home > mjuzik > Wise Ol' Man, EP

kontakt | search |

THE FALL: Wise Ol' Man, EP (Cherry Red, 2016)

Da M.E.S. ima sve manje i manje inspiracije govori jasna činjenica kako se unazad gotovo desetak godina njegov kreativni učinak sveo tek na polovičnu kvantitetu: dok je primjerice u prošlim dekadama izbacivao čak i po 2-3 albuma godišnje, pa po jedan obavezno svake godine, od saobraćajke koju je doživio 2005. taj količinski opus se zbirno pretvorio samo u 6 studijskih albuma i 2 EP-ija nakodnadivši manjak friškog materijala sa čak 15 živih izdanja. A to je za njegov nekada radišan elan premalo, kako je nekad i sam govorio 'ako nisam sposoban mjesečno napraviti barem jednu pjesmu, onda mi valja raspustiti bend, pa nismo mi neki jebeni Tears For Fears i producenti da smišljamo remikseve Depeche Mode i Dire Straits'.

Ali je M.E.S. postao sam svoj reciklist, a vjerojatno i recidivist. Evo recimo da se u principu i nisu osobito doživljavala njegova ponekad zanimljiva EP izdanja. Posljednje takve vrste bio je "Remainderer" (2013), solidno ostvarenje koje je prethodilo pravom albumu "Re-Mit" hipotetski shvaćeno da se stara olinjala mizantropčina vratila u dobru kreativnu formu. No, nije. Sve manje je sposoban napraviti par novih pjesama godišnje. Sustiže ga kriza neinventivnosti treće životne dobi. Sve je manje inspiracije.



Evo, konkretno, na ovome EP-iju bi se čovjek mogao poveseliti ajme, čak 7 pjesama i 34 minute materijala. Govoreći u brojkama to optimistički djeluje, no ovdje su samo 2 nove stvari, jedan instrumental naslovne "Wise ol' man" i četiri poznate od ranije - "Dedication (remix)", "Venice with girls" i "Facebook troll"s prethodnog albuma "Sub-Lingual Tablet", te živa snimka legendarne "No Xmas for John Quay" prvotno objavljene na debiju "Live At Witch Trials" iz 1979. Ove stvari s prethodnog albuma su remiksevi i prerađeni snimci, upravo ono što nikad nije volio raditi i po čemu je pljuvao kad su bendovi u nedostatku kreativnosti pribjegavali recikliranju. A ove dvije nove stvari su uvijek dobrodošli stari The Fall u poznatom maniru. "Wise ol' man" počinje vokalima Elene Poulu, M.E.S. se ubacuje svojim prgavim vriskovima, a ekipa žica i palica žeže po naputcima kao u 80-im s energičnim post-punkom gotovo u hardcore tempu. "All leave cancelled" bi nekad spadala u njihove eksperimentarije koje su uobičavali stavljati negdje pred konac albuma ili na B-strane singlova. Zaigrali se muzičari, dobili su slobodan prostor da rade gotovo što ih volja, pa su u čak 8 minuta napravili kompleksnu stvar s mnogo izmjena ritmova i zvukova, gitarskih i synth eksperimenata, psihodelije, nakratko otišavši i u de-kompozicijsku stukturu i lagani noise u aranžmanu višeslojnog kraut-rocka. Vrlo zanimljiva kompozicija, no u principu, ove dvije nove skladbe nekoć bi bile samo običan singl.
[  ]

I tako eto, M.E.S. je ostatak EP-ija popunio s remiksevima koji su interesantni, blago elektronski, eksperimentalni ("Dedication" je mnogo dotjeranija i eksperimentima nadograđenija "Dedication not medication"), nešto žešći i prljaviji od originala ("Venice with girls"), a jedna je vrlo vješto sljepljena sa živim snimkom (prvobitna "Fibre book troll" preimenovana u "Facebook troll" s urnebesnim live zapisom "No Xmas for John Quay"). Nije da ovo nema interesantnog pristupa, ali ništa novog nije urađeno.

