home > mjuzik > Jedinstvo

kontakt | search |

DARKWOOD DUB: Jedinstvo (B92, 2008)

Kad porastem, bit ću Darkwood Dub!

Glavna novost novog albuma je izostanak jednog od starih članova grupe, Vlade Jerića - Vlidija, a da to nije samo trenutno, pokazuje i njihov web sajt po kojem su DD sada kvartet. Druga glavna novost su puno pozitivniji i "veseliji" glazbeni tonovi koji obavijaju Vučine tekstove, čime Darkwood Dub dolaze do možda svoje najkomercijalnije ploče u dvadesetogodišnjoj(!) karijeri, koja bi im mogla donijeti ponešto novih obožavatelja. No, što je najvažnije, ne nauštrb kvalitete!

"Ništa nije kako što izgleda"

Album otvara numera "Stvarnost", sjajan uvod u ono što nas očekuje - mješavina duba i jazzy zvuka, "dubokog" ritma i "laganih" melodija, živih instrumenata i elektronike. Druga stvar, "Šećer", sadrži do sad meni najzabavniji dio teksta u povijesti te grupe ("Pada mi šećer"), a kada svi članovi benda pjevaju prateće "Na na na na" vokale uživo na koncertu, jasno je da je da nam se Darkwoodovci prikazuju u jednom veselijem i svjetlijem izdanju, nego na, uvjetno rečeno, dva "mračnija" prethodna albuma. Treća, sjajna, stvar i prvi singl s albuma, "Ženeva", je prva pjesma koja bi se stilski mogla naći na kojoj prijašnjoj ploči..

"Pratit ću te dokle pogled dopire"

Naprosto je nevjerojatna lakoća kojom "Jedinstvo" osvaja, već na prvo slušanje, što za mene ne da nije slučaj, nego uopće nije slučaj. Samo jedno slušanje "Ženeve" kojeg su objavili na njihovoj majspejs stranici je bilo i više nego dovoljno da se totalno nabrijem na njihov koncert koji me očekivao nakon par dana u Ljubljani. Naravno, bilo je odlično.

"Napolju je lepo / Događa se nešto, gori guma"

Album nastavljaju "Dišem", sjajnog teksta i još bolje glazbe, plesni hit "Robot" za kojeg btw. traje natječaj za snimanje videospota mobitelom), "U svim pravcima", komad koji bi se također komotno mogao naći na kojem ranijem albumu, te još dvije sjajne pjesme, "Munjevitom brzinom" i "Kao reka".

Fenomenalan i nabijen ritmom (te sjajne ponavljajuće gitare!) početak predzadnje skladbe, "130", daje osjećaj da slušamo neku novu "Zapreminu tela", pjesmu koja će biti totalna rasturačina pred kraj svakog njihovog budućeg koncerta, koja će se naravno svirati u extended verziji, baš kao i spomenuti all time DD hit, a kompjuterizirani glas koji ponavlja njihovo ime u refrenu još više pojačava tu ideju. Jednostavno - do jaja!

"Čekaj me tamo, izdrži još malo"

I da su tu završili, makar eto sa 9 numera, ja bi bio prezadovoljan - nizanje pjesama bez pauze, kao da se radi o koncertom albumu u kojem se skladbe prelijevaju jedna u drugu, savršeno funkcionira na ovoj ploči i stvara jedno odlično i zaokruženo djelo. No, na "130" se odmah nastavlja instrumental naziva "Ulazak u Haarlem" koji bi po meni bolje pasao stilski u kakav soundtrack (ili B stranu singla, kada bi na ovim prostorima postojale takve stvari u obliku kako to postoji na Zapadu) nego za kraj ovog inače sjajnog albuma. Ali ajde, neka im bude…

"Stvarnost, čudnija od sna"

Kako sam za njihov album "Život počinje u 30oj" svojevremeno napisao da "neexplicitnost textova koji radije daju slike nego cijeli film… uz fenomenalnu glazbu koja svoje utjecaje i korijene vuče iz raznih pravaca i time čini jedan fenomenalni muzički meltin' pot za novo stoljeće, su njihove glavne karakteristike još od njihovih početaka, a čini mi se da su sada došli do svoje najzrelije faze", onda mi ne preostaje ništa drugo doli zaključak da su u svojim zrelim godinama itekako zanimljivi u onome što rade, te da se nisu izgubili putem kako se mnogima prije njih događalo, već da su u sebi pronašli još ponešto novotarija.

Da je sada recimo peti ili šesti mjesec, rekao bih da će "Jedinstvo" biti ultimativni album ljeta 2008. Ovako će pak nama koji preferiramo sunčane zrake od skijaških odijela, olakšati bljuzgavu zimu, te možda čak postati album zime. Ili pak godine 2008. Meni će biti u samom vrhu.

ocjena albuma [1-10]: 9

sale // 18/12/2008


PS: Minimalistički ali efektivan dizajn albuma potpisuje Lana Vasiljević (iako bi bio veseliji da je unutra i kakav booklet sa fotkama), fotografiju Ivan Šijak, a sjajan logo legendarni Mirko Ilić.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Jedinstvo

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*