home > njuz > Potpuno besplatan Velesajam kulture br. 8 uskoro u SC-u!

kontakt | search |

Potpuno besplatan Velesajam kulture br. 8 uskoro u SC-u!

Velesajam kulture, tradicionalna manifestacija Kulture promjene Studentskog centra, održat će se ove godine od 15. do 18. prosinca, i to po 8. put. Na ovogodišnjem Velesajmu, cilj nam je i dalje raznovrsnim te bogatim kulturnim programom promovirati autorski rad širokog kruga sudionika u području umjetnosti (kazalište, performans, ples, film, književnost, likovna i glazbena umjetnost, dizajn), različitih vještina i znanja.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

U glavnom dijelu programa Velesajma (15.-18.12.) bit ćete svjedoci vrlo zanimljivog i raznolikog programa, koji će, vjerujemo, zadovoljiti i najzahtjevnija kulturna nepca.
U Galeriji SC predstavit ćemo mlađu generaciju ruskih umjetnika u programu "Once upon a present / Bilo jednom u sadašnjosti" koji će ujedno označiti i završni segment programa Slobodne veze: Linije kretanja usmjerenog ka istočno europskim suradnjama.

U istom prostoru održat će se i naš stalni program 'Reci više', na kojem će sudionici predstaviti nove ideje iz svijeta umjetnosti.

U filmskom dijelu programa "XX", uživat ćemo u radovima mladih hrvatskih filmašica, od kojih su neke već polučile i međunarodne uspjehe, poput Dalije Dozet, Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić i drugih…

Od kazališnih poslastica poslužit ćemo Vam predstave ; "Love will tear us apart" u koreografiji Saše Božića,"Medeja"redateljice Marine Petković Liker, "Ma and Al" u režiji Ivice Buljana, "15.12.2011." tursko-njemačke koreografkinjeBegüm Erciyas te predstavu pod nazivom "Nafta" , u brazilsko-hrvatskoj koprodukciji , premijerno izvedenu na ovogodišnjem festivalu "Perforacije".
[  ]

Legenda eksperimentalnog kazališta Damir Bartol Indoš uvest će nas u svijet sukoba u glazbenom performansu "Kriegsspiel/ Game of war: igra rata".

U programu Podvelesajam znanosti, fizičari, kemičari i biolozi odgovarat će na pitanja kako je biti znanstvenik? Čemu služe eksperimenti i kako eksperimentirati? Dođite i saznajte!

Na Velesajmu kulture predstavit ćemo i novomedijski projekt Kulture promjene Hacklab I'MM te projekte nastale u sklopu radionica Artduino te Hackteria, a u suradnji s medijskim labom "Ljudmile" iz Ljubljane organizirat ćemo radionicu izrade theremina te zajednički jam session s jazz muzičarima iz Hrvatske i Rusije.
Uz navedene programe, pozivamo Vas i promociju knjige "Soundtrack života" novinara te kritičara Angela Jurkasa,dvodnevnu manifestaciju "Modni salon" na kojoj će 15-ak najzanimljivijih mladih hrvatskih modnih dizajnera predstaviti svoj rad te filmsko-ekološki kviz naziva "Kviz velesajamskih gradova" by Dada Jihad ( Mario Kovač i co).

Nevladina udruga, Sindikat biciklista koja se bavi promocijom biciklizma, zaštitom prava biciklista, unapređenjem uvjeta za bicikle te širenjem kulture biciklizma, na festivalu će sudjelovati s nizom predavanja, tribina i radionica.

U sklopu glazbenog programa Velesajma kulture ugostit ćemo eksperimentalni jazz trio iz Moskve Jazzator, koji će osim koncerta održati i i jazz radionicu (pjevanje i kompozicija) i jam session s nekoliko zagrebačkih jazz glazbenika,naše glazbene uzdanice Žen i Olovni ples. Također, ugostit ćemo nekoliko hrvatskih dj-a.

Kultura promjene ove se Međunarodne Godine Šuma kao jedina hrvatska predstavnica priključila međunarodnom projektu "Make a forest", koji se u 2011. realizira pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Naroda.

