home > koncert > BOA, 25.III 2017., Tvornica kulture, Zagreb

kontakt | search |

BOA, 25.III 2017., Tvornica kulture, Zagreb

Boa je ovime koncertom proslavila 35 godina javnog djelovanja, onog vidljivog, mada je aktivna još od sredine 70-ih kada je bila demo bend u posve drugačijoj postavi s jedina dva originalna člana i osnivača Slavka Remenarića i Mladena Puljiza. Od tada je kroz sastav prodefiliralo mnogo glazbenika, snimilo se 11 albuma, ostvarilo brdo velikih hitova, a o broju koncerata vjerojatno ne znaju niti oni sami.
[ Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb ]

Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb   © Ramona

Premda je te subotnje večeri u Zagrebu bilo nekoliko velikih koncerata (između ostalog i Kawasaki 3P u Domu sportova), veliki pogon Tvornice kulture je bio krcat, gotovo pretovaren. Baš kao u onim ranim 80-im godinama kada su punili malu dvoranu Doma sportova kada je danas već ovremešena publika bila u tinejdžerskom i post-adolescentnom dobu, a bilo je lijepo za vidjeti i mnogo mlađu publiku koja se tada još nije niti rodila. Sve je njih ove večeri povezala snažna sinergija tih velikih hitova i vječita simbioza benda s modernim zvukom kojeg su revno održali kroz čitavu karijeru u kojoj nikad nisu podlegli trivijalnom mainstreamu u kakav je zabrazdilo gro velikih imena nekadašnje ex-Yu novovalne scene.
[ Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb ]

Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb   © Ramona

Veoma raspoloženi i po običaju sjajno uigrani do perfekcionizma s novijom postavom (Dražen Šolc - bubnjevi, Ivan Čačić - klavijature, te Petra Oreč - prateći vokal), Slavko, Mladen i Zvonimir Bućević - Buć napravili su fini retrospektivni presjek s nekoliko kompozicija koje nisu svirali tko zna koliko dugo. Prije svega to su uvodna "Dođi", "Ljudožder", "Noćne sjene", "Melodrama" i "Kriva priča", a bome, ne sjećam se kada su zadnji put svirali "Sve što imamo" koja je uslijedila na prvome bisu. Koliko me pamćenje služi, zadnji puta sam je čuo na dodjeli Zlatne Koogle upravo ovdje u Tvornici 2006., ali možda se i varam... Sve ove stvari su zaslugom tih brojnih promjena postava dobile friškije i osvježenije ruho, a posebno je bilo zanimljivo čuti "Noćne sjene" u rasplesanom funku s obiljem psihodeličnih efekata. Šteta, na repertoaru se nisu pronašle "Živjeti od mraka" i "Na nišanu", dok se "Sela gore" teško mogla očekivati. Jednom mi je Mladen rekao 'ta nam je najzaguljenija za svirati'...
[ Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb ]

Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb   © Ramona

Specifikum atraktivnog scenskog dekora uz frenetično rasplesanog klavijaturiste Ivana Čačića koji je djelovao kao da će polupati svoj dupli set tipkovnica i sjajne prateće podrške Petre Oreč s vriskavim sopranom bile su artističke video projekcije raspodijeljene na 4-5 okomitih particija filajući raznobojne efekte uz koje gotovo da i nije bila potrebna dodatna rasvjeta. Na koncu, čitav koncert je popratila MaxTV, pa je vjerojatnost da će se kroz izvjesno vrijeme pojaviti i neki video zapis kao dokument ovog obljetničkog nastupa protkanog onim najznačajnijim hitovima kao što su "Stup od soli", "Stol", "Jer ljubav je", "Kao mir", "Milion", "Za vezu je potrebno dvoje", "Svi tvoji poljupci", "Tako lijepa"... U laganijem setu počastili su nas još s dobro znanim temama "Zemlja" i "Pravda", te jedinom s posljednjeg albuma, pjesmom "Nešto se promijenilo". Po 4 pjesme s prva dva najznačajnija albuma bile su dobar balans repertoaru 90-ih i onome iz 21. stoljeća, pjesmama koje su došle na red u čak 3 gromoglasno izmamljena bisa. Publika bendu jednostavno nije dozvolila da napusti pozornicu: na prvom bisu su uz spomenutu "Sve što imamo" izveli "Dok glazba traje", na drugome su Slavko i Mladen zajednički na gitarama odsvirali baladu "Kao nekad", te nakon što im se pridružio ostatak benda ponovili su "Stup od soli", a na trećem poletno-zarazni raversko-technoidni plesnjak "Svemirski prijatelji" s posljednjeg albuma.
[ Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb ]

Boa, 25.03.2017., Tvornica, Zagreb   © Ramona

Više od sat i pol svrike s kojom je Boa ponovno dokazala svoju transparentnu veličinu i evergreensku postojanost neupitnog art-rock arsenala bilo je protkano i s mnogo Mladenovih komentara od kojih su neki, barem meni, po prvi put obzanjeni poput 'sad ćemo vam svirati jednu pjesmu gdje smo se bavili kičom' ("Melodrama"), a kad je na zvaničnom finišu prije bisa predstavljao ekipu na pozornici, za Dražena Šolca je izjavio da je 'najbolji bubnjar s kojime je radio'. Tu konkurenciju u bendu je teško uspoređivati od Igora Šoštarića, preko Paola Sfecija do Mladena Maleka. Bili su sve sami asovi na palicama... Slavko se komično nadovezao predstavivši Mladena (Puljiza, naravno) kao 'prijatelja koji im se uvijek upliće u aranžmane, ali je dobar. U biti'. Skoro da je djelovalo ko' da će reći 'zna nam radit sranja'... Bilo je i gromoglasnog smijeha iz publike, odnosno, sve se odvijalo nonšalantno i nepretenciozno, baš onako kako i dolikuje rođendanskoj fešti uz odličan zvuk, te obostrani feedback i interakciju publike s bendom.

horvi // 27/03/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Set lista:

1.Dođi
2.Stup od soli
3.Stol
4.Ljudožder
5.Noćne sjene
6.Nešto se promijenilo
7.Jer ljubav je
8.Melodrama
9.Kao mir
10.Zemlja
11.Pravda
12.Milion
13.Kriva priča
14.Za vezu je potrebno dvoje
15.Svi tvoji poljupci
16.Tako lijepa

BIS 1:
17.Sve što imamo
18.Dok glazba traje

BIS 2:
19.Kao nekad
20.Stup od soli

BIS 3:
21.Svemirski prijatelji
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*