home > koncert > INmusic festival @ Šalata, Zagreb, dan prvi, 04/07/2006

kontakt | search |

INmusic festival @ Šalata, Zagreb, dan prvi, 04/07/2006

Open air festival u Zagrebu, pokušaj drugi. Mjesto radnje - Šalata, vrijeme radnje - američki dan državnosti, kapacitet popunjen skoro do kraja…

Dugoočekivani i najavljivani festival započeo je jučer u hrvatsko - bosansko - nizozemsko - škotskoj kombinaciji, a otvorili su ga mladi riječki MY BUDDY MOOSE, koji navodno sviraju neki amerikana stil mjuze. Njih sam nažalost propustio. Rekli su mi da su bili dobri i potrudit ću se da ih pogledam prvom prilikom. EDO MAAJKA je uslijedio iza njih, no kako je prerano počeo, a time i završio, nit na njega nisam stigao. Nebitno, on je ionako sveprisutan na sceni, a i nije mi baš legao u ovaj lajnap.

Nizozemski post punk noiseri trebali su do kraja zagrijati publiku za zvijezde večeri. Ušli smo taman na početak njihovog glasnog i energičnog nastupa. Gitara, bas, bubanj i vokal THE EXa bili su preiskusni za ovu večer. Odlična interpretacija pjesmama iz skoro tridesetogodišnje karijere uz obradu mađarskih Muszikasz, uspjela je natjerati publiku, većim dijelom zainteresiranu samo za nadolazeće FF, na ples, odobravanje, pa čak i bis na kojem su nas počastili s Prism Song s izlaskom bubnjarke u prvi red bine.
[ The Ex ]

The Ex   © sale

Povelika pauza između njih i FF-a iskorištena je za dotankavanje pivskim proizvodima, razgledavanje slabog i skupog mercahandise FF štanda, stajanje u pregolemom redu za toalet i ostale festivalske vragolije. Na postavljenim video zidovima srećom smo gledali dijelove MORRISSEYevog koncerta iz Manchestera, umjesto početka polufinalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva.

U zakazano vrijeme, 21:30, na bini su se pojavili FRANZ FERDINAND i euforija je počela. Curice iz prvih redova vrište, oni sviraju prvu, pa drugu, pa treću stvar, a ja sve to slušam i ne vjerujem. Meni sve to nekak šuplje zvuči. Ne vjerujem. Penjem se na tribinu, al i dalje sve isto. Hitovi, ne hitovi. Svirka je nekak mutna, Alex guta riječi, bek vokali se ne čuju. U jednom trenutku oni su na sceni sa tri gitare, a nijedna se ne čuje kak spada. Ah!
[ Franz Ferdinand ]

Franz Ferdinand   © Ana Manzin

Gledam okolo, 95% ljudi na Šalati prolazi s njima kroz hitove i veseli se. Znači ipak je sve OK. Samnom očito nekaj ne štima. Još uvijek ne vjerujem. Pokušavam se ufurati na stare hitove Take Me Out i The Dark of the Matinee, al nejde. Gledam okolo svi razdragano plešu, njišu se u zaraznim FF ritmovima. Miješani parovi, nemiješani parovi. Pitam se kak bude tek u četvrtak.

Alex na prvih par pjesama pokušava uspostaviti kontakt, no ubrzo odustaje i ostatak koncerta protiče skoro bez komunikacije. Jedina pjesma koja mi je zvučala korektno bila je The Fallen, no i ona je upropaštena zbog predugih i nepotrebnih predstavljanja članova benda.
[ Franz Ferdinand ]

Franz Ferdinand   © Ana Manzin

Pred kraj sam negdje u toj gužvi naletio na bivšeg člana bivše najgore grupe na svijetu - Krešo, koji je samo potvrdio moje sumnje i usporedio ih sa Psihomodo pop, dok bi ja tu još dodao da su PP barem bili zanimljivi za gledati!

Siguran sam da sam u debeloj manjini s ovakvim razmišljanjima o nastupu FF-a, no takav osjećaj me nije pustio od početka do kraja koncerta, pa ni do kraja pisanja ovog texta. Nažalost, jer očekivao sam puno više, a pogotovo zbog organizacije, koja je barem prvog dana, bila skoro pa besprijekorna.
[ Franz Ferdinand ]

Franz Ferdinand   © Ana Manzin

pedja // 06/07/2006

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Pročitajte i skroz suprotno Saletovo viđenje stvari!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*