U predvelesajamskom periodu ( ožujak-rujan), a u suradnji s udrugom BLOK, održane su brojne radionice te predavanja pod zajedničkim nazivnikom "Urbani povrtnjak", čija je završna prezentacija održana na Urbanfest-u početkom listopada.

Također, u sklopu "Make a Forest" u studenom smo slušali predavanje Konrada Kiša "Razvoj i trenutno stanje privatnih šuma u Hrvatskoj", a u prosincu očekujemo predavače sa Sveučilišta u Rijeci i Beogradu s temom"Energetski učinkovita javna rasvjeta u gradovima", predavanje i kratki tečaj permakulture pod vodstvomIvana Gregova, projekcije filmova na temu stabla/šuma na završnoj izložbi Tree One Minutes u Klubu SC, te još poneka svjetlosna i novomedijska šumska iznenađenja u suradnji s Hacklabom I'MM.
[ broadway u &td-u ]

broadway u &td-u

Glazbeni program 8. Velesajma kulture

Četvrtak
21.30 sati/ koncert: Jazzator i Interstellar @ MM centar

Eksperimentalni jazz trio iz Moskve JAZZATOR svoju glazbu stvara koristeći uglavnom "nekonvencionalnije" harmonije i ritmičke strukture, ili kako se često naglašava "žene slobodu jazza s harmonijskim vokabularom suvremene umjetničke glazbe, a u mješavinu dodaju funk i rock energiju". Glazba Jazzatora nerijetko se unutar jedne pjesme pomiče od mainstreama do avangarde, a bazirana je na neuobičajenim vokalnim dijelovima i gustim glasovirskim aranžmanima Marine Sobyanine, čije kompozicije čine većinu Jazzatorovog repertoara. Marinine su skladbe inspirirane umjetnicima poput The Bad Plus, Thelonius Monk, Avishai Cohen, Mike Patton, a posebno Bobbyjem McFerrinom s kojim je surađivala u njegovoj operi Bobble. Jezgru benda čine Marina Sobyanina (vokal, glasovir, kompozicija), Sergey Balashov (bubnjevi) i Oleg Mariakhin (bariton saksofon). Osim Marininih skladbi Jazzator je niz puta sudjelovao u interdisciplinarnim projektima, kombinirajući glazbu i suvremeni ples, kazališni izričaj i film. Početkom 2012. godine objavit će svoj drugi album.

Nakon povratka alt-saksofonistice Vesne Gorše iz Londona u kojem je boravila posljednje tri godine eklektičan jazz rock bend INTERSTELLAR ponovno je okupljen u originalnoj postavi: Vesna Gorše (alt saksofon), Mislav Hollos (akustična i električna gitara), Bruno Rendulić (bas gitara) i Mario Validžić (bubnjevi). Na programu će biti skladbe Interstellara koje potpisuju Mislav Hollos i Vesna Gorše, neke već objavljene na nosačima zvuka ili koncertnim zapisima, ali i nove, još neizvođene.

23 sata / STANK! - Kutmasta Mirko & Werft.: funky plesaonica uz jazzy & soul momente @ Caffe &TD
[ žen ]

žen

Petak
19h / Promocija knjige Anđela Jurkasa "Soundtrack života" @ Cafee &TD

"Iznimno originalan i zanimljiv koncept knjige, a nadasve zabavna i čitka realizacija…Mislim da u poplavi self help literature još nitko nikada nije toliko originalno i zabavno ponudio praktična rješenja kako zaista poboljšati svoj život spojivši pop kulturu i glazbu na praktični način s idejom poboljšanja života…" - Hrvoje Marjanović, producent, kolumnist

21.30 /koncert: Žen & Olovni ples @ &TD mala
Grupa Žen djeluje u Zagrebu, a tijekom nekoliko godina svoj postojanja i glazbovanja održali su brojne koncerte u regiji, napravili dva EP izdanja, snimili pjesmu za Grlićev film Neka ostane među nama, te su bili predgrupa Disciplini Kitschme. Trenutno pripremaju snimanje svog prvog albuma, kao i dvije veće turneje. Glazba koju izvodi Žen ima elemente post i math rocka, indie popa i krauta. Žen čine talentirane glazbenice Eva Badanjek (električna gitara, vokal), Sara Ercegović (bubnjevi, klavijature, vokal) i Ivona Ivković (bas gitara).