Naslovi: 1.Wise ol' man, 2.All leave cancelled, 3.Dedication (remix), 4.Wise ol' man (instr.), 5.Venice with girls, 6.Facebook troll/ No Xmas for John Quay, 7.All leave cancelled (X)

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 03/04/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Predigra

LILI GEE: Predigra (2019)

| 20/09/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Duh znatiželje, daleko od iznenada, budući da ne znam kada sam bila bez njega

MORE BLACK THEN GOD & MORS MEA: Duh znatiželje, daleko od iznenada, budući da ne znam kada sam bila bez njega (2019)

| 18/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Live From The Artists Den

SOUNDGARDEN: Live From The Artists Den (2019)

| 17/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Pozdrav iz Karina

EDVIN ČANDIĆ: Pozdrav iz Karina (2019)

| 09/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Dead Lotus

MERZBOW: Dead Lotus (2019)

| 05/08/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Wise Ol' Man, EP
  • Live At The Witch Trials (1979)
  • Dragnet (1979)
  • Grotesque (1980)
  • Totale's Turns (It's NowOr Never), live (1980)
  • Slates (1981)
  • Hex Enduction Hour (1982)
  • Live In London 1980, live (1982)
  • Room To Live (1982)
  • A Part Of America Therein, 1981, live (1982)
  • Perverted By Language (1983)
  • In A Hole, live (1983)
  • The Wonderful And Frightening World Of... (1984)
  • This Nation's Saving Grace (1985)
  • Bend Sinister (1986)
  • The Frenz Experiment (1988)
  • I Am Kurious, Oranj (1988)
  • Seminal Live, live (1989)
  • Extricate (1990)
  • Shift-Work (1991)
  • Code: Selfish (1992)
  • The Infotainment Scan (1993)
  • BBC Radio 1 'Live In Concert', live (1993)
  • Middle Class Revolt (1994)
  • Cerebral Caustic (1995)
  • The Twenty Seven Points, live (1995)
  • The Light User Syndrome (1996)
  • The Legendary Chaos Tape, live (1996)
  • Levitate (1997)
  • In The City, live (1997)
  • 15 Ways To Leave Your Man - Live (1997)
  • The Post Nearly Men - M.E.S. solo (1998)
  • Live To Air In Melbourne '82, live (1998)
  • Live Various Years, live (1998)
  • Nottingham '92, live (1998)
  • The Marshal Suite (1999)
  • Live 1977, live (2000)
  • I Am As Pure As Oranj, live (2000)
  • Unutterable (2000)
  • Live In Cambridge 1988, live (2000)
  • Are You Are Missing Winner (2001)
  • Austurbaejarbio, live (2001)
  • Liverpool 78, live (2001)
  • Live In Zagreb, live (2001)
  • Pander! Panda! Panzer! - M.E.S. solo (2002)
  • 2G+2, live (2002)
  • The Real New Fall LP Formerly 'Country On The Click' (2003)
  • Touch Sensitive... Bootleg Box Set, live (2003)
  • The Idiot Joy Show, live (2003)
  • Live At The Phoenix Festival, live (2003)
  • Interim, live (2004)
  • Pearl City, live (2004)
  • Live At Deeply Vale, live (2005)
  • Live From The Vaults - Oldham 1978, live (2005)
  • Live From The Vaults - Retford 1979, live (2005)
  • Live From The Vaults - Los Angeles 1979, live (2005)
  • Live From The Vaults - Glasgow 1981, live (2005)
  • Live From The Vaults - Alter Banhof, Hof, Germany, live (2005)
  • Fall Heads Roll (2005)
  • Live At The Knitting Factory - New York - 9 April 2004, live (2007)
  • Reformation! Post-TLC (2007)
  • Live At The Garage - London - 20 April 2002, live (2007)
  • Live At The Knitting Factory - L.A. - 14 November 2001, live (2007)
  • Live At The ATP Festival - 28 April 2002, live (2007)
  • Imperial Wax Solvent (2008)
  • Last Night At The Palais, live (2009)
  • Your Future Our Clutter (2010)
  • Ersatz G.B. (2011)
  • Live In San Francisco, live (2013)
  • Remainderer, EP (2013)
  • Re-mit (2013)
  • Creative Distortion, live (2014)
  • Yarbles, live (2014)
  • Uurop VIII-XII Places In Sun & Winter, Son, live (2014)
  • Sub-Lingual Tablet (2015)
  • Wise Ol' Man, EP (2016)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*