home > mjuzik > Live At Newcastle Riverside 4th November 2011, live

kontakt | search |

THE FALL: Live At Newcastle Riverside 4th November 2011, live (Cog Sinister, 2020)

Mark Edward Smith je preminuo 24. I 2018. u 60. godini ostavivši iza sebe ogromnu i bogatu diskografiju prezirajući mainstream iz dna duše. Nakon smrti objavljeno je 18 živih zapisa od kojih su dva ogromna box-seta s 11 cd-ova, a datiraju iz različitih perioda, od najranije faze kasnih 70-ih do zadnjih koncerata povodom posljednjeg studijskog albuma "New Facts Emerge" (2017) kada ga je napustila supruga Elena Poulu. Mnogi taj razvod braka smatraju ključnim fitiljem za razlaz benda jer mu je ona održavala homogenost porodice dobrih desetak godina, no kako je bio strastven pušač i alkoholičar, rak pluća i bubrega je učinio svoje. Isprva, baš u toku promocije spomenutog albuma se nije točno znalo što mu je jer se na koncertima pojavljivao u invalidskim kolicima, a svoju privatnost je strogo držao u tajnosti, isplivavale su mnoge netočne izjave i naklapanja britanskih medija oko njegove smrti.
[  ]

Cog Sinister, izdavačka nezavisna etiketa Mark E. Smitha pokrenuta još 1987. na kojoj su The Fall objavljivali isključivo žive albume, iskopala je ovaj zapis iz jednog, ha, romantičnijeg perioda kada je pokojni kralj alternative bio još u punoj snazi, taman nakon sjajnog "Your Future Our Clutter" (2010) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=8309, a neposredno na promociji čudnovato neurotične lirske papazjane "Ersatz G.B." (2011) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=12847 kada se okomio na sve i svašta nizajući poetski supijani, a i pijani nered drvlja i kamenja. Tada je imao vrlo dobru postavu konciznih glazbenika s kojom je bio relativno zadovoljan, ali mučio ga je status ne osobito uspješnog benda u rodnoj Britaniji koji na koncertima dovuče jedva nekoliko stotina ljudi. Istina, mnogi alternativni izvođači bi odmah potpisali ugovor da im na koncerte pohode stotine, a kamoli kad je primjerice u Zagrebu na Rokaj Festu 6. srpnja 2008. ispred sebe imao dobrih 3-4 tisuće posmatrača i izveo onaj urnebesni performens otkidajući i šikanirajući čitav bend kao bezveznjake.
[ The Fall - Mark E.Smith, 6.VII 2008.,Rokaj Fest, Jarun, Zagreb ]

The Fall - Mark E.Smith, 6.VII 2008.,Rokaj Fest, Jarun, Zagreb   © kd sudec

Ovaj živi nastup je lošije tehničke kakvoće kao da je snimljen mobitelom iz publike, ali to mu daje pravu draž: uvodnih 3 i pol minute su žamori publike među kojima se može svašta toga čuti i očito jest da ljudi nisu bezveze došli na još jedan koncert The Fall. Ionako nisu znali što točno mogu očekivati od M.E.S-a, ponajmanje da na pozornicu dođe trijezan. Kombinacijom pjesama s ta dva navedena albuma, poput drskog uvodnika "Nate will not return" u kome je isparadirao debelu Beth Ditto iz američkih The Gossip, zatim psihodelijom nabijena "Taking off", košmarnim rockabilly brzancem "Cosmos", potom i hard-heavy/blues komad "Greenway" (sve s albuma "Ersatz G.B."), a onda i ironičnom "Cowboy George" u kojoj je smetnuo s uma, valjda se uživljavajući u stari kolaboracijski hit s Inspiral Carpets "I want you" (1993, UK no.18) da ponovno može oživjeti dio dramatične popularnosti koju su The Fall imali tijekom madchester-pop groznice koju je neobjašnjivo ignorirao tjerajući svoj poligon 'ja sam svoj i nitko mi ništa ne može'. A u tome se dobro preveslao samo da je bio malčice skuliraniji. Zvali su ga i Mudhoney i Pixies i Sonic Youth na suradnju, no svima je odbrusio - jebite se.