Dugoselska grupa Olovni ples nastala je 2007. godine, u ideji stvaranja vlastite glazbe spojene s postojećom poezijom. Polako, ali uporno, višegodišnjim je radom bend gradio svoju publiku, doslovno čovjeka po čovjeka. Pod utjecajem bluesa i poezije, stvorili su vlastiti vrlo originalni zvuk koji je najbolje opisati kao poetski folk rock blues. U razdoblju od 2007. do 2011. godine Olovni ples je izdao 5 albuma za nezavisne izdavače Slušaj Najglasnije Zdenka Franjića i Brlog Records iz Zadra.
[ olovni ples ]

olovni ples

22 -04h Glitch Hop Shop @ Klub SC
phillipe (CFSN / Beat Busters)
robert radamant (egoboobits / jamendo)

U posljednjih nekoliko godina dolazi do nagle popularizacije nekoć alternativnih elektroničkih glazbenih pravaca. Prouzrokovano stagnacijom i manjkom inovacija u polju kreativnog glazbenog stvaralaštva, došlo je do svojevrsnog zasićenja ljubitelja glazbe na struju. Dubstep je u tom smislu definitivno najbolji primjer. Do prije par godina gotovo nitko nije ni čuo za taj izraz, a danas je dubstep prisutan na većini redovnih klupskih programa. Takvi eventi su najčešće vrlo uspješni, a klubovi dupkom puni. Unatoč tome krećemo korak dalje kako bismo zagrebačkim clubberima predstavili još jedan, vrlo energičan i plesni, ali u nas još uvijek relativno nepoznat glazbeni stil pod imenom glitch hop.
23-04 h DJ program: plesaonica iznenađenja @ Caffe &TD

SUBOTA
21.30 sati/ Broadway u&TD-u + Jam session @ &TD mala

Brodvejske melodije dolaze na 8. Velesajam kulture, a interpetirat će ih tri akademske glazbenice: sopranistica Maja Vukoja, mezzosopranistica Dina Puhovski i pijanistica Andreja Jurić. U brodvejsku će vas atmosferu ufurati glazbenim programom na kojem su djela svjetski poznatih skladatelja Georgea Gerschwina, Stephena Sondheima, Leonarda Bernsteina i drugih. Od klasika do suvremenog Broadwaya, Maja, Dina i Andreja će nas provesti kroz povijest brodvejskih hitova. Let's go to Broadway!

21.30 sati / And The Kid & How Convinient @ Klub SC
Mladi zagrebački indie rock bend And The Kid nastao je u prosincu 2010. godine, na inicijativu braće Brune i Filipa Starčevića. Bendu se priključuju basist Ivan Mioč i bubnjar Goran Buković te stvaraju i izvode isključivo autorske pjesme, gradeći svoj zvuk oko čvrste i precizne ritmičke sekcije. Tekstovi na engleskom, elementi americane, boja vokala, ponekad podsjećaju na riječke junake My Buddy Moose. Za sebe će reći da sviraju obične pjesme o običnim ljudima, a mi ćemo reći da to rade odlično! Uvjerite se sami da And The Kid svojom odličnom svirkom vrlo brzo grabi sve veći broj fanova...
[ and the kid ]

and the kid

Zagrebački electro pop bend How Convinient dolazi rasplesati publiku 8. Velesajma kulture! Ovaj iznimno kreativan kolektiv bavi se stvaranjem i izvođenjem autorske glazbe, zabavne i plesne, ali i remiksiranjem tuđe. How Convinient je počeo nastupati kao duo: DJ Luka i vokal Jasmina, ali je zapravo oduvijek bio kolektiv nekoliko glazbenika koji su radili u studiju na novim stvarima. Imali su priliku nastupiti kao predgrupa Faithlessu pred 10 000 slušatelja, a osim toga i na nizu festivala, konferencija, koncerata i partyja diljem Hrvatske, Slovenije i Srbije. Garancija dobre muzike i genijalne energije već su sama imena članica i članova kolektiva - višegodišnjih aktivnih sudionika zagrebačke glazbene scene: Nikola Kos aka Electronic Nevergreen (synthesizer), Luka Kurjan aka P.D. Ricco (rhythm machine), Bojan Rokvić aka Bojan Owie (synthesizer), Jasmina Bolanča aka V (singer/VJ) i Marijo Franić aka FMmmmm- synthesizer. U Neumatic Studiju snimili su svoj prvi album "SeXes" kojega je producirao Petar Dundov, cover je rado dizajnerski dvojac Budor+Čule, a objavili su ga na labelu Home Made Electronica. Ne propustite nastup How Convinient koji će rasplesati i najtvrdokornije!

