scene dolaze u stavku "Memorial" s elementima minimalizma Philip Glassa i razrađenom dinamikom punom boja dovedenom do psihotičnih razmjera.



Drugi CD otvara tema "Morning after the deluge" rodom kineskog kompozitora Zhou Tian-a (ili Joh Tee-na) koji je inspiriran čuvenom apstraktno-ekspresivnom slikom Joseph Mallord William Turnera "Svjetlo i boje (Goetheova teorija)" iz 1843. (ulje na platnu) protumačio obračun Boga s establišmentom pronalazeći ono, suhoparno rečeno, 'svjetlo na izlasku iz tunela'. Da bi sve ovdje ostalo u principjelnoj hegemoniji vrlo moderne glazbene strukture, uvrštena je "Whistling vessels", jednog od najmlađih kompozitora Jorge Villavicencio Grossmana (1973) s najneobičnijom fabulom koja se odnosi na peruansko posuđe i daleki odjek arhaičnog folka s Anda, a onda dolazi sasvim tipičan jazz komad "Libations" 'Doctuh' Mike Woodsa kakav niti u ludilu ne bi očekivali nakon ovakvog rešetanja - ležerni soft 'moody' za opuštanje uz violinu, klavir, kontrabas, bubnjeve i melotron, a ovdje bome ima i 'nijemog' muškog pjevanja. Ma kako i ne bi bilo kad je kompozitor ovdje jedini crnac koji se školovao i na jazz akademiji, a uz to je i najstariji od svih njih. Nije na odmet ne spomenuti kako mu je lajt-motiv vrlo sličan Stingovoj instrumentalnoj temi "The dream of the blue turtles", samo što je u ovoj varijanti mnogo sporija, a još jedna zanimljiva stvar je da su obojica istih godišta (1952), pa kako je Sting u jednom davnom interviewu priznao, oslonac mu je bio Thelonious Monk. Na samom kraju ovog dvostrukog izdanja nalazi se još jedna uživancija od čak 26 minuta - djelo Mark Oliveirija "Concertino" podjeljeno u 5 stavaka između kojih su 'za mojeg oca' i 'za moju mamu', a baš je to upravo i potrebno u ovakvom poremećenom društvu gdje se brakovi i emotivne veze rasparčavaju zbog sitničarenja, materijalizma, žudnje za samostalnošću, naravno i zbog osobenih nesuglasica kad je egoizam pojeo ljubav pretvorivši je u potpuni nesklad i kaotičnu zbrku.

Dva sata sjajnog materijala na ovome albumu pokazuje veliku snagu izabranih autora u izvedbi ovog mnogoljudnog kolektiva kome je u prvom planu balans stvarnog života, a ne onog što cijeli svijet vidi iz američkih filmova i Hollywoodskih bedastoća.

Naslovi CD1: 1.Cantos: Hammer; String; Wind, 2.Jácaras: Canto; Son; Serenata; Jarabae;Huapañgo; Marcha; Zapateado; Nochera, 3.Music from A Story Within a Story - Woman in winter, part I, 4.Music from A Story Within a Story - Woman in winter, part II, 5.Music from A Story Within a Story - The madding crowd, 6.Music from A Story Within a Story - Memorial, 7.Music from A Story Within a Story - When all is said and done…

CD2: 1.Morning after the deluge, 2.Whistling vessels, 3.Libations, 4.Concertino: Stress test: Glossolalia; For my father; Hyperactive sofa; For my mother

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 02/06/2017


PS: diskografija je nepotpuna jer je nisam mogao pronaći
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*