home > koncert > NOVI ZVUK, 25.III 2008., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 25.III 2008., Sax, Zagreb

Bez ikakve sumnje, Novi zvuk drži svoj rejting trenutno najboljeg demo-revijskog koncepta. Malo su zastranili sa kašnjenjem u posljednjih nekoliko epizoda, ali sada se izgleda sve ponovno vratilo u prvobitnu normalu. Sax je i dalje ugodno popunjen, uvijek dolazi nova publika (uglavnom prijatelji izvođača) i s ovakvom programskom shemom uvijek će biti zainteresiranih. Odmah kada sam stigao, jedan provjereno kvalitetan bubnjar koji se nalazio u publici prišapnuo mi je da bubnjarski set nije dobro namješten jer se tomovi (dva bubnjarska prelaza) nalaze suviše razdvojeni jedan od drugoga...
[ kontext ]

kontext   © horvi

Prvi band bili su KONTEXT, mladi kvartet iz zagrebačke Dubrave kojeg čine Grigor Domitrek (bas), Marko Puchek (bubnjevi), te brat i sestra Zrinka Majstorović (vokal i klavijature) i Juraj Majstorović (vokal i gitara). Oni su vrlo mlađahni (u prosjeku oko 18 godina), no neobično spremni da se upuste u glazbene avanture od uobičajenog teen pop-rocka, zahtjevnih sympho-rock, pa čak i progressive metal struktura. Otprilike, sve skladbe im počnu sa laganim dionicama koje se postepeno gradiraju u brze ritmove, te sukladno s njihovim godinama, aranžmani su im pretenciozni kao da bi odprve željeli napraviti veliko remek-djelo. Kombiniraju tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku koje pjevaju Juraj i Zrinka. Uspio sam zabilježiti sljedeće naslove - "Izvor" (poput EKV s albuma "Ekatarina Velika"), "Internaly", "Only one tear", "Funky trust", "Svjetlo u vodi života", a nekako mi se najboljom učinila "Starlight" koja je tipičan rock sentiš. Osjeća se da njihove prebogate aranžmane radi netko drugi i da oni očito još nisu spremni da se bace u koštac s nečime što niti dvaput stariji glazbenici ne mogu ostvariti. Zrinka odlično svira klavijature u zadanom kontekstu, vidi se da ima školovani, ali nedorađeni i istovremeno iritantan vokal, band nije dobro uvježban (bubnjaru je ispala palica zbog raširenih tomova pa je tokom "Funky trust" lupao rukom), no sve u svemu Kontext je simpatičan mladi rock sastav kojeg treba debelo dotjerati. A netko zna kako i na koji način će to ostvariti. I nema veze što su izveli jednu bezazlenu verziju "Happy birthday" za nekog njihovog prijatelja koji je slavio rođendan. Jako simpatični.
[ lTHE LOONEY BIN PROJECT ]

