home > mjuzik > Kintsugi

kontakt | search |

DEATH CAB FOR CUTIE: Kintsugi (Atlantic Records/ Barsuk, 2015)

Benjamin Gibbard ima sreće isto koliko i pehova. Kad je bendu taman krenulo s posljednja dva albuma "Narrow Stairs" (2008, USA no.1, UK no.24) i "Codes And Keys" (2011, USA no.3, UK no.24), te s njega ostvario no.1 hit "You are a tourist", doduše na USA listi alternativnih singlova, tokom snimanja najnovijeg, osmog studijskog albuma "Kintsugi" napustio ga je originalni gitarist Chris Walla s kojim je nekoć provodio studentske dane na Western Washington univerzitetu u lučkom gradu Bellinghamu i s njime 1997. snimio prvu audio demo kasetu "You Can Play These Songs With Chords". Chris je s basistom Nick Harmerom bio cijelo vrijeme u bendu, no odlučio je sredinom 2014. da se otisne u solo karijeru jer ga zanimaju i neka sasvim druga glazbena iskustva i drugačiji žanrovi. Čovjeku je jednostavno rečeno, postalo dosadno svirati po Gibbardovim indie-rock/pop shemama, ali je ipak ostao do kraja studijskog sessiona odsviravši dionice za gitaru i klavijature. Na promotivnoj turneji mijenjaju ga dvojica klavijaturista i gitarista - Dave Depper i Zac Rae.
[ Death Cab For Cutie ]

Death Cab For Cutie

Odlazak Walla je jasno uočljiv u samom mentalitetu albuma nazvanog po japanskoj riječi za zbrkano-razbarušenu fikcijsku poeziju. Nije da je Walla odsvirao svoje role preko one stvari, no kad se zna da odlazi vitalan član, sama atmosfera nimalo nije oduševljavajuća. Gibbard je očito potišteno radio ovaj album, a kako je zajedno s Wallom pisao tekstove, osjeća se mnogo smandrljotaka, pa čak i lirskih besmislica. I namjernih, a i slučajnih kojima se prišlo s one ekspresionističke strane u želji da se čeprka po bizarnijim i čudnovatijim temama ljudske psihe, manipulacije sa strahovima ili čistim emotivnim, ali preklišejiziranim sferama o koketiranju s djevojkama, izbacivanju gordih ljubavnih strasti i nježnosti, ili pak, o zazivanju Božje pomoći u teškim trenucima. Od tog japanskog elementa iskorišten je tek samo kratki ambijentalni folk uvodnik prve skladbe "No room in frame" (objavljena kao drugi singl), a ostatak materijala šiba kroz pitak retro na pragovima mirnog new-wavea kakvog su radili mnogi izvođači tokom 80-ih pod utjecajima Roxy Music i japanskih motiva se više ne dotiču.



Glavni singl "Black sun", iznenađujući USA no.2 na aletrnativnoj listi, jezdi po vrlo depresivnoj pijanki u tromom tempu i ne doima se kao najsretniji odabir za radijske i ine promocije, no istovremeno najslikovitije dočarava atmosferu albuma: sumornu, prilično pesimističnu, cvilidravo plačkastu i naravno, obavezno melankoličnu. Ostala dva singla, plesna "The ghosts of Beverly drive" i balada "Little wanderer" su daleko romantičnija, ali i šablonski urađena, tako da je teško očekivati ikakav uspješniji medijski feedback. Sva ova četiri singla su poredana na početak albuma, a nastavak materijala skače sa sjetnih emocija akustičnih ambijentalki "You've haunted in me all my life" i ironične americane "Hold on guns" u poluelektronski pop "Everything's a ceiling" nalik na premršavi spoj Electronics i New Order, dok jedine relevantno rasplesanije pjesme dolaze tek kao osma i deveta po redu "Good help (is so hard to find)" i galopirajuća "El dorado", no osim Roxy Music patetičnog aditiva post-retra Arcade Fire, Foals i inih postmodernista ne donosi nikakvu osobitu novinu s kakvima su Gibbard i kompanija znali iznenađivati na ranijim radovima.

"Kintsugi" ni izbliza nije njihovim prethodnim proslavljenim albumima: ukalupljen je u jednostavnu formulu koja obično kreće iz laganijeg gitarskog ili klavirskog staccata minimalistički se dograđivajući postepenom dinamikom s daleko više pop medikamenata od njihovog klasičnog indie-rock predznaka, ali ni to ne bi bio kamen pomutnje da je više lirske kompaktnosti, a manje posezanja u patetičnu poeziju. I s ovakvim mršavim kreacijama pop pjesama dosegnuti USA no.8 i UK no.28 je uspjeh, međutim neosporivo je da će ovaj album vrlo brzo biti pohranjen samo u sjećanje fanova kao možebitno lošija i neinspirativnija faza benda kome pod hitno treba kreativni oporavak, a bome i stilski remont.

Naslovi: 1.No room in frame, 2.Black sun, 3.The ghosts of beverly drive, 4.Little wanderer, 5.You've haunted in me all my life, 6.Holds no guns, 7.Everything's a ceiling, 8.Good help (is so hard to find), 9.El dorado, 10.Inguene, 11.Binary sea

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 22/06/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*