home > topliste > 2004 by goose - gdje sam bio, šta sam radio / čitao...

kontakt | search |

2004 by goose - gdje sam bio, šta sam radio / čitao...

Kako su svršeci godina uvijek prilika da se nešto rezimira, podvuče crta, zbroji, izračuna te zaključi, tako i meni sinu ideja: koliko sam pročitao (naslova, nećemo pretjerivati sa stranicama!) i što mi je ostalo?

Pročitah ove godine dvadeset knjiga različitih tematika: nešto malo filozofije, sociologije i antropologije (odvažio sam se i na to, čak!), malo više dječje književnosti ("Alisa u zemlji čudesa", "Mali princ" (utvrđivanje gradiva :-) i "Pripovijesti iz opasnih predjela") i malo manje eSFa (zbirka uradaka hrvatskih esefičara "ISTRAKON 2004"), ostalo je otpalo na "šamaranje" tzv. beltristike domaćih (Jergović, Popović) i stranih pisaca (Auster, Roy, Falbakken, Somoza...).

Što mi je ostalo ili što bih istaknuo?

Domatji.

U sridu: Jergović: "Mama Leone" - čovjek definitivno zna pisati, kapa dolje, preporuka!

Omašio ceo fudbal: Popović: "Kameni pas" - šteta, čini mi se da mu je ratna priča "Ispod duge" (zbirka "San žutih zmija") slučajan pogodak, ali mislim da nije; valjda, kada bude imao što za reći, će napisati dobru knjigu; Petrificiranog canisa zaobići u velikom luku.

Stranji.

U sridu: Pogodak godine definitivno odlazi Emmanuelu Carrereu za roman "Zimovanje". Bilo je to iznenađujuće! Uš'o u bebleoteku izabr'o s gomile i oduševio se. Pročitati obavezno.

Drugo oduševljenje bila je (ovo je bilo na preporuku pa zato drugo mjesto :-)) "Spilja ideja" (José Carlos Somoza). Onako fino zapleteno istraživanje ubojstava u antičkoj Grčkoj + šaka filozofije + žlicica teorije romana = meni zabavno i pametno. Na tragu starog Williama od Baskervillea.

Izdvojio bih još: "Timbuktu" (Paul Auster), "Bog malih stvari" (Arundhati Roy) i "Nerodne godine" (Knut Faldbakken) - sve vrijedno čitanje i više puta.

Omašio ceo fudbal: "Stric Petros i Goldbachova slutnja" (Apostolos Doxiadis) ništa posebno, nedostaje zaplet, likovi su plošni, pitko, amerikanizirano, ništa nisam našao - možda nisam dovoljno dobro tražio? Tko će ga znati?

goose // 07/01/2005


PS: Ovo je prva godina kako vodim evidenciju pročitanoga i moram reći da mi se sviđa ovako se podsjetiti "gdje sam bio i šta sam radio i kako sam se na vlastiti..." :-)))
Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*