home > koncert > NOVI ZVUK, 4.III 2008., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 4.III 2008., Sax, Zagreb

Opet se kasnilo sa programom, ovaj puta skoro pola sata kasnije nego prošli put. Ako tako nastave, od nekadašnjih startnih 21 h, moglo bi se startati u ponoć... Ah, mogao bih sad ovdje ispisati cijelu litaniju oko kašnjenja s programom...
[ VOXOUL ]

VOXOUL   © horvi

Prvi na scenu izlaze VOXOUL iz Rijeke koji su sasvim sigurno nakon Revolts i The White Light najmlađi predstavnici koji su nastupali na Novom zvuku. Radi se o kvintetu kojeg čine Tina Špralja (gitara), Matea Rubeša (vokal), Marko Pereira Malainho (gitara), Luka Brnčić (bas) i Sandro Legan (bubnjevi). U postavi još imaju klavijature koje svira Ivona Trkulja, no ona se večeras nije mogla pojaviti jer je bila indisponirana. Svi su redom srednjoškolci i predstavili su se u odličnom i nepretencioznom izdanju. Sviraju glazbu oslobođenu nekakvih striktnih žanrovskih utjecaja, a po prezentiranome negdje su između R.E.M., U2, Alanis Morrissette i Cranberries. Sve skladbe su im odlično otpjevane na engleskom jeziku (izuzev naslova "Ruke ledene" koja je na hrvatskom) s vodećim Mateinim vokalom koji je vrlo emotivan i nabijen pravim ženskim vokalnim superlativima. Skladbe su im tekstualno i glazbeno dinamične, pomalo mračno raspoložene i elegične, te odišu neiskvarenim i iskrenim emocijama. Za sada još uvijek nemaju nikakav demo snimak izuzev nekoliko skladbi koje su stavili na myspace profil, a snimiljene su na obični digitalac. Ako nastave svoj rad bez većih trzavica, od njih se za godinu-dvije može očekivati i znatno više.
[ EMET ]

EMET   © horvi

EMET je sedmeročlani rock sastav iz Zagreba u kome su Gordan Žvanović (vokal i akustična gitara), Gabi Demiter (vokal), Allen Demiter (klavijature i saksofon), Darijan Radić (bubnjevi), Damir Budanec (gitara), Antonio Budanec (bas) i Tomislav Vugrinec (gitara). Njihovo ime na hebrejskom znači istina. Večeras su izašli na pozornicu kao sekstet bez jednog od navedenih gitarista i prikazali su najviše različitih stilova od svih do sada izvođača koji su nastupali na Novim zvukovima. Počeli su sa skladbom koja mnogo toga duguje brit-popu i vrlo slična je labinskim The Orange Strips u nešto žešćoj rock varijanti. Druga kompozicija je bio odličan moderni plesni rock a'la QOTSA, a u repertoaru prvog dijela nastupa imali su i trezveni rock'n'roll session koji je zvučao kao spoj Majki, Partibrejkersa i Neil Younga u najboljoj rockerskoj fazi. Sve skladbe su im otpjevane na engleskom jeziku. Potom razbijaju svoj rock set i na pozornicu dolazi gošća Tihomira Plamenova na akustičnoj gitari koja je uz pratnju klavira izvela skladbu "Tears" u stilu Bob Dylana i Joan Baez. Djevojka odlično pjeva. Nakon toga Emet pokazuje svoje drugo lice u kome su spojili funk-rock, soul, gospel i pop u rasplesanoj varijanti koja zvuči bolje od Songkillersa, Soulfingersa i ranih albuma Dine Dvornika. Lider sastava Gordan ima sjajan kontakt s publikom, poziva na ples i skandiranje što je omogućilo publici da se čak i rasplešu na njihov odlično odsvirani funk koji je pod očitim utjecajem rasplesanih sfera James Browna. Njihove skladbe su autorske i možete ih pronaći na myspace (usput, nisam imao vremena da pronađem njihov web).
[ TRANZISTOR ]

TRANZISTOR   © horvi

Kada su počeli TRANZISTOR iz Zagreba već je prošla ponoć i publika u Saxu se dobrano razrijedila, no unatoč tome mogu reći da je njihov nastup bio nešto najbolje i najoriginalnije što sam do sada vidio i čuo na Novom zvuku. Sastav čine vlasnik nove diskografske etikete ZG-zvuk Hrvoje Prskalo (vokal, gitara), Viktor Topić (gitara), Vedran Kovačić (bas) i Davor Prskalo (bubnjevi). Oni su uslovno rečeno demo sastav jer ovih dana pripremaju izlazak svojeg debija, te iza sebe imaju višegodišnji staž koji je obogaćen pobjedom na HGF 2004., nekoliko finala demo festivala i brojnim nastupima kao predgrupa zvijezdama poput Let 3, Partibrejkersi, Vatra, Davorin Bogović...). Imaju i singl "Jedino znam" kojeg su objavili 2004. za Orfej u duetu sa Davorin Bogovićem. Svirka im je čisti moderni indie-rock otpjevan na hrvatskom jeziku u kome ima svačega - od U2, QOTSA, Muse, do rockabillya, boogiea, blues-rocka, noisea i garaže. Frontmen Hrvoje je sjajan šoumen, otkačen je, lucidan, inteligentan, samoironičan, voli se šaliti i praviti šalu na račun sebe i svojih prijatelja iz sastava, ali svirački su on i band opako kvalitetni. (ima u tome i ponešto od Viva Glorio, Infra-Red iz Bosanskog Novog i Andrije iz Livna). Oni svoju svirku nazivaju 'erektivni rock', a bez ikakve sumnje, taj naziv im i odgovara. Svi momci u bandu kao pravi rockeri vole popiti, ali su pri tome i fenomenalni glazbenici, tako da se s pravom nakon ovog nastupa može reći da je domaći indie-rock s tekstovima na domaćem jeziku dobio novo kvalitetno ime od kojeg valja očekivati superioran i moderan rock album. Odličan Tranzistor.

horvi // 07/03/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*