home > mjuzik > The Others, Lustmord Deconstructed

kontakt | search |

LUSTMORD: The Others, Lustmord Deconstructed (Pelagic Records, 2022)

Iako potpisan kao Lustmordov rad, ovo je klasičan tribute sa 16, uglavnom poznatih imena koja dovoljno govore o značaju njegovog rada i utjecaja. Pa, eh, običnim smrtnicima vjerojatno ne znači ama baš ništa makar im se interesna audiofilska sfera kretala od ambijentalne, new-age, darkwave/ gothic, indie/ post-rock, elektronske glazbe sve do modernih hipsterskih stilova što su maznuli koješta iz opusa vjernog sljedbeništva unazad dva-tri koljena generacija.
[  ]

Pogled na spisak imena koja su obradila Lustmordove teme sa čuvenog "Other" albuma, znanog i kao "( O T H E R )" iz 2008. rađenog u kolaboraciji s King Buzzom iz Melvinsa, te članovima Tool, SUMAC i Isis je dostojan strahopoštovanja, evo uzmimo samo za primjer uvodnu temu "Eon" u sasvim neočekivanoj izvedbi čuvenih metalaca Enslaved čiji je stil sasvim drugačiji. Mrke gitarske disonante razvučene na jezoviti drone u trajanju od 6 minuta pokazuju ono što možda čak i najvjerniji fanovi nisu dokučili kolika je dubina njihovog izraza, a potom najpoznatija "Er eb os" (inače u originalu "Er Ub Us") koje se uhvatilo čak troje autora. U verziji Mono je očekivani post-rock s blagim noise šaržama; zanimljiva je stoga čuti je u pratnji klasične rock postave s bubnjevima. Jonas Renkse je konvertira u eksperimentalni post-industrial/ electro pulsirajućim periodičnim valovima, a Jaye Jayle, istina drugu verziju "Er eb es" u vokalnoj izvedbi sa ženskim pratećim glasovima kroz obredni neofolk gothic/ darkwave 'I'm not your blackbird' prizivajući duh Cohena pod utjecajima Nick Cavea.
[ Lustmord - Brian Williams ]

Lustmord - Brian Williams   © 2022

Interesantan cinematic prizor s krikovima, šapatima i spoken-wordom donosi Ihsahn dobro znane "Dark awakening", vrlo sličnim štosom se poslužio i Hackedepicciotto u "Trinity past", idu takoreći ruku pod ruku, za ljubitelje mračnih drone putešestvija je "Prime" Jo Quail prožet gudački razvučenim partiturama na 9 minuta, ali ima i dužih kompozicija poput skoro 13 minuta dugačke mrko nakostriješene "Plateau" Bohren & Der Club Of Gore nalikujući na post-simfoniju armagedonskog ambijenta niskih disonanti, sitnih klavirskih staccata i improviziranih duhača oboe, fagota, alt saksofona i klarineta. Na sredini ovog poprilično dugačkog zdanja dočekuje Ulver s još jednom dugačkom izvedbom "Godeater" klasificirajući monumentalnost hipnotičkog transa do makabrične seanse za bdijenje večer-dvije uoči pokopa. U retrofuturističkom post-industrialu Zola Jesus je prikazala svoju mogućnost "Prime" ubacivši i odjek indijanera bubnja, dakako, to kod nje ide brzo, nije ona baš posve u drone pasažu, lijene note isuviše preplanuto i ishitreno razvija, tako da je ovo jedan od tananijih momenata, ali je bome doom/ sludge metal Spotlights odigrao vrašku rolu "Of eons" za rashlađivanje gejzirskih toplica ledenog doba.



Uz Enslaved, Mono i Zolu Jesus, najpoznatiji akteri ovdje su još The Ocean i Godflesh. Koliko je za ove prve bio specifičan izazov dati svoju konturu "Primal (state of being)" pokušavajući izbjeći utabano prepoznatljivi šablon ionako dosadnog post-rocka s dugotrajnim zatjeravanjima, eruptivnim izbojcima i krešendima, toliko je to za Justina Brodericka i ekipu bila dječja igra uzeti na rekonstrukciju "Ashen" izobličivši je do neprepoznatljivosti s udaraljkaškim eksperimentima, brojnim breakovima i režavim gitarskim distorzijama. Ako se nađe zlobnika da je sve ovo 'too much' undergound i neprihvatljivo za konvencionalno slušanje, kao što i jeste, evo i malo 'lepršavijeg' seruckanja synth-pop/ industriala Crown "Element", pjesmuljka urađenog za Killing Joke, Depeche Mode, Rammstein i Nine Inch Nails fanove. Znači, ima 5 minuta i za plesnjak. Ajde, doda li se tome i zadnje dvije i pol minute "Testament" od Steve von Tilla sa stepenastim electro-dub kolažima, te krautrockerski štimung "The last days (see the light)" švedskih Arabrot ko' maznut s "This fear of gods" Simple Mindsa iz 1980., može se navući nekih desetak-dvanaestak minuta za rastegnuti noge u ritmičkom pilatesu, taman za recimo TV show "Good morning America" s prijenosom jutarnje tjelovježbe. Naravno, teško je za očekivati da bi urednik programa izabrao ove obrade na koje bi svekoliko jenkijevsko pučanstvo tancalo prije odlaska na svakodnevne obaveze.