Kako nije bio za nikakve kompromise potezavši sebi najidealnija rješenja što se tiče umjetničkog stvarateljstva uperenog u The Fall kojeg je ionako smatrao vlastitim nedodirljivim kraljevstvom, tako na ovome zapisu skoro pa da niti ne komunicira s publikom jer su njegove pjesme ionako nekomunikativne, abrazivne u lirskom aspektu s puno enigmatičnosti, pa ipak je dozvolio publici da prepozna "I've been duped" (pjeva Elena), kraut-rock psihodeliju "Latch key kid" (album "Imperial Wax Solvent", 2008, Uk no.35) i očekivanu obradu "White ligthning" davno pokojnog Jiles Perry Richardsona iliti The Big Bopper-a, jednog od prvih rockabilly izvođača koji je poginuo u saobraćajki 1959. s 28 godina. Sve je ovo nabijeno snažnim ritmovima, basovima, post-punk gitarama bez distorzije, psihodeličnim premazima klavijatura i tim njegovim bijesnim vokalima, a pronašla se i raritetna izvedba urnebesne "Psykick dancehall" koja nikad nije objavljena na službenim albumima. Datira iz najranijeg perioda, računa se tamo od 1978-1983. Na bisu je izvedena samo kratka verzija "Laptop dog", također s "Ersatz G.B.".

Pedesetak minuta istinski koncizne svirke u kojoj on nikad nije dozvolio niti najmanje opstrukcije (inače si u momentu letio van iz postave, čak i na koncertu) i njegovog neurotičnog pijanog mrmljanja i vriskanja prikazuju The Fall u sasvim zadovoljavajućem i dakako, energičnom izdanju. A za produkciju je manje bitno. Ono glavno je tu i uvijek dobrodošlo za popunu kolekcije živih dokumenata.

Naslovi: 1.Intro, 2.Nate will not return, 3.Taking off, 4.Psykick, 5.Cosmos, 6.Strichnine, 7.Cowboy George, 8.Psykick dancehall, 9.I've been duped, 10.White lightning, 11.Greenway, 12.Latch key kid, 13.Laptop dog

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 16/03/2021


PS: Tonski snimak albuma je puno bolji od priloženog video zapisa s youtube
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: An Evening With Imperial Triumphant (Live at Slipper Room)

IMPERIAL TRIUMPHANT: An Evening With Imperial Triumphant (Live at Slipper Room) (2021)

| 30/11/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Konstantina, bem ti jadne majke

MATEJ KRAJNC: Konstantina, bem ti jadne majke (2021)

| 29/11/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Kpивжа

PHAGE: Kpивжа (2021)

| 28/11/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Tiny Evolution Of 'Noise' Assembly (..And The View Throughout The Angels..), EP

DINO OGUIĆ: Tiny Evolution Of 'Noise' Assembly (..And The View Throughout The Angels..), EP (2021)

| 27/11/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Turning To Crime

DEEP PURPLE: Turning To Crime (2021)

