home > mjuzik > Sleepwalkers

kontakt | search |

DAVID SYLVIAN: Sleepwalkers (Samadhisound, 2010)

Nastavljajući svoj rapidno zacrtani kompozitorski opus koji se neprekidno regenerira i transformira u sasvim novim dimenzijama, Sylvian po svemu sudeći svaku novu dekadu namjerava obilježiti stanovitom kompilacijom. Premda se to ne može reći u slučaju perioda pohranjivanja 80-ih, njegovog najuspješnijeg desetljeća kada je početkom 90-ih nakratko ponovno okupio Japan pod imenom Rain Tree Crow, primjer neobične kompilacije "Everything And Nothing" (2000), bio je početak njegovog netipičnog 'best of' kataloga. Evo, deset godina kasnije ponovno objavljuje vrlo sličnu kompilaciju na kojoj se ne nalazi niti jedan originalni snimak u onoj varijanti kakva je objavljena na albumima, već je sve selektirane kompozicije ponudio u sasvim drugačijim verzijama, remiksevima, neobjavljenim interpretacijama i sl.

Točnije, "Sleepwalkers" je pregled njegovih kolaboracija iz prve decenije 21. stoljeća, a nazvana je po istoimenoj skladbi koju je komponirao zajedno sa Martin Brandlmayrom, austrijskim avangardnim kompozitorom, perkusionistom i elektronskim meštrom (iz post-rock bandova Radian, Trapist, Autistic Daughters, Polwechsel, Kapital Band 1...) kojeg je susreo prilikom ponovne suradnje sa njegovim daleko poznatijim sunarodnjakom Christian Fenneszom nedugo nakon snimanja posljednjeg studijskog albuma "Manafon" (2009). Na ovoj skladbi pridružio im se Toshimaru Nakamura (elektronski efekti), no zvučni kostur je presiromašan i svodi se na bubnjarske metlice, periodičnu upotrebu vibrafona i gotovo jedva čujne frekvencijske elektronske oscilacije. Minimalistički ogoljeno poput velike većine odabranih kompozicija, Sylvian se striktno opredjelio da prikaže svoj uglavnom najnoviji stil koji je otprilike zapoćeo albumom "Blemish" (2003), nastavljen je kroz rad sa bandom Nine Horses, a definitivan fokus dosegnut s posljednjim solo albumom "Manafon".

Premda ovo nije klasičan 'best of', na njemu se nalazi nekoliko vrsnih singl ostvarenja koja na žalost nisu niti zamirisala djelić uspjeha Sylvianovih radova iz 80-ih. Prije svega, to se odnosi na singl "World citizen (I won't be dissapointed)" u kolaboraciji sa njegovim stalnim suradnikom Ruyichi Sakamotom iz 2006. koji je bio sastavnim dijelom soundtracka "Babel" u režiji Gustavo Santaollala, te tri hit teme Nine Horses "Money for all", "The day the earth stole heaven" i "Wonderful world" (sa Stinom Nordestam na vokalu) koje su prošle prilično neprimjetno. Još jedan od potencijalnih hitova koji je također posve ignoriran od strane medija sadržan je u "Ballad of a deadman", elektro-akustičnom bluesu s kojim je gostovao zajedno sa Joan Wasser vokalisticom banda Joan As Police Woman na albumu "Slope" (2007) svojeg polubrata Steve Jansena. Ostali dio sabranog materijala su vrlo slabo znane kolaboracije sa Chris Vrennom iliti Tweakerom (popistična "Pure genius", 2004), Masakatsu Takagai ("Exit/ delete", 2004), Jean-Philippe Verdin, znanim kao Readymade FC ("Sugarfuel", 2001), te dvije spoken-word suradnje sa Samadhisound umjetnicima Jan Bang And Erik Honore aka Punkt ("Angels", 2006) i trubačem Arve Henriksenom ("Thermal" 2008). Nešto poznatija suradnja ostvarena je sa Christian Fenneszom na njegovom solo radu "Transit" iz 2004. odakle je uzeta istoimena skladba, te sa Takumom Watanabe u temi "The world is evertything" koja je često na Sylvianovom koncertnom repertoaru. Kompilacija je dopunjena sa "Playground martyrs", pjesmom sa Steve Jansenovog solo debija "Slope" i kompozicijom "Trauma" koja se nalazi na Sylvianovom albumu "Blemish", a posebnu draž predstavlja skladba "Five lines" u suradnji sa Dai Fujikurom (remikser albuma "Manafon") koja je ovdje objavljena po prvi puta. Možda se moglo očekivati i još ponešto, primjerice od onih kolaboracija sa Burnt Friedmanom i Jaki Liebezeitom ili pjesma "Messenger" sa albuma "The Secret Society Of Butterflies" Blonde Redhead iz 2004., pa možda i ponovna reminiscencija hita "Forbidden colours" koji je reizdan na Sakamotovom albumu "Cinemage" (2000), no samo se može pretpostavljati da ih Sylvian namjerno nije želio koristiti u ovu svrhu jer nose šlih 'starih' vremena kojima je definitivno rekao zbogom nakon svjetske turneje 2007. kada je između ostalog koncerte održao u Zagrebu, Beogradu i Skoplju.

Kompilacija je prije svega namijenjena iskonskim štovateljima Sylvianovog rada s one pop strane kada povremeno voli raditi ono u čemu je već godinama najoriginalniji - eksperimentima. Uz njegov baršunasti tenor, najviše pažnje je uloženo na sofisticiranu romantičnu liriku i zvučne eskapade kojih ovdje zaista ima u izobilju od raznih natruha acid-jazza, ambijenata, do glitcha i elektro-akustike koju posljednjih godina obilato provlači sa konstrukcijama klasične komorne glazbe ne okljevavši da povremeno zađe i u neobične avangardne vode. Impresivno.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 11/10/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Sleepwalkers
  • (1984) Brilliant Trees
  • (1985) Alchemy: An Index of Possibilities
  • (1986) Gone to Earth
  • (1987) Secrets of the Beehive
  • (1988) Plight and Premonition - with Holger Czukay
  • (1989) Flux and Mutability - with Holger Czukay
  • (1989) Weatherbox
  • (1999) Dead Bees on a Cake
  • (1999) Approaching Silence
  • (2000) Everything and Nothing
  • (2002) Camphor
  • (2003) Blemish
  • (2005) The Good Son vs. The Only Daughter
  • (2005) Nine Horses: Snow Borne Sorrow
  • (2007) Nine Horses: Money For All
  • (2007) When Loud Weather Buffeted Naoshima
  • (2009) Manafon
  • (2010)Sleepwalkers

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*