home > mjuzik > Stand By Comedy

kontakt | search |

ALEKSANDER CEPUŠ: Stand By Comedy (Slušaj najglasnije, 2013)

U Actooona je nenadmašan individualni talent da ima snage ko' Johnny Lydon doslovce srati, pljuvati i pizditi po svemu što mu stane na put. Na ovome albumu gdje muzika i nije toliko bitna (čitaj, slobodne su improvizacije gitare, basa i ritam mašine), on spoken-word manirom u veoma teatralnom izdanju priča gomile perverznih priča o svemu i svačemu. Ranije se toga dotaknuo na albumu "Pizdoliz doo" (2012), no ovdje je sav taj 'šarm' doveo do potpunog komičnog savršenstva. Nikad nije bio bolji i originalniji.

Ako ste poslušali neki od one gomile albuma Franci Blaškovića, onda će te ovaj album shvatiti eksplicitno, no ako nemate iskustvo ovakvog doživljaja, onda će vam "Stand By Comedy" biti izuzetni šok poput prvog otkrića pornografije. Cepuš strahovito mnogo psuje, ali priča veoma inteligentne priče iz osobnog iskustva (na slovenskom jeziku) uživljavajući se u ulogu najoriginalnijeg glumca koji je samom sebi napisao scenarij. Dok pokušavam tumačiti ovaj njegov izuzetan talent i komparirati ga s nekim velikim glumcem ili umjetnikom, ne uspjeva mi nitko drugi doći na pamet osim Frank Zappe, Captain Beefhearta, Mark E.Smitha, Markiz De Sadea i Henry Millera.

Jest, ovo je abnormalni hardcore album što se tiče tematike u kome Cepuš priča punih 45 minuta kao da se s vama nalazi u društvu i raspravlja o svemu što mu padne na pamet i o svemu što vas zanima. On tu mnogo toga okreće na aktualne teme, politiku, stare pokojne frendove, bivše ljubavnice, bivše šank-kolege, priča priče iz svoje prošlosti, katkad se transformira iz jedne percepcije u drugu, no u svakom trenutku je nevjerojatno zabavan kao da je povukao par linija 'speeda' ili neke jače doze za mozak koja raspliće jezičinu. A, zna se, već desetak godina nije okusio niti alkohol ili droge, te je prosto nevjerojatno da ovakav materijal napravi čovjek koji je čistunac, strejter.

Ovdje ima gomile sjajnih teza, izraza, bijesa na EU, politiku, mnogo njegovih uobičajenih psovki, a budući da ga osobno poznajem iz JNA, ovdje je ostvario svoj potpuni leksički fokus. Prije se dvoumio bi li nekome rekao 'pička ti materina' ili 'puši kurac kretenu', no ovdje apsolutno nema nikakvih kočnica. Govori prirodno, veoma je elokventan, zabavan, koristi mnoštvo onomatopeja, ne priča nikakve masne viceve, ne sere o ničemu što ga se ne tiče, točno je usmjeren protiv ove usrane situacije iz aspekta sebe samoga, kraće rečeno - odličan je u svemu što ga ždere i protiv čega se bori. A takav čovjek s takvim stavovima će se zasigurno izboriti za komad vlastitog neba i nikad neće biti 'pizdolizac', već ona rijetka, ali jebena jedinka koja razmišlja samo svojom glavom.

Bravo Actoooon, Cepuš Alex, Aleksander ili kako god da se potpisuješ!

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 08/05/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Beton

Kandžija: Beton (2018)

| 21/06/2018 | ivan blažinović |

>> opširnije


cover: Hyperbola

dRUMELODY: Hyperbola (2018)

| 21/06/2018 | pedja |

>> opširnije


cover: Galaxina Mon Amour

RONY PLAYSTATION: Galaxina Mon Amour (2018)

| 20/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Greetings From Black Mountains

GENERAL CLUSTER: Greetings From Black Mountains (2017)

| 19/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Dva pola ljudske prirode, EP

SANTORIUS SANTORIUS: Dva pola ljudske prirode, EP (2018)

| 18/06/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
> diskografija
cover: Stand By Comedy
  • Bajs in suhec (1992)
  • Škratek solatek (1994)
  • Piščanek picek pacek (1995)
  • 67 + Presnojedi blues (2000/ 2007)
  • Vikingvin sing the boogie (2007)
  • Garsonjera šansonjera (2007)
  • Boogie šanson (2007)
  • Cemetaryland (2007)
  • Tetragram (2007)
  • 1967 (2007)
  • Garsonjera šansonjera/ Vikingvin - autor i pjevač (2007)
  • Fretless Guitar Land (2007)
  • Totenbuch (2007)
  • Celje (2007)
  • Funkyguitarland - Rehab Group (2007)
  • Prošlo je 30 godina (2008)
  • Cemetaryland 2 (2008)
  • Willy Vodka 0,6 44% i tvornica čokolade za sečeraše (2008)
  • 1999 feat. Grega Bevc Haš (2008)
  • Kat feat. Amper-O-Mat (2008)
  • Ovulation feat. Amper-O-Mat (2008)
  • Uh feat. Amper-O-Mat (2008)
  • Pip Strip feat. Amper-O-Mat (2008)
  • 2009-2010 feat.Dark Hard (2010)
  • Cemetaryland 3 (2010)
  • Mini LP (2010)
  • Pancergraben lava Celje (2010)
  • Tetragram (2011)
  • Ostrina utripa (2012)
  • Pizdoliz doo (2012)
  • 30th Anniversary (2012)
  • ALEKSANDER CEPUŠ & NUŠA ILOVAR - Disco Poetry (2012)
  • ALEKSANDER CEPUŠ & NUŠA ILOVAR - Rock Poetry (2012)
  • Jesen (2012)
  • Stand By Comedy (2013)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*