home > mjuzik > Underworld

kontakt | search |

DICHOTOMY ENGINE: Underworld (Splitting Sounds Records, 2022)

Prethodni album "Noisegazer" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31389 je bio nesumnjivo remek-djelo i točna žanrovska preciznost pojašnjenja DE stila. S nekoliko mjeseci otklona, autor je priklonuo novome nastavku u konceptualnoj varijanti, naizgled peglajući standarde do kojih je došao.
[  ]

Relativno je reći da se slušatelj vara. U mnogo slučajeva auditorij lakonski površno shvaća štošta, a to je sasvim u redu kada nisu u igri mainstream napucane stvari. Umjetnost redovito trpi u neskladu s auditorijem što je također odlična i pozitivna činjenica, jer kad bi iskonski art postao razumljiv prosječnom uživatelju recimo SF i horror filmova gdje se često koriste fragmenti glazbe Wagnera, Stravinskog, Bartoka ili u ljubavnim dramama s backgroundom Chopina, Mozarta i obaveznog Straussa, onda bi dekor postao tek samo razumljivi i neophodan faktor, eh, baš onakav kakav se čini da jeste - muzika koja postoji da poprati nešto što svi s visokim IQ razumiju. Ili barem glumataju da razumiju, a u principu, kada se takvi nađu samo par minuta, evo u DE muzici, ostaju dekintirani u vlastitim katakombama bez obzira što su navodno iskusni znalci, poznavatelji svega i svačega s profinjenim i istančanim ukusom šepureći se negdje u operi i po kazalištu s jasnim ciljem - vidjeti i biti viđen.
[  ]

A u tu kategoriju DE ne spada u ovo vrijeme aktivnog djelovanja. Barem za sada. Teško je zamisliti njegov performans u nekom šmensi-fensi okupljalištu intelektualno usijanih glava elitističke kreme koja bi skrušeno sjedila, osluškivala, upijala i promatrala artista-čudaka s gitarom i pedalama koje šarafi stvarajući noisegazer, mračni analogno-digitalni zvuk s apokaliptičnim scenarijem. Stoga mu je i opravdani naziv ovog albuma "Underworld" smješten tematski 'ispod površine' što opet ne aludira striktno na pojam nevidljivog, nepoznatog i teško dostupnog, ali može insinuirati na mistifikaciju, tajanstvenost i neobičnost. Jer, ovo je materijal snimljen uživo na otvorenom, a u naknadnoj post-produkciji su dodani novi slojevi raznoraznih efekata i zvučnih dodataka, uglavnom drone sadržaja kako bi do potpunog izražaja došle sve vitalne konotacije toga nečega 'ispod' - ispod mora, pod pijeskom, ispod vjetra, ispod sunca, elem 4 vitalna elementa vode, zemlje, zraka i vatre…



Nešto kraći albumski opseg od 35 minuta protkan je znanim aktivnim drone dinamičkim tripovima u kojima nema statike. Kao recimo u uvodnoj "Undersea". Tu se svašta dešava, čak iskaču i nenadani škripovi kao omaške uz valjanje podvodnih struja, a vizija je relativno predočljiva. Međutim, malo teže je protumačiti što se zbiva "Undersand". Da li je to mikrofon ispod pijeska, pa snimljeno kroz trenutnu opscenost ili aluzija na život (floru i faunu) i zbivanja ispod rastresljivo usitnjenog kvarca dobra je tema za visoke IQ kompetencije filozofa. S "Underwind" i "Undersun" nema takvih polemika. Mašta u ova dva kraća, pristojna singl komada je široka i otvorena, vjetar je malčice premiran, očekivali bi se neki hukovi uragana, a sunčani dekor uokviruju i eksterijerni zvuci laveža psa sa potisnutim, blago odriješitim grubljim staccatima ne trudeći se kanalizirati neku melodiju, dok je naslovna "Underworld" tekući derivat pumpajućeg transa pogodnog za, hm, techno ritam, ako ne nešto bijesnije i agresivnije u konfiguraciji prividne nadrealnosti i naelektriziranog odjeka poput dubova u psihodeličnoj ambijentalnoj elektronici. I to bi sve skupa možda ostavilo uobičajeni dojam DE rada za strpljive da nema nastavka "Undertow (Underworld part 2)" popraćenog sasvim neočekivanim bubnjarskim galopima u slobodnoj formi manijakalnog topota free-jazza, hardcorea, blastbeatova, d'n'b-a, junglea, ma i death/black elemenata, a ovakav potez nije se doživio od artista već godinama.

Stoga je album dosljedan inovacija i redovitih nadogradnji da se nikada unaprijed ne može precizirati unatoč relativnoj hipotezi o drone dinamici s nekim novim varijacijama.

Naslovi: 1.Undersea, 2.Undersand, 3.Underwind, 4.Undersun, 5.Underworld, 6.Undertow (Underworld part 2)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 08/06/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*