lTHE LOONEY BIN PROJECT   © horvi

U 22.30h izlaze THE LOONEY BIN PROJECT, sekstet u sastavu Pero (vokal i kazoo pištaljka), Domsa i Lončar (akustične gitare), Stipe (bas), Brdo (bubnjevi) i Franjo (klarinet). Njihove sve skladbe su na engleskom jeziku, ali bez obzira voljeli vi to ili ne, otprašili su sjajan koloplet ska ritmova povezanih s tex-mexom, swingom, reggae, svatovskom glazbom, kabareom, kazačokom... Frontmen Pero je nonšalantan tip koji skoro svaku stvar najavi o čemu otprilike govori, te se pri tome na otkačeni art-način zajebava - 'ovo je pjesma o pticama, o vanzemaljcima koji prodaju sapun, o nametnicima ušima, o močvari'... Nema smisla objašnjavati svaku njihovu skladbu kad su sve na svoj način originalne (uglavnom u ska ritmu), već treba naglasiti odličnog klarinetistu koji svaki melodijski mig pretvara u zvučno čudo i frontmena Peru koji ima tako smiješne gegove s kojima podsjeća na medvjeda kojeg su nekad po seoskim sajmovima vodili cigani. Glazbeno su najbliži Cinkušima, mada imaju i pomaknute plesne aranžmane u "Desert piknik" poput, skoro sličnog afganistansko-pakistanskog folka Transglobal Underground u pjesmi "Rude Buddah" s albuma "Rejoice, Rejoice" iz 1998. Osim što uvelike miješaju ska i tex-mex ritmiku, vokal Pero ima i izleta u manirizam Tom Waitsa sa hrapavim i promuklim glasom. U posljednjoj pjesmi "Tequila warms worm" (valjda?) imali su daleko prodorniji ritam jer je u njoj bubnjar po prvi puta koristio standardne palice, te je publika njihov nastup prihvatila s oduševljenjem isprativši ih gromoglasnim aplauzom. Ne želim nikome naštetiti, ali kada bi se mjerila količina decibela koju su The Looney Bin Project zaradili od pljeska i ovacija publike, vjerojatno bi bili na broju jedan od svih izvođača koji su do sada nastupali na Novom zvuku.
[ valungari ]

valungari   © horvi

Nešto sitno iza 23h izašli su VALUNGARI, ovaj puta u suženoj formaciji (dvije gitare, bas, bubnjevi, udaraljke, truba, vokal) koju je nadopunio Zagor na klavijaturama i harmonici. Njihov odličan povratnički koncert u Krivom putu, 21.II 2008., ovdje se bez obzira na manjak djevojaka na vokalima ponovno pretvorio u pravi šou program. S obzirom na 30 minuta repertoara, izveli su samo devet kompozicija ("Intro", "Crno", "Rose", "Smotaj joint", "Đingo", "Samo život", "Narodnjaci", "Popaj" i "Čujem ih - blues"), te su se ponovno predstavili u energičnom punk-rock/ska izdanju koje je točno na razmeđi Hladnog piva i Gustafa. Frontman Kova ponovno je skakao, padao na koljena, u određenim intervalima silazio s pozornice, a ekipa glazbenika se očigledno ovaj puta još bolje pripremila za nastup. Veselica do daske koju su vrlo otkačeno smislili imageom koji se sastojao od marama koje su bile vezane oko glave ili vrata, a gitarist Zoki je u nju smotao cijelu glavu. U posljednjem broju "Čujem ih - blues" pridružio im se Mladen Domić na gitari, stara zagrebačka rock legenda, a Zoki je sišao s pozornice šaljivo dobacivši - ' eto, vidiš kako bend može dobro zvučati dok su na pozornici stari kvalitetni pijanci'. Bez sumnje, od Valungara treba očekivati pravi komercijalni efekt u ovom njihovom drugom životu.
[ spuštene rolete ]

spuštene rolete   © horvi

U ponoć izlaze SPUŠTENE ROLETE iz zagrebačkog Prečkog koji su na prošlogodišnjem finalu Band Contest festivala 22.XII 2007. u rock klubu Time osvojili drugo mjesto (i moju dobronamjernu kritiku glede retro stila), te su večeras iznenadili nevjerojatno močnim i snažnim garažnim rock zvukom kao da se radi o jednom posve drugom izvođaču. Frontmen i gitarist sastava je odmah na početku rekao 'uspjeli smo se dobro napiti valjda zato kad sviramo posljednji', a to im je ulilo i mnogo žive energije koja je frcala na sve strane, tako da su zvučno razvalili onako pošteno i rockerski vrlo bijesno kako i treba. Naravno, sve skladbe su im na hrvatskom jeziku i ako vidite plakat na kome piše da nastupaju Spuštene rolete, nemojte okrenuti glavu na drugu stranu i slušati pomodarne MTV hitove. Vrijedan su oni sastav...
Samo nije jasno kako to da nitko od večerašnjih bubnjara nije spojio tomove...

horvi // 30/03/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*