home > topliste > 2015 by jura

kontakt | search |

2015 by jura

Još jedna godina na izmaku nosi još jedan odabir najboljih. Nikad mi nije bio lagan zadatak izabrati najbolje od najboljih, pa su i u ovom slučaju izvisili neki albumi. Pregled godine ograničio sam strogo na regiju, gdje sam najviše problema, za razliku od prošle godine, imao u samom vrhu u kategoriji albuma godine, te sam umjesto bacanja novčića pronašao Solomonsko rješenje. Svima koji su se našli na listi čestitam, a čitateljima portala želim sve najbolje u Novoj godini!

ALBUMI

10. mjesto: CHUI: Third Sun from the Stone (Dancing Bear, 2015)
[  ]

"Chui su posljednjim albumom pomaknuli granice, a možda se približili i široj populaciji, jer treći kamenčić ima i rocka i jazza i funka, uz mišung spomenutih stilova koji samo oni mogu posložiti."

9. mjesto: MIKI SOLUS: Muzika za djecu i penzionere (Yammat FM, 2015)
[  ]

"Ove pjesme, bez obzira na sitne (primarno produkcijske) nedostatke, imaju potrebnu svježinu i cjepivo koje može podignuti pomalo uspavanu alternativnu pop scenu."

8. mjesto: ATHEIST RAP: Überlauf (Lampshade media, 2015)
[  ]

"Iako se album može smatrati kao glazbeno odrastanje benda, iliti nekakav ulazak u zrelije godine, to odrastanje odrađeno je bez velike greške. Dobili smo komercijalnu ploču koja to ujedno i je i nije, a opet se nisu nikom prodali."

7. mjesto: JAM RITUAL: #Greasebucket (d.i.y., 2015)
[  ]

"Kompletan aranžman i produkcija albuma uspjela je još jednom odgovoriti na pitanje mogu li naši izvođači parirati svjetskim vedetama. Naravno, u ovom slučaju odgovor na to pitanje je pozitivan. Uostalom i sam sam se pri prvom slušanju čudio kako je moguće da su domaći dečki snimili album s blueserskom filozofijom i rockerskim srcem koji nema natruha naše atmosfere."

6. mjesto: PARTIBREJKERS: Sirotinjsko carstvo (Odličan hrčak, 2015)
[  ]

"Ekipa koja je već jednom prošla mračniju fazu benda preko albuma Ledeno doba i Gramzivost i pohlepa, sa Sirotinjskim carstvom dobili su i posljednji, najupečatljiviji dio trilogije. "

5. mjesto: SPIRIDON: Krik (Slušaj najglasnije, 2015)
[  ]

"Taj sofisticirani lirski element, baš poput Gang Of Four vješto izbjegava klišeiziranost i šablonizaciju po kojoj bi se njihova glazba trebala kretati. Tek tu i tamo ponegdje nešto zamiriši na poneku skladbu iz ostavštine post-punka, no u globalu gledajući, ovaj cijeli sklop je intenzivno originalan ne podilazeći nikakvim retro trendovima."

4. mjesto: GARAGE IN JULY: Imaš li strasti?! (Dirty Mojo Records, 2015)
[  ]

"S pravom nazvan swamp'n'roll. Nema druge. Hrvatski r'n'r album godine! Zar već sad? Dovoljno dugo da ga proživite i uživite se u njega do konca 2015. Pa nema ni veze, možda će te ga shvatiti tek za 10 godina. Obara."

3. mjesto: GUSTAFI: Maneštra (Artistra/Spona, 2015)
[  ]

"Teško da nećete zapjevati poslušavši novi album Gustafa i vrlo brzo ćete shvatiti koliko su vam falili. Posebno ako ste imali pauzu poput mene, gdje ste ih u jednom trenutku gurnuli na stranu i više im se niste vraćali."

1. mjesto podijelili su:

ARTAN LILI: Artan Lili (Lampshade media, 2015)
[  ]

"Prisutni pop segment u njihovoj glazbi dokaz je da alternativna glazba može imati i privlačnost i opipljivost, odgovor da se i danas može uspjeti ako se radi najbolje što znaš. Romana, Bojan, Dragan i Marko su tek na početku jedne lijepe i velike priče, u kojoj jedva čekam njen nastavak."

i

REBEL STAR: Reka (d.i.y., 2015)
[  ]

"Vrlo lako pri slušanju nekog albuma mogu odvojiti glazbu od teksta. I nerijetko se više kačim ili za jedno ili za drugo. U interpretaciji Rebel Stara te granice nema. Pred vama je kompletan paket s uvjerljivim interpretatorom i sjajnim bendom. Jesam li dobio opasnog pretendenta u napadu na regionalni album godine? Svakako."

