home > kolumna > Rebel Star - ili kako odabrati najboljih 10 između najboljih 43

kontakt | search |

Rebel Star - ili kako odabrati najboljih 10 između najboljih 43

Kako svaka priča ima kraj, najčešće se dogodi da dobre priče završe prije nego bi mi to željeli. Tako je i s ovom pričom u kojoj je glavni junak Milan.

1. Staklo

Priča počinje tamo negdje krajem 2007 "Master Groupie Hadžo, onako u prolazu tutnuo u ruku neki cd (vinilnog izgleda) na kojem je pisalo REBEL STAR PROMO. Cd naravno nije imao nikakav omot...". Ljubav je krenula s prvim taktovima prve pjesme Staklo.

"Najveći danas sam, hajde poslušaj moj glas, ovaj svet je baš za nas...". I slušao sam ga, i onda opet i opet i opet...



""So", kako se ispostavilo da je ime albumu, jednostavno je genijalan album, koji kao ni mnogi drugi genijalni albumi neće dospjeti do previše ušiju. Možda je i bolje tako!". Napisao sam tada proročanski, iako sam potajno želio da postanu VELIKI bend.

2. Zagreb

Trebalo je više od godine dana da Milan i ekipa dođu promovirati album u Zagreb. Bio je to jedan od najtoplijih koncerata na kojima sam ikad bio. A bio sam na njih... I tako dolazimo do druge pjesme na ovoj ljestvici, a to je Zagreb. Legenda kaže da su je tad prvi puta u životu odsvirali, a da je Milan text napisao u vožnji iz Budimpešte prema Zagrebu. Nema razloga ne vjerovati ovoj priči.

3. Putujemo ti i ja

I sad, k'o u pravom tarantinovskom zapletu preskačemo skoro na kraj. Tu nas čeka najpredivnija pjesma od predivnih, a ja svaki put kad je slušam pustim suzu "s tragovima soli". Evo i sad je kapnula jedna, a kako će biti u Beogradu, uopće neću ni zamisliti. Ipak, razveseli me kad se sjetim kako Ashley "huhuće" na refrenu i da ću to još bar jednom doživjeti.

"Ne želim da me voliš kad nas više nema..."

4. Vozači

Ako ste ikada bili dijelom priče Rebel Stara, na neki svoj način, možda ste primjetili da je čest "lajtmotiv" Milanovih pjesama putovanje. Vozači su predvodnik te skupine.

"Stariji smo sad... svetli nebo iznad nas, srest ćemo se ti i ja..."

5. Radio

Svakom vozaču na putovanju potreban je i Radio, pa je ova pjesma s razlogom postavljena ovdje. Uz to, Radio je i najveselija pjesma iz opusa benda.

"Kada zatvoriš oči uz radio, Ja sam za mono noći, a ti si stereo..."



Najtužniju nisam uspio utrpati u ovih 10 jer je konkurencija bila prežestoka.

6. Leto

Dakako, svaki pravi bend mora imati pjesmu o ljetu. Najčešće to bude neka vesela i razigrana melodija s pjevušećim refrenom. Leto je nešto suprotno. Leto je THE pjesma o ljetu. Blues od kojeg se znojim i na -20.

"Pogledaj me i ubedi me...".

7. Rebelstar

Osim pjesme o ljetu, svaki bend koji drži do sebe nazvat će neku pjesmu imenom benda. To je dobra baza za početak koncerta ili kraj. Kako bilo, Rebelstar je jedina pjesma benda otpjevana na engleskom, pa je zasluženo ovdje. No, Rebelstar nije i jedini duet.

"All of my life I travel too far, call me rebelstar..."

8. Anđeli

Anđeli su predivan duet Milana i Ivane Smolović, koja je otpjevala svoje i na spomenutoj Rebelstar, a bome i Zvonka se dobro snašla u interpretaciji iste.



I tu sam već polako pred kraj priče uletio u gadne probleme. Htio sam još svašta ispričati a ostalo mi je mjesta za samo dvije pjesme.

No, prije toga treba reći da su Rebel Star trebali svirati na terapijskom 11. rođendanu, ali tog dana se cijeli ovaj dio europe probudio zatrpan snijegom. Čak su i krenuli iz Budimpešte u nadi da će se uspjeti probiti. Srećom odustali su na vrijeme i vratili se natrag u toplo.

Evo što nam je tada Milan napisao:

Na zalost nismo u mogucnosti da dodjemo danas, jako zestok sneg pada na M7 ka Hrvatskoj. Autoput je "prohodan" ali ima puno nanosa i ide se jako sporo tako da nema sanse da stignemo na vreme. Sto je jos gore predvidjaju oko 50cm padavina danas i novih 50cm sutra u juznom delu ispod Balatona a mi se moramo vratiti sutra do podne zbog drugih obaveza. Uzasno nam je zao i nadam se da cemo uspeti da nadoknadimo uskoro.

Nadoknadili su to na terapijskom druženju u Tvornici, na datum kad je trebalo biti sve u redu s vremenom. Tog popodneva i večeri dogodila se nezapamćena proljetna oluja. Srećom na zadnjem zg koncertu vremenske prilike su bile zadovoljavajuće.

9. Kiša

Osim izvrsnih textova koji svaki za sebe pričaju neku priču, Rebel Star mogu biti ponosni i na svoje gitarske rifove. Toliko poznati i toliko pamtljivi a opet toliko svoji. Jedan od takvih rifova je upotrebljen u pjesmi Kiša, koju povezujem s kišnim armagedonom opisanim iznad.

10. Široka reka

A kakav bi to bend bio da nema neku obradu...

Kraj

"Imam još jednu tajnu da Vam otkrijem za kraj...". Hm, možda...



Rijetki su bendovi zbog kojih bi potegnuo 800 kilometara, pa makar i da im je zadnji koncert. A ako ovaj koncert u Elektropioniru ne bude stvarno kraj, neću se naljutiti ako ću morati još jednom "za kraj" slagati ovakvu listu, za neki zagrebački oproštajni koncert.

pedja // 28/09/2016

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*