home > mjuzik > Noxin & agenti

kontakt | search |

NOXIN: Noxin & agenti (Kondorcomm, 2006)

Premda je ovaj album objavljen prije Nove godine, tek sada na ovim stranicama doživljava svoju promociju. Razlog? Do sada nam ga nitko nije uručio, a iskreno govoreći, nismo niti znali da je objavljen.

Puževom brzinom iz Zaboka stiglo je prvo pravo albumsko izdanje rock kvinteta Noxin koji postoji punih 6 godina. Nastali su još 2001. od ostataka tada sve slabije aktivnog banda The Lost odakle dolaze vokal Sebastijan Fuštin, bubnjar Goran Popović i klavijaturist Robert Kuščar kojima se kasnije priključuju članovi neuspjelog brit-pop sastava Thee Larche (iz Svetog Križ Začretja) - gitarist Emil Gredičak i bubnjar Tomislav Piljek koji je zamjenio prvobitnog Gorana koji se posvećuje vlastitim projektima (glazba i fotografija). U toj početnoj i podosta nestalnoj formaciji Noxin je imao još jednog vokala, Darka Kopajtića koji se zbog poslovnih obaveza udaljuje iz sastava. Tako uz bas gitaristu Mladen Barbića neprekidno djeluju kao kvintet, te održavaju niz koncerata uglavnom po Hrvatskom zagorju, Zagrebu i bližoj okolici.

Kroz različit splet okolnosti čuo ih je znameniti radijski glazbeni urednik Željko Stipan koji ih je svesrdno podržao i pronašao onu "važnu kariku" uputivši ih u studio, te im time i omogućio izlazak dugo željenog albuma.

Sve prohujale godine Noxin je imao niz skladbi koje su izvodili, te su prilikom snimanja došli do vrlo čudne i prilično raritetne ideje - da im sve kompozicije otpjevaju drugi vokali. Ovakva hrabra i pomalo bizarna ideja za band koji objavljuje debi album svakako zbog toga zaslužuje pohvalu, posebice i zbog toga što su vrlo pažljivo odabirali goste. A oni nikako nisu slučajni, ili oni koje su mogli dobiti. Tako se na samom otvaranju albuma instrumentalom "Jutro" pojavljuje najava TV voditelja Ljudevita Grgurić Grge, u "Loše vijesti" gošća je Ivanka Mazurkijević (Stampedo), "110 R" pjeva Davorin Bogović, "Da ljubav je" vokalno pokriva Maja Posavec (Detour), te se na albumu još kao vodeći vokali pojavljuju Miro Odak (Krug) u "Stakleni grad", Jakša Kriletić Jordes (Jinx, Ihthis) u "Zašto pametni nikad nisu u modi", te Arieb Azhar (Shamrock Rovers" u "Priča o velikoj grešci". Na album su još doveli i dva specijalna gosta - Tomislav Golubana na usnoj harmonici (Little Pigeon's ForHill Blues) i violinistu Nikolu Ćerana.

U ovako šarolikom društvu Noxin je ipak ostao dosljedan svojem plesnom pop-rock stilu, te je ostvario solidan i simpatičan album kojeg uživo dakako kao glavni vokal izvodi Sebastijan. Premda je njegova uloga na albumu vrlo minorna, gotovo u funkciji "pratećeg" vokala (izuzev 3-4 naslova u kojima je vodeći pjevač), ipak se može uočiti vrlo dobar glas koji otprilike balansira negdje između new-wave/pop stilizacija bez suvišnih vulgarizacija ili prenemaganja.
Glavno glazbeno obilježje je šarolikost stilova - r'n'r, punk, pop, funk, blues, dance-rock, jazzy-pop, electro-pop, a ima i utjecaja novovjekovnog rocka (Killers, Bloc Party, Kaiser Chiefs... u naslovima "Da ljubav je" i "Stakleni grad"). Također su primjetni utjecaji i ovozemnih izvođača od Urbana, Boe, Bastardza, Jinxa, Nove, Pipsa, Merita's..., tako da se Noxin albumom predstavlja kao dio domaće urbane scene što potkrepljuju i realističnim tekstovima iz prizme zrelih ljudi koji koji su u životu proživjeli štošta.
Jedini manjak albuma je "tanka" produkcija koja se nameće prvim slušanjem, no nakon nekoliko setova preslušavanja taj dojam se posve gubi što se dokazalo i učestalim radijskim emitiranjem čak 6 skinutih singlova i video spotova!

Naslovi: 1. Jutro (instrumental), 2. Loše vijesti, 3. 110 R, 4. Da ljubav je, 5. Stakleni grad, 6. Zašto pametni nikad nisu u modi, 7. Mito i korupcija, 8. Priča o velikoj grešci, 9. Sjene, 10. Da ljubav je (verzija F), 11. Net Casanova (Project X)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 01/06/2007

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Hormonic B.C.

MORGAN HALL: Hormonic B.C. (2024)

| 23/02/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Kapitan je bil buldog

MATEJ KRAJNC: Kapitan je bil buldog (2023)

| 22/02/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Horror Movies

DEMONOLOGISTS: Horror Movies (2024)

| 22/02/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: The Cabinet of Dr. Caligari

KARL BARTOS: The Cabinet of Dr. Caligari (2024)

| 21/02/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: People Who Aren't There Anymore / Sadness Sets Me Free

FUTURE ISLANDS / GRUFF RHYS: People Who Aren't There Anymore / Sadness Sets Me Free (2024)

| 21/02/2024 | pedja |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*