home > mjuzik > 30th Anniversary 1982-2012

kontakt | search |

ALEKSANDER CEPUŠ: 30th Anniversary 1982-2012 (Slušaj najglasnije, 2012)

Povodom 30 godina aktivnog glazbenog rada, Actooon je pod punim imenom i prezimenom objavio kratki pregled svojih najranijih pjesama koje je počeo pisati u 8. razredu osnovne škole. Samo on i još nekolicina njegovih bliskih prijatelja zna kako su te pjesme izgledale daleke 1982. kada je u proljeće iste godine pokrenuo rock sastav Abart nazvanog po talijanskoj tvornici motora.

Stoga ova obljetnička zbirka pokazuje dva različita aspekta - Cepuša kao tinejdžera od 15 godina i njegovih 8 pjesama koje su odoljele zubu vremena doživjevši novi preporod u izvedbama tog istog, danas zrelog autora.

Rijetki bi slušatelj bez informacije da je ovdje riječ o tako starim skladbama mogao uočiti da ih je napisao tinejdžer. Tek možda po korištenju nekih, nazovimo ih, uobičajenih ili trivijalnih rima i tema, te po nekolicini stinijih lingvističkih igrarija u stihovima. Kako je njegov rad sustavno održavao buntovnički rock revolt (naravno i još mnogo toga uobičajenog poput elegičnosti i baladičnosti), u sadržajno prebogatom opusu koji broji nekih 40-tak albuma uz mnoštvo (ne)potpisanih kolaboracija i suradnji s poznatim slovenskim autorima i bendovima, ovu zbirku bi sasvim komotno mogao potpisati i kantautor u petoj deceniji života.

Jer njegove pjesme su već tada, kada je imao 15 godina, pokazivale sve vitalne obrise rock kreacije, odnosno osnovnog kostura kojeg mnogi autori-tinejdžeri ne mogu svladati poprilično dugo. S jasnim formatima (uvod-kitica-refren-solo, izgrađena melodija) Actooon je uz nekoliko osnovnih rock akorda i riffova posegnuo u veliku stilsku raznolikost. A ne mora se posebno napominjati da su klinci prilično hermetički zatvoreni i orijentirani tek na 2-3 žanra...

Tako ovdje ima natruha blues/hard-rocka u uvodnoj emotivnoj elegiji "Včeraj zvečer", new-waveom poškropljenu pjesmu "Stanoval je v aveniji 506" s drskom pričom o lokalnom dripcu, potom klasičnog gitarističkog legata u komičnoj "Že je zadnji čas" o onima koji vole obilaziti privatnu svinjokolju samo s ciljem da omaste brk. Ove prve tri skladbe potpomognute su ritam mašinom i blagom elektronskom pozadinom. Jedna od poznatijih pjesama je boogie-blues "Bajsi in suhec", naslovna tema istoimenog kantautorskog debija iz 1992. prvotno objavljenog na audio kaseti. Balada "Deklica tam joče" nosi sve odlike razvijenog mainstreama s patetičnom lirikom i raspjevanom arijom, dok je elektronskim beatovima popraćena "Počil je top" jedna od njegovih najstarijih pjesama s očitim utjecajima angažiranog punka kroz priču o neuspješnom hvatanju kriminalaca. "Čakala je za cesto" ima elemenata new-wavea i bluesa, no tematika joj više pristaje za hard-rock i black metal s insinuacijama na silovanje koje okončava krvavim završetkom. Posljednja balada "Čuj ustavi se" prožima vrlo sličnu temu, no emotivan naglasak je okrenut u individualnom smjeru. Kao epilog, na kraju se nalazi gitarski spoken-word outro "30th anniversary" u kome Actooon priča o ovom albumu i prisjeća se svojeg prvog benda, spomenutog Abarta.

Po njegovom običaju, pjesme nisu uljepšavane i produkcijski 'napucane'. Za neke je uistinu šteta, osobito za balade koje pokazuju komercijalni potencijal, no možda je i tako bolje s obzirom na činjenicu da na površini mainstreama dominiraju rušitelji svakog iole dobrog ukusa kojima Actooon nikada nije podilazio. On je uvijek bio svoj i poseban, a ovom prilikom to je itekako došlo do izražaja s ovim dubokim posezanjem u vlastitu mladost kada gotovo cjelokupna njegova generacija današnjih glazbenika još nije znala sklepati niti jednu iole smislenu kompoziciju. Uostalom, probajte naći nekoga tko sa 15 godina umije napisati pjesmu a da pri tome nije kopija ili plagijat...

-----------------------------------------------------------

Diskografija:
Bajs in suhec (1992)
Škratek solatek (1994)
Piščanek picek pacek (1995)
67 + Presnojedi blues (2000/ 2007)
Vikingvin sing the boogie (2007)
Garsonjera šansonjera (2007)
Boogie šanson (2007)
Cemetaryland (2007)
Tetragram (2007)
1967 (2007)
Garsonjera šansonjera/ Vikingvin - autor i pjevač (2007)
Fretless Guitar Land (2007)
Totenbuch (2007)
Celje (2007)
Funkyguitarland - Rehab Group (2007)
Prošlo je 30 godina (2008)
Cemetaryland 2 (2008)
Willy Vodka 0,6 44% i tvornica čokolade za sečeraše (2008)
1999 feat. Grega Bevc Haš (2008)
Kat feat. Amper-O-Mat (2008)
Ovulation feat. Amper-O-Mat (2008)
Uh feat. Amper-O-Mat (2008)
Pip Strip feat. Amper-O-Mat (2008)
2009-2010 feat.Dark Hard (2010)
Cemetaryland 3 (2010)
Mini LP (2010)
Pancergraben lava Celje (2010)
Tetragram (2011)
Ostrina utripa (2012)
Pizdoliz doo (2012)
30th Anniversary (2012)

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 27/10/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Deva EP

PIKOLOMINI: Deva EP (2018)

| 19/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Split single

CHARLES IN THE KITCHEN/ THEM STONES: Split single (2018)

| 18/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Motuglezu, EP

MATEJ KRAJNC: Motuglezu, EP (2018)

| 17/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Slash, EP

TH/S /S SH/T: Slash, EP (2018)

| 16/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: S tobakom so se igrali, a sami so ostali

MATEJ KRAJNC: S tobakom so se igrali, a sami so ostali (2018)

| 15/08/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: 30th Anniversary 1982-2012
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*