23-04 sata / MAGENTA TERORISTI-dj program @ Caffe Teatra&TD

23.59-04 sata / KSET CAFFE-dj program @ Klub SC
I na 8. Velesjamu kulture s prijateljima iz KSET-a pripremamo tradicionalan tulum i plesaonicu KSET CAFFE. Lokacija nije KSET nego Klub SC. Ponesite dobro raspoloženje i očekujte gomilu pop i rock hitova 80-ih, 90-ih i 00-ih!
[ how convinient ]

how convinient

NEDJELJA
21. 30 sati /koncert: Capisconne Electro Unity @&TD mala

Space jazz band Capisconne Electro Unity je relativno novo ime, ali glazbeno vrlo zreo sastav iz Zagreba. Nastao je iz želje da se spoje kompleksnost jazz improvizacije, prijemčljivost klupske elektronike i ljekovitost ambijentalne glazbe. Capisconne EU je objavio EP "Activity" za meksički netlabel "Breathe Compilation" koji je njemački promotor net glazbe Rowolo.de uvrstio među pet najboljih Creative Commons albuma za 2009. godinu. 2010 objavljuju digitalni album Razor, a 2011 komplaciju EP 1. Ove godine ostvarili su i međunarodnu suradnju s etno sastavom iz Rumunjske "Anton Pann Band" i kao plod te suradnje nastao je zajednički CD "Emerging Landscapes" kojeg je izdala udruga "Nomad" u suradnji s Rumunjskim kulturnim centrom (ICR). Na kompilaciji "The next mission" londonskog labela Dubmission, nalaze se tri skladbe Capisconnea. U bendu sviraju Ivan Kapec gitara, samples (Ivan Kapec Trio, TrianguliZona, Mirokado Orchestra), Hrvoje Petekbas gitara, (Initi Rami), Hrvoje Galler klavijature (Jasna Bilušić Bend, Soul Fingers) i Miha Vlah bubnjevi (Tomislav Goluban bend, Dudo Vorih blues band).

23-02 sata / dj-plesaonica iznenađenja/ Caffe Teatra&TD
[ capisconne electro unity ]

capisconne electro unity

ČETVRTAK
21.30 sati/ koncert: Jazzator i Interstellar @ MM centar
23 sata / STANK! - Kutmasta Mirko & Werft.: funky plesaonica uz jazzy & soul momente @ Caffe &TD

PETAK
19h / Promocija knjige Anđela Jurkasa "Soundtrack života" @ Cafee &TD
21.30 /koncert: Žen & Olovni ples @ &TD mala
22 -04h Glitch Hop Shop @ Klub SC
phillipe (CFSN / Beat Busters)
robert radamant (egoboobits / jamendo)
23-04 h DJ program: plesaonica iznenađenja @ Caffe &TD

SUBOTA
21.30 sati/ Broadway u&TD-u + Jam session @ &TD mala
21.30 sati / koncert: And The Kid & How Convinient @ Klub SC
23-04 sata / MAGENTA TERORISTI-dj program @ Caffe Teatra&TD
23.59-04 sata / KSET CAFFE-dj program @ Klub SC

NEDJELJA
21. 30 sati /koncert: Capisconne Electro Unity @&TD mala
23-02 sata / dj-plesaonica iznenađenja/ Caffe Teatra&TD

Više informacija uskoro potražite na www.sczg.unizg.hr odnosno na službenim stranicama festivala http://velesajam.sczg.hr.

promo girl // 07/12/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*