home > mjuzik > Schizophrenia, re-recorded

kontakt | search |

CAVALERA CONSPIRACY: Schizophrenia, re-recorded (Nuclear Blast, 2024)

Raditi novi remake starog izdanja zna biti posrtanje u nadoknađivanje mana. "Schizophrenia" je bio drugi album Sepulture iz 1987. kada još praktički nitko u Europi i Americi nije znao za bend, ali su se braća Cavalera svojski trudila da dosegnu i nadmaše Metallicu grgljajući nespretni engleski s portugalskim naglaskom što je bilo simpatično smiješno, a ovdje nakon onog spoja prva dva nanovo snimljena, odlična izdanja "Morbid Visions/ Bestial Devastation" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=32498 ponovno rade istu stvar s novim preradama, očito nezadovoljni kako današnja postava Sepulture zna ponekad uživo izvoditi poneku pjesmu s ovog, kultnog albuma koji je ustvari bio jedan od ključnih thrash/ death radova ubrizgavši žanru groove elemente.
[  ]

Sjećam se, album sam prvi puta slušao na običnoj audio kaseti, presnimka vjerojatno petstota, loše kakvoće, čuo sam samo zveket i brundanje, ali već tada je album postao klasik s nemilosrdnim napadima od početka do kraja, brzinom i agresijom, te komičnim topotom bubnjeva jer Iggor Cavalera nije imao kompletan set pa je koristio kojekakve predmete po kojima je lupao. Mnogi se pitaju čemu ponovno snimiti stari materijal, a moj odgovor je da u ovim poznim godinama braće Cavalera vrijedi pospješiti zvuk koji više nije na nivou one stare kasete i loše produkcije iz studija u Belo Horizonteu.

Full LP:



Bend je ovdje napravio ogromnu stvar zadržavši isti intenzitet energije što je zadivljujuće, mračnu vibru i morbidnu atmoferu s dakako modernim šlihom i strukturom pjesama koje su praktički ostale iste. Da ne uspoređujem originale s ovim novim snimcima, samo ću napomenuti da je "Intro" dobio prigušeniji zvuk, instrumental "The abyss" (u ovoj varijanti "Abismo") ima nekoliko dodanih efekata, a vrhunci poput ultimativnih "Escape the void" i "To the wall" su ovdje izrađeni kao novo iskustvo. Još jedna instrumentalka "Inquisition symphony" je sada čišća, ima i basova u njoj, "Septic schizo" ima puno bolju Maxovu vokalnu interpretaciju, a vjerni fanovi će primjetiti da je deseta pjesma s originala "Troops of doom" zamjenjena s novom razaračom "Nightmares of delirium" u psihodeličnom dekoru kakav Metallica nikad nije osobito šmekala.



Kompletan zvuk od "From the past comes the storms", "To the wall", preko "Screams behind the shadows", "Septic schizo" do ironične "R.I.P. (Rest in pain)" je impresivan učinak u onome što su braća nekoć radila poput brazilske nogometne reprezentacije ostvarivši trilogiju nanovo snimljenog materijala kada je Sepultura trebala biti svjetski prvak u thrash/deathu. Ovo je daleko moderniji zvuk uronjen blizu savršenstva i osobno ne mogu pronaći ama nikakvu grešku. Ovih nepunih 45 minuta otkrivaju svu žestinu originala, a kamo god da u narednom periodu Cavalera odu, siguran sam da neće biti pogrešan korak poput nekih smandrljanih albuma Soulfly.
[ Cavalera Conspiracy ]

Cavalera Conspiracy   © Kevin Estrada

Naslovi: 1.Intro, 2.From the past comes the storms, 3.To the wall, 4.Escape to the void, 5.Inquisition symphony (instr.), 6.Screams behind the shadows, 7.Septic schizo, 8.Abismo, 9.R.I.P. (Rest in pain), 10.Nightmares of delirium

Ocjena (1-10): 8,5

horvi // 07/07/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Keep It Reel

DWARVES: Keep It Reel (2024)

| 15/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Indikator B

INDIKATOR B: Indikator B (2024)

| 15/07/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Ne pričaju o nama

KRAJ PROGRAMA: Ne pričaju o nama (2024)

| 14/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Poptical Illusion

JOHN CALE: Poptical Illusion (2024)

| 13/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kaal-Kher, EP

UHT/ Saoulaterre: Kaal-Kher, EP (1997)

| 13/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Schizophrenia, re-recorded
  • Inflikted (2008)
  • Blunt Force Trauma (2011)
  • Pandemonium (2014)
  • Psychosis (2017)
  • Morbid Visions (2023)
  • Bestial Devastation, EP (2023)
  • Schizophrenia, re-recorded (2024)
  • Sepultura:
  • Morbid Visions (1986)
  • Schizophrenia (1987)
  • Beneath The Remains (1989)
  • Arise (1991)
  • Chaos A.D. (1993)
  • Roots (1996)
  • Against (1998)
  • Nation (2001)
  • Roorback (2003)
  • Dante XXI (2006)
  • A-Lex (2009)
  • Kairos (2011)
  • The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart (2013)
  • Machine Messiah (2017)
  • Quadra (2020)
  • SepulQuarta (2021)
  • Soulfly:
  • Soulfly (1998)
  • Primitive (2000)
  • 3 (2002)
  • Prophecy (2004)
  • Dark Ages (2005)
  • Conquer (2008)
  • Omen (2010)
  • Enslaved (2012)
  • Savages (2013)
  • Archangel (2015)
  • Ritual (2018)
  • Totem (2022)
  • Killer Be Killed:
  • Killer Be Killed (2014)
  • Reluctant Hero (2020)
  • Go Ahead And Die:
  • Go Ahead And Die (2021)
  • Unhealthy Mechanisms (2023)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*