| 26/11/2021 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Live At Newcastle Riverside 4th November 2011, live
  • Live At The Witch Trials (1979)
  • Dragnet (1979)
  • Grotesque (1980)
  • Totale's Turns (It's NowOr Never), live (1980)
  • Slates (1981)
  • Hex Enduction Hour (1982)
  • Live In London 1980, live (1982)
  • Room To Live (1982)
  • A Part Of America Therein, 1981, live (1982)
  • Perverted By Language (1983)
  • In A Hole, live (1983)
  • The Wonderful And Frightening World Of... (1984)
  • This Nation's Saving Grace (1985)
  • Bend Sinister (1986)
  • The Frenz Experiment (1988)
  • I Am Kurious, Oranj (1988)
  • Seminal Live, live (1989)
  • Extricate (1990)
  • Shift-Work (1991)
  • Code: Selfish (1992)
  • The Infotainment Scan (1993)
  • BBC Radio 1 'Live In Concert', live (1993)
  • Middle Class Revolt (1994)
  • Cerebral Caustic (1995)
  • The Twenty Seven Points, live (1995)
  • The Light User Syndrome (1996)
  • The Legendary Chaos Tape, live (1996)
  • Levitate (1997)
  • In The City, live (1997)
  • 15 Ways To Leave Your Man - Live (1997)
  • The Post Nearly Men - M.E.S. solo (1998)
  • Live To Air In Melbourne '82, live (1998)
  • Live Various Years, live (1998)
  • Nottingham '92, live (1998)
  • The Marshal Suite (1999)
  • Live 1977, live (2000)
  • I Am As Pure As Oranj, live (2000)
  • Unutterable (2000)
  • Live In Cambridge 1988, live (2000)
  • Are You Are Missing Winner (2001)
  • Austurbaejarbio, live (2001)
  • Liverpool 78, live (2001)
  • Live In Zagreb, live (2001)
  • Pander! Panda! Panzer! - M.E.S. solo (2002)
  • 2G+2, live (2002)
  • The Real New Fall LP Formerly 'Country On The Click' (2003)
  • Touch Sensitive... Bootleg Box Set, live (2003)
  • The Idiot Joy Show, live (2003)
  • Live At The Phoenix Festival, live (2003)
  • Interim, live (2004)
  • Pearl City, live (2004)
  • Live At Deeply Vale, live (2005)
  • Live From The Vaults - Oldham 1978, live (2005)
  • Live From The Vaults - Retford 1979, live (2005)
  • Live From The Vaults - Los Angeles 1979, live (2005)
  • Live From The Vaults - Glasgow 1981, live (2005)
  • Live From The Vaults - Alter Banhof, Hof, Germany, live (2005)
  • Fall Heads Roll (2005)
  • Live At The Knitting Factory - New York - 9 April 2004, live (2007)
  • Reformation! Post-TLC (2007)
  • Live At The Garage - London - 20 April 2002, live (2007)
  • Live At The Knitting Factory - L.A. - 14 November 2001, live (2007)
  • Live At The ATP Festival - 28 April 2002, live (2007)
  • Imperial Wax Solvent (2008)
  • Last Night At The Palais, live (2009)
  • Your Future Our Clutter (2010)
  • Ersatz G.B. (2011)
  • Live In San Francisco, live (2013)
  • Remainderer, EP (2013)
  • Re-mit (2013)
  • Creative Distortion, live (2014)
  • Yarbles, live (2014)
  • Uurop VIII-XII Places In Sun & Winter, Son, live (2014)
  • Sub-Lingual Tablet (2015)
  • Wise Ol' Man, EP (2016)
  • Bingo Masters at the Witch Trials, live (2016)
  • Live in Clitheroe, live (2017)
  • New Facts Emerge (2017)
  • 'Set of Ten, 11 CD box-set (2018)
  • Live at Batschkapp, Frankfurt, 1993, live (2018)
  • Live at Assembly Rooms, Derby, 1994, live (2018)
  • Live at the Astoria Theatre, 1995, live (2018)
  • Live at Doornroosje, Nijmegen, 1999, live (2018)
  • Live at TJ's, Newport, Wales, 2001, live (2018)
  • Live at Band on the Wall, Manchester, 1982, live (2019)
  • Live at the Cedar Ballroom, Birmingham, 1980, live (2019)
  • Live at the Corn Exchange, Kings Lynn, 1966, live (2019)
  • Live at Stage, Stoke, 1997, live (2019)
  • Live at Astoria 2, 1998, live (2019)
  • Another 'Set of ten', live, 11 CD box-set (2019)
  • Live@Cathedral Quartet Arts Festival Belfast 8th May, 2013, live (2019)
  • Live@Pavillion Bar Cork 21st July, 2012, live (2019)
  • Live@ICC Hannover 11th April 1994, live (2019)
  • Take It Down to the Wire at Clitheroe Castle, live (2020)
  • Live at St. Helen's Tehnical College, 1981, live (2020)
  • Live At Newcastle Riverside 4th November 2011, live (2020)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*