home > mjuzik > Ninja's Cross, EP

kontakt | search |

IVAN KOMLINOVIĆ: Ninja's Cross, EP (Moondance Records, 2018)

Pogriješio bih da se pretvaram kako nešto znam o ovome autoru. Ne znam ništa s obzirom da sam techno scenu odavno prestao pratiti još tamo negdje 2004/2005. kad sam se ostavio posla kao DJ, a ono nešto malo podataka koje sam uspio pokupiti s neta i dvije-tri rečenice u popratnom press materijalu, nažalost, ne govore ništa specijalno o njemu. Stoji da je nastupao zajedno s velikanima poput Laurent Garniera, Bloody Mary, Slam, Handmade, Tim Xaviera, Noir, Arnaud Le Taxiera i Takaaki Itoha, a to je već dobra preporuka da se ovdje radi o vrlo dobroj 'robi'. Inače, nimalo ne sumnjam da se pred nama nalazi jedan itekako potentan kreativac koji je svoj zanat pekao baš upravo kad sam se ostavljao posla miksanja ploča i tuđe glazbe u svrhu zabave za široki auditorij.



Kombinira digitalnu i elektronsku tehniku, slobodno ću pretpostaviti da ritmove izvlači iz programiranih shema, no onaj glavni dio rad je prstiju po tipkovnicama, odnosno klavijaturama s obiljem preplitanja nekoliko raznolikih linija koje mahom sve imaju dinamičke trance tenzije. Posebno su mu zanimljive sitne improvizacije, driverski trip kojim postiže apsolutnu gibljivost koja povlači na plesni podij, ritmički tretmani s mnogo dodataka i atmosferičnost zavodljivog laid back efekta koji pali 'na prvu'. Istina, ritmovi su mu klasični house (a šta ćeš bolje?) obogaćeni s minimalistički linearno posloženim basovima bez melodije, repetiraju se, ali koncept ostale infrastrukture neprestano ima zamamnu psihološku snagu, nit vodilju na koju se uho i psiha može bez ikakvih problema uštekati da razdrma ne samo noge nego i svijest o nekim vitalnim stvarima.



Odnosno, ovo je jako dobar komad suvremenog house/techno-funka sa 4 instrumentalne kompozicije u trajanju od 26 minuta koje imaju svoj red, rad, disciplinu, progresiju i što je najvažnije zabavu koja nije banalizirano zašećerena vodica kakvih na techno sceni ima mali milion. Unatoč tome što, kažem, ne pratim techno već jako dugo, prepoznajem temelje stare škole koje Ivan učinkovito koristi upotrebom koegzistentne dramatike ne dajući prostora za suhoparni 'prazni hod' samo radi forme. Igra se s postulatima zacrtanih gabarita EBM estetike u naslovnim komadima "Ninja's cross" kojima je u dvije verzije udahnuo kompleksniji moment kakav se primjerice tek na momente može osjetiti na onom povratničkom D.A.F. albumu "Funfzehn neue D.A.F. lieder" (2003) ili acid-house radovima Psychic TV s konca 80-ih i početka 90-ih, dok je "Unanticipated (original mix)" već složenija materija s mnogo rada na tipkovnici kao da su se Kraftwerk poigrali i zaigrali u traganju za adekvatnim stylingom prilikom "Computer World" albuma. Kao da se i nisu, ma ni govora, Kraftwerk su i dalje Bogovi i Kraljevi i Carevi ovakve glazbe, a ima tu još nekih medikamenata koji upućuju na neke sjajne radove Cabaret Voltaire, točnije Richard H. Kirka koji je bio glavni operater za šefildsku elektroniku. Ako znate njihove albume "Micro-Phonies" (1984) i meni posebno drag "Code" (1987), onda znate o čemu je riječ. No, nije stvar Ivanove glazbe u nekoj retrospekciji i potrage za svetim gralima ostavštine, nikako, ima on dragocjeni šlih da sve pretvori u moderan dizajn kakav, ruku na srce, manjka posljednjem albumu Kraftwerk "Tour De France Soundtrack" koji je objavljen još tamo daleke 2003. godine. Kraftwerk su redovito imali sjajnu priču i film kojeg Ivan još uvijek nema, ali ima odličnu stilsku, produkcijsku i zvučnu skulpturu kojoj samo manjka dorađeni scenarij da svaka od ovih 4 kompozicija govori o nečemu, da je nečemu upućena i da ima svoju svrhu koja je daleko samo od suhoparne psycho/trance zabave.
[  ]

Ovo nije nimalo loš proizvod. Zvuči besprijekorno svjetski, nije napadan, ni u jednom momentu trivijalno letargičan ili stilski neumjesan. Može se biti ponosan Hrvat da i mi imamo ovakvog autora koji ima veliki kreativni potencijal kojeg bi možda prepoznao i pokojni John Peel s BBC Radio1 kad je neumorno otkrivao nekoć svijetu nepoznata imena poput Jeff Millsa, Dave Clarka, John Aquavivera, Orbital, Aphex Twina… Moram reći da je ovo odličan materijal koliko god da sam godinama 'out' of techno. Dopada mi se. Ozbiljan je i fino sjeda u svakom momentu. Bravo!

Naslovi: 1.Ninja's cross (original mix), 2.Ninja's cross (the analogue cops rmx), 3.Unanticipated (original mix), 4.Controlled autism (original mix)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 05/01/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*