home > topliste > 2005 by pedja - i tako to...

kontakt | search |

2005 by pedja - i tako to...

Količina odličnih ovogodišnjih albuma radila mi je velike probleme pri sklapanju godišnje liste. Gro istih je ostalo nepreslušano iz, prvenstveno, obiteljskih razloga, i stoga što se u našem domaćem plejeru kroz godinu većim dijelom slušalo ovo:

1. BOB MARLEY - Catch a Fire
2. AMADOU & MARIAM - Dimanche a Bamako
3. Zeko i potočić - razni izvođači
4. MANO NEGRA / MANU CHAO bilošto

Ipak našlo se vremena i za nešto ozbiljnije teme. Da bi mi bilo lakše, ili neobičnije, odabrao sam po dva albuma svaki mjesec. Tako su me u siječnju najviše zaskočili dva potpuno različita albuma … TRAIL OF DEAD - Worlds Apart i MERCURY REV - Secret Migration. Ovog potonjeg sam se s velikom radošću nedavno prisjetio i uživo, dok Worlds Apart na duplom vinilu zvuči mnogo kompaktnije, nego na jednom cdu. U veljači su najaktualniji bili prvijenac britanske hype atrakcije BLOC PARTY - Silent Alarm, koji je još do prije par mjeseci slovio za naj album godine, te chillouterski i konačno prvi koji mi se dopao album THIEVERY CORPORATION - Cosmic Game.

Funeral album kanadske skupine čudaka ARCADE FIRE, prošle je godine kad je izdan prošao nezapaženo. Nakon reizdanja i turneje s U2, ovaj album s pravom se natječe za najbolji ovogodišnji. Uz njega ovaj mjesec puno se slušalo i KAISER CHIEFS - Employment. Da Jon Spencer zna svirat i nešto drugo osim "bluesa" pokazao je udruživši se s bivšim članom grupe MADDER ROSE i objavivši odličan album naslova kao i grupe HEAVY TRASH. Uz njih, ponovno oformljeni (kao) COUSTEAU, objavili su svoj treći ponovo dobar album Nova Scotia.

U proljeće najljepše je bilo slušati lepršave THE CORAL u njihovoj "nevidljivoj invaziji", te putovati sa starim i iskusnim VAN MORRISONom kroz njegovo "magično vrijeme". U nastavku istog godišnjeg doba, novooformljeni dvojac iz SUEDE pod nazivom THE TEARS izbacio je odličan album pod naslovom Here Come The Tears, a danski DIEFENBACH su propjevali na Set & Drift, i zamijenili AIR u ultimativnom ljetnom albumu.

Iako ljeto nije bilo prevruće najbolje su, za cijeloobiteljskoslušanje, legli AMADOU & MARIAM sa svojim Dimanche a Bamako, dok su se malo mračniji EDITORS slušali u "stražnjoj sobi". Ljeto se nastavilo uz diskoidne zvukove GOLDFRAPP albuma Supernature i reggae album Country Man legende countryja WILLIE NELSONa.

Jesenju šihtu su otvorila dva ponajbolja ovogodišnja albuma, ECHO & THE BUNNYMEN Siberia i WARLOCKS Surgery, dok listopadni STARSAILOR On the Outside i DEPECHE MODE Playing the Angel kaskaju opasno za njima i dahću im za vrat.

Zadnja dva mjeseca namjerno su ostavljena za preslušavanje već objavljenog pa su tu uleteli još SINEAD O'CONNOR s reggae obradama na duplom albumu Throw Down Your Arms i njen kompilacijski album Collaborations, nepravedno preskočeni i odlični LADYTRON s Witching Hour te odličan kompilacijski album IANa BROWNIANa BROWNa Greatest.

Ako sam tu neki album zaboravio, žalim zbog toga, al klikeri ne rade više, a i ovo je već previše.
Naravno s tim albumima išle su pripadajuće im pjesme i to redom:
1. … Trail of Dead - The Rest Will Follow
2. Mercury Rev - Vermillion
3. Bloc Party - Like Eating Glass
4. Thievery Corporation - Cosmic Game
5. Arcade Fire - Wake Up
6. Kaiser Cheifs - I Predict A Riot
7. Heavy Trash - Justine Alright
8. Cousteau - Sadness
9. The Coral - Something Inside of Me
10. Van Morrison - Just Like Greta
11. The Tears - Refugees
12. Diefenbach - Favourite Friend
13. Amadou & Mariam ft Manu Chao - Senegal Fast Food
14. Editors - Munich
15. Goldfrapp - Ride a White Horse
16. Willie Nelson - Sitting in Limbo
17. Echo & the Bunnymen - All Because of You DAys
18. Warlocks - Come Save Us
19. Starsailor - In the Crossfire
20. Depeche Mode - Precious
21. Sinead O'Connor - Marcus Garvey
22. Ladytron - Destroy Everything You Touch
23. Ian Brown - All Ablaze
Uz ove, slušale su se i sljedeće pjesme:
24. Chemical Brothers - Galvanize
25. Franz Ferdinand - Walk Away
26. Moby - Lift Me Up
27. U2 - All Because of You
28. Oasis - Lyla
29. Gwen Stefani - Cool
30. Hard-Fi - Cash Machine

I dosta. No, možda još par odličnih obrada, ovogodišnjih:
31. Kaiser Chiefs - I Heard it Through Grapevine
32. Futureheads - Hound of Love
33. Kate Bush - Sexual Healing
34. Franz Ferdinand - Sexy Boy
35. Sonic Youth - Simpsons Theme

Sad stvarno dosta. Nažalost nemogu se pohvaliti da sam slušao domaćih albuma. Jer ili me nisu dovoljno zainteresirali ili nisu došli do mojih ruku, pa preskačem taj dio ove godine.No ustvrditi moram da je bilo ove godine jako dobrih pjesama, pa bi se među odabranima svakako našle i ove:
1. Svadbas - Treblebas
2. Postolar Tripper - Sve što iman sam ukra
3. Leut Magnetik - Vecchia Cola
4. The Beat Fleet - Heroyix
5. Let 3 - Ero s onoga svijeta

I to je vjerojatno to...

Ove godine u kinu nismo bili, divx smo izbacili iz upotrebe, a DVDovi su se pržili za neka bolja vremena. Stoga liste filmova nema. No, na koncerte se uspjelo otići, i to na neke koji bi se mogli i u "all time" listu ubaciti. Prvenstveno tu mislim na MERCURY REV u Aquariusu, te dEUS u Orpheumu. Naravno ni YOUNG GODS nisu bili za baciti. CALEXICO u Puli uz sam koncert, bili su poseban doživljaj, kao što je poseban doživljaj bio upoznati Julee Cruise, koja je nastupila u KSETu uz njemačkog izvođača PLURAMON. Uspjelo se otići i na jedan festival, iako samo na jedan dan i to u Graz na ELEVATE Festival, a tamo su me se posebno dojmili THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY. A iako su tog dana na Šalati svirali THE HIVES, ponovo bi se mijenjao za ovakav aranžman. I na kraju iza svih ovih koncerata ipak su ostali razvikani THE WHITE STRIPES, BLUES EXPLOSION ili pak totalni fijasko nazvan ZG GROOVE FESTIVAL…

pedja // 05/01/2006

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*