Puna dva sata plus još iber desetak minuta fega zanimljiv diskurs o različitim interpretacijama ovog čuvenog i značajnog autora, na svu sreću, nisu nikakvi remiksevi, miksevi, kiksevi, samplovi i slične elektronske prčkarije već, manje-više organski stvorene konstrukcije od kojih su neke doživjele impozantne preobražaje. Pravi fanovi ih prepoznaju u kontekstu originala, a oni kojima je ovo štivo nešto 'cool' novo, za početak ih mogu doživjeti kao svojevrsne raritete dok se ne upoznaju s originalima. Neke od pjesama nisu sa spomenutog albuma iz 2008. što se jako dobro zna u malim krugovima Lustmordove audijencije.

Naslovi: 1.ENSLAVED - Eon, 2.MONO - Er eb os, 3.IHSAHN - Dark awakening, 4.JO QUAIL - Prime, 5.BOHREN & DER CLUB OF GORE - Plateau, 6.HACKEDEPICCIOTO - Trinity past, 7.ULVER - Godeater, 8.JONAS RENKSE - Er eb os, 9.ZOLA JESUS - Prime, 10.SPOTLIGHTS - Of eons, 11.THE OCEAN - Primal (state of being), 12.CROWN - Element, 13.JAYE JAYLE - Er eb es, 14.GODFLESH - Ashen, 15.STEVE VON TILL - Testament, 16.ARABROT - The last days (see the light)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 20/01/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Death Comes Bleak

STEATORRHEA: Death Comes Bleak (2023)

| 28/01/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Hyena

KMFDM: Hyena (2022)

| 27/01/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Split with Dirt Chamber

LAST ACTION: Split with Dirt Chamber (2023)

| 27/01/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Love is Still Alive

LAIBACH: Love is Still Alive (2023)

| 26/01/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Chameleon Complex

CHAMELEON COMPLEX: Chameleon Complex (2022)

| 26/01/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Others, Lustmord Deconstructed
  • Lustmord (1981)
  • Lustmordekay (1983)
  • Paradise Disowned (1984)
  • Heresy (1990)
  • A Document Of Early Acoustic & Tactical Experimentation (1991)
  • The Monstrous Soul (1992)
  • Crash Injury Trauma - Isolrubin BK (1993)
  • The Place Where The Black Stars Hang (1994)
  • Trans Plutonian Transmissions - Arecibo (1994)
  • Stalker - with Robert Rich (1995)
  • Strange Attractor/ Black Star (1996)
  • Lustmord vs. Metal Beast - with Shad T.Scott (1997)
  • Purifying Fire (2000)
  • Metavoid - Nextera (2001)
  • Law Of The Battle Of Conquest - with Hecate (2002)
  • Zoetrope - Nextera (2002)
  • Carbon/ Core (2004)
  • Pigs Of The Roman Empire - with Melvins (2004)
  • Rising (2006)
  • Juggernaut - with King Buzzo (2007)
  • (O T H E R) (2008)
  • 'D' is for Dubby - The Lustmord Dub Mixes by Puscifer (2008)
  • (The Dark Places of the Earth), remixes (2009)
  • (T R A N S M U T E D), remixes (2009)
  • (B E Y O N D), remixes (2009)
  • (O T H E R D U B), remixes (2009)
  • Heretic (2010)
  • Songs of Gods And Demons, collected works 1994-2007 (2011)
  • Things That Were, compilation (2013)
  • The Word as Power (2013)
  • Krakow, 22 October 2010. live (2013)
  • Stockholm, 15 January 2011, live (2014)
  • Vampillia Meets Lustmord, remixes (2015)
  • 'Dark Matter' (2016)
  • First Reformed, soundtracks (2017)
  • The Empty Man, soundtracks (2020)
  • Lustmord & Karin Park - Alter (2022)
  • The Others, Lustmord Deconstructed (2022)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*