EP

5. mjesto: PLASTIC KNIVES: Tounge in Cheek, EP + Both side of the Atlantic, EP (d.i.y., 2015)
[  ]

"Progresivna elektronika kojom barataju Plastic Knives nije nešto što se često čuje kod nas. Razlog više da im se pruži podrška, jer njihova glazba će pošteno ošinuti sve kojima su bliska i velika imena; Air ili Daft Punk, a takvih je vjerujem podosta."

4. mjesto: GROF KANIZSAI & ROBIJA HRVATA: Tražim ljubav, EP (Slušaj najglasnije, 2015)
[  ]

"Ovih šest pjesama sasvim je dovoljno da se prepozna zvuk koji u sebi ima Grof Kanizsai, gdje vas udara pravi rock zvuk koji nije samo trese-lupa-udara, već u sebi posjeduje i fino tkane gitarističke, bubnjarske i trubačke pasaže."

3. mjesto: THEM MOOSE RUSH: Three Pi Two, EP (d.i.y., 2015)
[  ]

"Them Moose Rush se po svim parametrima mogu mjeriti s velikim svjetskim bendovima. Imaju dobre pjesme, sjajne aranžmane i ideje, svirački su potkovani, a engleski im ne stvara prepreku. S drugim nastavkom tri pi edicije mini albuma odlično su nastavili priču prethodnika, pojačavši je po svim parametrima. Priznajem da su me itekako zainteresirali što će ponuditi u posljednjem nastavku."

2. mjesto: MARINADA: Novorođene pjesme, EP (d.i.y., 2014)
[  ]

"Ako bilo koji album u vama izazove emocije, odmah znate da taj album ima ono nešto. Ovdje je to nešto toliko izraženo da moja bolja polovica i danas kad vrtimo album ne može kontrolirati emocije i suze radosnice jednostavno poteku. Volio bih tu napisati da ispadam frajer i čudim se koji joj je, ali i u meni album budi sličnu emociju."

1. mjesto: U POL' 9 KOD SABE: Starimo, EP (d.i.y, 2015)
[  ]

"Jesu li Sabe još jednom pogodile u sridu? Ne samo da su pogodile, već su svoje glazbeno putovanje proširile i pojačale za još jednu dimenziju. Pjesmama na ovom albumu pokazale su da su puno više od stroge pripadnosti LGBT zajednici i uspjele su i hetero čistuncima začepiti usta. Koliko će mediji prepoznati neupitnu kvalitetu vrhunskog pop proizvoda, ne znam. Ako tražite nove pop heroje, potražite ih pod imenom U pol' 9 kod Sabe. Ja sam ih odavno pronašao i sretan sam zbog tog!"

KONCERTI

14. terapija.net rođendan @ KSET, Zagreb, 15/05/2015

REBEL STAR + LETARG @ Mali pogon Tvornice kulture, 19/09/2015

GOBLINI @ KSET, Zagreb, 26/09/2015

Čuješ?! finale, 2. večer: HUMANOFON + UDRIGROUND + BRAIN PRODUCTION @ KSET, Zagreb, 13/06/2015

DISCIPLIN A KITSCHME @ Močvara, Zagreb, 13/03/2015

U POL' 9 KOD SABE + SVEMIR @ KSET, Zagreb, 19/06/2015

PARTIBREJKERS @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 05/03/2015

FAJRUNT + MAŠINKO @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 27/02/2014

Dozvoljeni četvrtak: SVEMIR + POPEČITELJI + ROLIN HUMES @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 11/06/2015

MARIO RAŠIĆ & BALKAN ZOO ENSEMBLE @ KSET, Zagreb, 28/04/2015

BENCHWARMERS + (THE) LESSER MEN @ MM Centar, Zagreb, 31/01/2015

ARTAN LILI + GO NO GO + PEŠES @ KSET, Zagreb, 10/04/2015

SVEMIR + IVAN ŠKRABE @ Klub., Zagreb, 30/01/2015

jura // 31/12/2015

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*