home > koncert > NOVI ZVUK, 23.IX 2008., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 23.IX 2008., Sax, Zagreb

Počela je druga sezona Novog zvuka u Saxu. Prvo ovosezonsko izdanje demo izvođača predstavilo je dobro znane bandove THE ROCK FLOCK, SPINA, IZOLIER BAND i TRIK.

Baš i nisam namjeravao skočiti tog utorka do Saxa jer sam gotovo sve bandove već gledao tko zna koliko puta, ali stari drugar Hadžo me uspio nagovoriti da ne valja zapostavljati stare tradicije kada smo prošlu sezonu redovito (koliko smo uspjeli) visjeli utorkom u tom simpatičnom klubiću. Zato i neću opširno pisati o bandovima jer su sve to ekipe solidnih glazbenika kojima se naširoko otvaraju vrata domaće rock i pop scene.
[ the rock flock ]

the rock flock   © horvi

Prvi (ili prve) su izašli THE ROCK FLOCK, trio s dvije djevojke na frontu pozornice i momku na bubnjevima. Otprašili su svoj standardni punk-rock set odvaljeno do daske. Žestoko, moćno i uvjerljivo dokazavši da nisu uzalud bili izabrani za finaliste Minivala u Tvornici. Super početak.
[ spina ]

spina   © horvi

Zatim je izašla SPINA, sastav s tri djevojke (vokal, bas i bubnjevi) i momkom na gitari. I oni su i dalje u svojem standardnom soul/blues pop izrazu s tekstovima na engleskom jeziku. Maja je plesala svoj prepoznatljiv tanc s uvijanjem kukova i dalje ima odličan vokal, dugački rep u kosi i otkačeni image s francuskom kapom na glavi, no nekako mi se čini da su nakon furioznog početka 2006. kada su nagovještavali veliku i blistavu budućnost u pogledu domaćeg popa zapali u fazu stagnacije. Možda je tome djelomično kriva pobjeda na prošlogodišnjem Sound Invasion 2 demo festivalu u Boogaloo (2.V 2007.) kada su osvojili prvu nagradu i stekli pravo na studijsko snimanje singla od kojeg izgleda nije bilo ništa. Nikada se ne sjetim priupitati Melitu što se to ustvari desilo premda se često viđamo po koncertima...
[ izolier band ]

izolier band   © horvi

A onda su izašli najmlađi po godinama IZOLIER BAND koji iz nastupa u nastup sve više napreduju. Bili su sudionici ovogodišnjeg Rokaj Festa na Jarunu kada su na nesnosnoj sparini nastupali na +45 stupnjeva Celzijusa pred uzavrelih 20-30 posjetitelja koji su se skrivali po hladovini. Tom prilikom su održali odličan i iznenađujući koncert za sebe i ljetnu žegu, a ja sam osobno smatrao da im je to trenutni limit jer su samo mjesec dana ranije imali skroz šlampavi nastup na Minivalu. No, večeras su bili još bolji nego na Rokaj Festu dokazavši da mnogo vježbaju i grade se kao čvrst rock-pop sastav koji ima uvjerljive komercijalne potencijale.
[ trik ]

trik   © horvi

I za kraj su nastupali TRIK, trio iz Zagreba za kojeg me Hadžo uvjeravao da smo to već gledali, ali se ja nikako nisam mogao sjetiti kad i gdje. A i kako bih mogao sve to popamtiti od svih tih silnih koncerata unazad nekoliko godina koji se smijenjuju gotovo iz večeri u večer. Elem, Trik su vrlo dobar new-wave rock trio kojeg čine momci u zrelim 30-tim godinama i izvode skladbe na hrvatskom jeziku. Bile su tu prisutne "Sat-dva", "Čujem da me zoveš", "Izgubljena", "Trač", "Sunce II", "Ispred ogledala", "Bahat i prepotentan", "Poslije kraja", "Sunce I", "U mojoj glavi" i "Puzzle". Trik imaju energičan scenski nastup s kaloričnom rock glazbom koju su povremeno ublažili s klavijaturama, akustičnom gitarom i kongama. Pjesme su im odlične, no ja se nikako nisam mogao sjetiti gdje sam ih već čuo... Tek kada sam drugi dan pročeprkao po gomilama ranije objavljenih tekstova pronašao sam ih kao sudionike Novog zvuka prije nešto manje od godinu dana (16.X 2008). Imao je Hadžo pravo, gledali smo ih, no baš taj puta smo Sale (vokal Andrije) i ja tu večer 'ravnali' šank u Saxu s gomilom mladih glazbenika tako da su mi Trik prošli kroz jedno uho unutra, a kroz drugo van. Večeras su bili odlični, a kako i ne bi na osnovu 13-togodišnjeg staža kojeg Trik ima.

Lijepa i ugodna večer u Saxu kojom je otvorena nova sezona s četiri odlična izvođača, vrlo dobrim zvukom i popunjenim klubom. Od sada pa tamo negdje do 6. mjeseca 2009. treba obavezno biti utorkom prisutan u ovom zaista ugodnom i nenametljivom klubu u kojem vlada gotovo obiteljska atmosfera. A kad bi još izvođači koji nastupaju sa sobom ponesli i nekakve demo snimke i podijelili ih prisutnoj press bandi efekat Novog zvuka bi bio kompletan.

horvi // 26/09/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*